Jokikunta, Vihti

  Pääsivulle  |  TIETOTEKNIIKAN PÄÄSIVULLE

SSD-levyn asentaminen

D-CODE / Windows 10

(7.11.2017)
Päivitettyäni koneen W10:n versioon Fall Creators päätin, että korvaan perinteisen kovalevyn osion jossa W10 on, SSD-levyllä. Koneen tarkempia tietoja löytyy alempaa Windows 8.1-kappaleesta. SSD-levy on samanlainen kuin koneessa on jo W8.1:tä varten (Samsung SSD 850 Evo 250 Gt).

Asennuksen aikana hämmennystä aiheutti vanhalla kovalevyllä W10-osion vieressä oleva Recovery-osio. Kuuluko se W8.1:lle vai W10:lle, ei selvinnyt. Päätin jatkaa oletuksella, että se kuuluu W10:lle, joten kloonattavaa on kaksi osiota: W10 ja Recovery. Seuraavassa asennuksen päävaiheet:

 1. Asensin koneeseen paikoilleen uuden SSD-levyn
 2. Käynnistyksen jälkeen  menin Valvontatyökaluihin ja siellä Levyn hallintaan; tuli ilmoitus että levy pitää formatoida, annoin formatoida
 3. Pienensin vanhaa W10-osiota niin, että sen lisäksi 450Mt palautusosio sopii uudelle levylle
 4. Asensin W8.1:een sovelluksen Macrium Reflect v7 Free version ja käynnistin sen
 5. Kloonasin W10-osion ja palautusosion uudelle SSD-levylle
 6. Koneen sammustus, ja irroitin koneesta levyn, jossa on W10 (siinä on yhtenä osiona työtiedostot)
 7. Käynnistin koneen, multiboot-valikko näytti oikealta, meni W8.1:een, mutta ei löytänyt W10:tä
 8. W8.1:n EasyBCD:llä korjasin multiboot-valikkoa lisäämällä W10:lle asemakirjaimen joka puuttui
 9. Uudelleenkäynnistyksen jälkeen pääsin W10:een
 10. Liitin poistetun kovalevyn ulkoisena usb-asemana koneeseen, formatoin siellä W10-osion ja diskpartilla poistin recovery-osion
 11. Sammutin koneen ja asensin sinne takaisin poistetun kovalevyn
 12. Käynnistyksen jälkeen löytyi myös työtiedosto-osio ja kaikki on nyt kunnossa
 13. SSD:n firmwaren päivitys käyttäen sovellusta Samsung Magician Software

Buuttilevynä saa edelleen toimia W8.1-SSD joten ei tarvinnut sitä asiaa konffata.

D-CODE / Windows 8.1

(7.10.2015)
Syksyllä 2015 hankin koneeseen SSD-levyn (Samsung SSD 850 Evo 250 Gt) ja tarkoitus on, että lopputuloksena on multibootissa Windows 10, Windows 8.1 ja Windows 7.

D-CODE on vuonna 2006 hankittu pöytä-PC, jossa on asennettuna Windows 7 ja Windows 8.1. Nyt siirsin Windows 8.1:n uudelle SSD-levylle. En halunnut asentaa käyttöjärjestelmiä uudestaan, joten en ottanut käyttöön AHCI-moodia. Halusin itse ensin nähdä miten sukkelasti Windows 8.1 toimii SSD-levyllä, jota käytetään IDE-moodissa.

