Vanhakaupunki, Helsinki

Pääsivulle  |  TIETOTEKNIIKAN PÄÄSIVULLE

Hyötysovelluksia  Windows ja macOS

Visual Studio Community 2019 (Windows) ja Xcode (Mac)

Nämä ovat ohjelmointityökaluni, katso lisää osiossa Ohjelmointi


Adobe Photoshop Elements

Minun perussovellukseni kuvankäsittelyyn. Hyvä työkalu sekä Windowsissa että Macissä.


Paint.NET (Windows)

Hieno yksinkertainen sovellus kuvien pieneen muokkaukseen Windows-koneissa. Tällä käy nopeasti kääntäminen 90 ja 180 astetta ja rajaus. Käy moni muukin asia, mutta silloin mieluiten käytän Photoshop Elementsiä.


OneDrive ja DropBox

Näitä käytän sekä Windowsissa että Macissä. Mac-versiossa ei ole tähän asti ollut ongelmia. Windows-versiossa on ollut ongelmia vuonna 2015 ja aiemmin. Tällä hetkellä Macissä ja W10:ssä se osaa synkronoida pilveen automaattisesti, mutta Windows 8.1:ssä sitä piti erikseen käskeä. Tämä toimii minulla yleensä muistitikun korvikkeena, kun siirrän tiedostoja tietokoneestani toiseen.

Windows-ongelma ilmaantui (2015 ja aiemmin) usein siten, että synkronointia ei voi käynnistää, koska valikon kohta on harmaana tai ei toimi muuten. En ole koskaan saanut sovellusta "Tarkastele synkronoinnin ongelmia" toimimaan loppuun asti. Se ei ilmeisesti osaa (kehtaa) antaa vastausta "Microsoftin pilvipalvelin on nyt epäkunnossa".

DropBoxia käytän, kun pitää jakaa tiedostoja joillekin muille henkilöille. DropBox on kätevä, kun se ei edellytä mitään jäsenyyksiä tiedostojen vastaanottajilta.


AmigaForever (Windows)

Jokaisen entisen Amigafanin kannattaa hankkia tämä emulaatiosovellus Windows-koneeseen, ei maksa paljon. Tämän kanssa pääsee aika hyvin pelaamaan tuttuja vanhoja pelejä ja kokeilemaan ohjelmointiharrastustaan.

Tämä emulaattori on vaikea virittää ajamaan vanhoja itse käännettyjä omia SAS-C-sovelluksiaan, läheskään kaikki ei toimi suoraan.  Vielä vaikeampi oli saada oma vanha ohjelmointiympäristö toimimaan. Ja kun seuraavana päivänä jatkaa, sama viritys on tehtävä uudestaan, koska en ole oppinut tallentamaan ympäristöä valmiiksi.


Audacity (Windows)

Vanha hyödyllinen sovellus. Käytin sitä viimeksi muutamien vanhojen C-kasettien sisällön tuomiseen mp3-muotoon. Vanhassa PC:ssä minulla on Hercules-äänikortti, joka osasi hyödyntää Sony Walkmanin kuulokeulostulon niin että tuloksena oli kirkas oikein vahvistettu ääni myös omista äänityksistä 1980-luvulta.


Safari, Edge

Safaria käytän Macissä ja Edgeä Windowsissa. Aiemmin käytin ensisijaisesti Chromea, mutta se alkoi aiheuttamaan kummallisia virheitä ja tahmausta (esim. "Hangout Services kaatunut") ja lopulta poistin sen kaikista koneistani.


Microsoft Office

Microsoft 365 on perheessämme käytössä eri koneissa. Word ja Excel ovat minulla laajasti käytössä sekä Windowsissa että Macissä. Tämä on siitä hyvä softa, että harvassa ovat ne tietokoneen käyttäjät, jotka eivät saa Word-tiedostoa auki. Eräs mielenkiintoinen ongelma oli: Macissä en saanut auki doc-tiedostoa noin vuodelta 2006, ja tarkemmin tutkien vastaavia löytyi kymmeniä. Windows 8.1 -läppärissä oli asennettuna Office 2010 ja siellä sitten etsin kaikki noin 700 doc-tiedostoa ja tallensin ne docx-tiedostoiksi.

Enää en missään tapauksessa kokeile enkä huoli LibreOfficella tehtyjä tiedostoja. Kokeiluni vuonna 2012 johti siihen, että Microsoft Office Word alkoi tehdä docx-tiedostoja, jotka eivät avautuneet kaikissa muissa koneissa. LibreOfficesta on versio Macille ja Windowsille, lienevät kaikki yhtä surkeita.


Adobe Reader

Hyvä pdf-tiedostojen lukemissovellus, mutta tarpeeton Windows 10:ssä ja Macissä, jossa selain osaa mainiosti avata pdf-tiedostot. Joskus vuoden 2009 tienoilla tämä oli tosi raskas sovellus, mutta se on nyt keventynyt. Hyvä kilpailija oli Foxit Reader, mutta siihen alkoi ilmaantumaan mainoksia, ja hankkiuduin siitä eroon. Lopuksi huomasin, että en tarvitse Adobe Readeriä missään ja poistin sen kaikista koneistani.


SeaMonkey ja FileZilla

Näitä sovelluksia käytän nettisivujeni rakentamiseen ja editointiin ja yhteydenpitoon ftp-palvelimelle sekä Macissä että Windowsissa. Yksinkertaisia ja toimivia. SeaMonkey perustuu FireFoxin koodikirjastoihin. SeaMonkey toimii hyvin myös Windows 10:ssä, vaikka asentamisen aikana tulee hurjia varoituksia (ovat false positive).


TextPad (Windows)

Monipuolinen pieni sovellus erilaisiin tekstitiedostojen käsittelyyn. En tule toimeen ilman sitä. Tarvitsen sitä mm. silloin, kun tekstitiedoston lukuisilta riveiltä pitää poistaa tietystä kohdasta merkkejä (helppo tehdä makroja), tai kun kahta tekstitiedostoa pitää verrata toisiinsa, tai kun luonnostelen koodinpätkää. Sovellus osaa värittää esimerkiksi C#-ohjelmakoodeja, ei kuitenkaan Swiftiä.


BBEdit (Mac)

Monipuolinen sovellus tekstitiedostojen käsittelyyn ja muunnoksiin, vastaa Windowsin TextPadia. Tätä tarvitsen hämmästyttävän usein. Valitettavasti sovellus on hieman kömpelö, mutta kylläkin toimiva.


Visual Studio Code

Monipuolinen apuohjelma kooditiedotojen tarkasteluun varsinaisen ohjelmointityökalun rinnalla. Tästä on versionsa sekä Macille että Windowsille.


VLC

Tavallisimmin käyttämäni sovellus musiikki- ja videopätkien katseluun sekä Windowsissa että Macissä. Macissä yrittää väkisin avautua iTunes, vaikka en pidä sovelluksesta. Se on minulle liian sotkuinen, kun en ylläpidä sen olettamaa musiikki- ja videokirjastoa.


ffmpeg

Tämä ffmpeg on loistava työkalu komentokehoteikkunassa video- ja äänitiedostojen tyyppimuunnoksiin ja sisältä pätkän ottamiseen.   Lähtötiedoston nimessä ei saa olla skandeja, eikä mielellään tulostiedostonkaan nimessä.--------------------------
(sivua muokattu 10.9.2021)