Asennus tapahtui seuraavasti:
 1. Asensin koneeseen paikoilleen SSD-levyn, jossa nyt edellisen kokeilun jälkeen oli kloonattu W7. Myös SSD:n firmware oli aiemmin päivitetty ja asetuksia viimeistelty käyttäen sovellusta Samsung Magician Software. Tämän lisäksi koneessa on hdd-levyt Windows 8.1 ja Windows 7 (sama kuin ssd)
 2. Buuttasin W7:aan vanhalle levylle ja pienensin Windowsin levyhallinnassa W8.1-osion kokoa niin että se mahtuu hyvin SSD:lle; tarkistin että W8.1 buuttasi edelleen
 3. Aiemmassa vaiheessa oli jo siivonnut W8.1-levyn turhista sovelluksista ja tiedostoista ja tehnyt loppusiivouksen CCleanerillä. Olin myös ottanut W8.1-levyn image-varmistuksen ulkoiselle kiintolevylle ja ottanut talteen tuoteavaimen sovelluksella Belarc Advisor
 4. Palasin W7:aan ja kloonasin Windows 8 -osion sovelluksella Macrium Reflect  SSD:lle, mikä vei 15 minuuttia
 5. EasyBCD:ssä siirsin MBR/BCD:n vanhalta W8-levyltä W7-levylle jotta saatan irrottaa W8-levyn
 6. Irrotin sähköt W8-levyltä ja buuttasin. Tuli dos-ilmoitus "Missing operating system". Sitten käynnistys ja menin Biosiin vaihtamaan W7-levyn ekaksi kohdassa Boot Hard Disk Drives. Nyt buuttasi normaalisti multiboot-valikkoon ja menin W7-levylle korjaamaan buuttivalikkoa sovelluksessa EasyBCD
 7. Nyt pääsin normaalisti multiboot-valikon kautta Windows 8 -ssd:lle, joten asiat tähän asti kunnossa. Sammutin koneen ja kiinnitin W8-hdd:lle takaisin sähköt.
 8. Käynnistyksessä ei nyt tullut mitään valikkoa vaan kone käynnistyi suoraan vanhaan Windows 8:aan. Lisäsin EasyBCD:ssä myös tämän vanhan W8:n käynnistysvalikkoon.
 9. Uudellenkäynnistyksen jälkeen nyt tuli multibuutvalikko, ja menin Windows 7:aan. Laajensin ssd:llä Windows 8 -osion kattamaan koko levyn, Macriumin jäljiltä siellä oli paljon varaamatonta tilaa. Poistin kokonaan hdd:ltä vanhan Windows 8 -osion ja formatoin sen varastotilaksi.
 10. Buuttailin pari kertaa W7:aan ja W8:iin ja nyt paketti tuntuu toimivalta. W8 tosin viivyttelee valikon jälkeen. Viimeistelin vielä käyttöjärjestelmäasemien nimiä ja työtiedosto-osioiden kirjaimia. EasyBCD:ssä merkitsin, että Windows 8 on oletuskäyttöjärjestelmä.
 11. Muutin SSD-levyn buuttilevyksi EasyBCD:n avulla, eli bootloaderit nyt siirtyivät SSD:lle
 12. Biosissa vielä vaihdoin SSD:n ykköslevyksi, eli nyt  Boot / Hard Disk Drives: 1st drive = HDD:PM-Samsung SSD

Nyt kone toimii hyvin. Uusi ssd-levy toimii oikein hyvin vaikka sitä käytetäänkin IDE-moodissa.

Kokemuksia siitä vaiheesta, kun ensin kloonasin SSD:lle Windows 7:n:
- sovellus "Samsung Data Migration Software" ei toimi ainakaan kun sitä käytetään Windows 8.1:ssä
- sovellus Macrium Reflect oli erinomaisen toimiva myös sen jälkeen kun ensin olin yrittänyt käyttää Samsungin susisoftaa

Myöhemmin asensin Windows 10:n tavallisen kiintolevyn toiselle osiolle multibuuttiin W7:n ja W8.1:n kanssa (katso erillinen selostus toisaalla). Sekä W8.1:stä että W10:stä pitää poistaa Fastboot käytöstä.

Mac Mini

(22.9.2015)
Vaimolla on jatkuvassa käytössä Mac Mini, joka on hankittu keväällä 2012. Koneessa oli 1 gigan perinteinen kiintolevy, joka oli jaettu kahteen osioon: OS X Yosemite ja BootCamp-osiossa Windows 7 jota ei oltu käytetty juurikaan pitkään aikaan. Kuljetimme konetta paljon mukanamme vapaa-ajan asunnon ja kaupunkiasunnon väliä. Päätin, että koneen HDD vaihdetaan SSD-levyksi. Saadaan lisää nopeutta arkikäyttöön ja koneen kuljetusturvallisuus kasvaa.

Totesin, että en saa purettua itse konetta turvallisesti niin, että kiintolevyn vaihdon voi tehdä. Kone piti purkaa kokonaan ja emolevyn poistaminen tuntui mahdottomalta ilman erikoistyökalua. Teetin työn Mac-liikkeessä. Firma kloonasi uudelle 512 gigan SSD-levylle vanhasta levystä OS X -osion käyttäen softaa Carbon Copy Cloner ja vaihtoi SSD-levyn (Transcend SSD370S). Saimme isohkon laskun maksettuamme takaisin toimivan, mutta hitaasti käynnistyvän Macin, josta puuttui recovery-osio.

Käynnistysasia oli helppo korjata. Vaikka asetuksissa käynnistyslevyjen valinnassa oli vain yksi levy, sen saattoi valita ja käynnistin Macin heti uudestaan. Nyt Mac käynnistyy nopeasti, noin 13 sekuntia käyttäjän valintaan. Tutkiessani nvram-tiedostoa totesin, että sieltä löytyi BootCamp-osioon viittaavaa tietoa, liekö kone hidastellessaan etsinyt sitä?

Office 2011:Mac kysyi tuoteavainta, kun avasin Wordin ensimmäisen kerran. Muita vastaavia kyselyjä ei tullut.

Totesin, että Macistä löytyi tiedosto /Library/Application Support/com.bombich.ccc eli CCC-ohjelman tekemä recovery-osion backup oli tallessa. Asensin koneeseen CCC:n ja palautin recovery-osion paikoilleen. Hämmennys oli seuraavana vuorossa, koska option-boot ei tuonutkaan
recovery-vaihtoehtoa. Lopuksi älysin kokeilla Applen langallista näppäimistöä, ja buutti meni juuri niinkuin pitikin. Option-buuttiin ei kelvannut Applen langaton näppäimistö eikä langallinen Ducky-windows-näppäimistö.

Samsung Ativ Book 8

(4.10.2015)
Tässä syksyllä 2013 hankitussa läppärissä (Samsung NP880Z5E-X01SE) oli testeissä hitaaksi moitittu 1 teran hdd 5400 rpm (Samsung Momentus ST1000LM024). Ja kyllä se hidas olikin. Läppärin käynnistyminen saattoi kestää jopa kaksi minuuttia ja sen jälkeen kone oli minuuttikaupalla jumissa, kun tehtävienhallinnan mukaan HDD oli 100% käytössä. Nyt syksyllä 2015 vaihdoin siihen levyksi Samsung ssd 850 EVO, 500 gigan levy. Koneessa on Windows 8.1.

Ensimmäisenä vaiheena oli nykyisen hdd-levyn siivous: pois turhia sovelluksia ja tiedostoja, palautuspisteen ottaminen, Windows Updatesta kaikki vapaaehtoiset päivitykset jne. Lopuksi CCleaner siivosi vielä. Otin talteen W8.1:n tuoteavaimen käyttäen sovellusta Belarc Advisor siltä varalta, että jokin menee pahasti pieleen ja joudun asentaan Windowsin uudestaan. Seuraavaksi otin imagekopion koko levystä ulkoiselle asemalle käyttäen koneessa olevaa sovellusta Samsung Recovery.

Seuraavaksi sijoitin ssd-levyn ulkoisen kiintolevyn koteloon ja kiinnitin sen läppärin USB2-porttiin (turvallisempi kuin USB3). Kloonasin C-aseman hdd:ltä ssd:lle. Olisin kloonannut myös työtiedosto-osion, mutta Samsungin softa ei osannut jättää tyhjiä alueita huomiotta.

Seuraavaksi vaihdoin läppäriin ssd:n sisälle. Työvaiheet:

Käynnistin koneen, ei ongelmia. Nyt levyllä oli iso C-osio, koko 474 Gt ja siitä käytössä noin 70 gigaa. Levynhallinnan työkaluilla pienensin osion niin pieneksi kuin meni, eli 238 gigaan. Lopusta 225 gigasta tuli E-osio eli työtiedostojeni osio. Kopioin siihen sisällön poistetulta kovalevyltä. Kone on toiminut loistavasti ja on nopea (tilanne 24.12.2016), en päivitä W10:een.

Lopuksi viimeistelin SSD-levyä: firmwaren päivitys ja asetusten laittaminen niin, että luotettavuus maksimoidaan. Käytin tähän softaa Samsung Magician Software. Tämä Magician Software asensi itsensä läppäriin siten, että se käynnistyy aina koneen käynnistyessä ja kysyy admi-salasanaa (olen koneella yleensä peruskäyttäjänä). Poistin sen käynnistymästä, oli ajoitetuissa tapahtumissa.


-------------------------
(muokattu 7.11.2017)