Pyöräilytauko, Holeby
   Tanska

 Pääsivu  |  Kasvien kerääminen  |  Puutarha  |  1980-luvun atk  | Pyöräily |  Valokuvaaminen  |  Tietotekniikka  |  Remontti

Pyöräilijä tuntee elävänsä

Tunnet luonnon ympärilläsi, oli sitten kesä, syksy, talvi tai kevät. Lämmin ilma, linnunlaulut, liikenteen äänet, lumisade kasvoihin, kaikki tuntuu konkreettisesti ja olet itse yksi luontokappale kaikkea kokemassa. Pyöräillessä ei ole koskaan kiire, mahdolliset työ- tai muut aikataulut menettävät merkityksensä. Perille tullaan silloin kun tullaan, ja muut tyytyköön siihen.

Pukeutuminen

Tärkeimmät varusteet ovat kypärä ja viileillä ilmoilla sateenpitävä asu (coretex-takki ja -housut). Coretex-takki on hyvä pilvisillä ilmoilla noin + 13 asteeseen asti, ja siitä alaspäin niin kylmään kuin viitsii pyörällä lähteä. Coretex-housut ovat sopivat kovista pakkasista ylös noin + 6 asteeseen asti ja sateella noin +17 asteeseen asti. Lämpimämmällä kastukoon farkut. Lämpötilan ja sateen mukaan alle on syytä laittaa sopivia puseroita ja alle -7 asteessa pitkät kalsarit. Nämä varusteet on siis tarkoitettu kiireettömään menoon, ja kuntoilijoille pätevät toisenlaiset säännöt. Kypärän alla on syytä pitää kypärähuppua alle + 5 asteessa.

Sää

Melkein mikä hyvänsä sää on sopiva pyöräilysää. Ajoin työmatkat pyörällä ja on vain muutama säätyyppi, jolloin en lähtenyt pyörällä:
Kelin mukaan vain vaatetusta päälle!

Pyörätiet

Aina kannattaa ajaa pyöräteitä pitkin, vaikka joutuisi hieman kiertämäänkin. Ja jos pyöräteitä ei löydy sopivasti, niin aina on hiljaisia asuntokatuja. Pyöräilyyn kuuluu olennaisena mielenrauhan pitäminen hyvänä, ja se on vaikeaa, jos ajelee henkensä kaupalla vilkkaan päätien laitaa pitkin.

Polkupyörä

Polkupyörän merkki, tyyppi, hinta, uutuus ja kiiltävyys eivät ole ollenkaan tärkeitä. Tärkeintä on se, että pyörä istuu hyvin alle, ja sen tekniset laitteet ovat ehjät. Joskus pyörän runko on hyvä puhdistaa kostella rätillä, ja pitää ketjut öljyttynä. Erilaisia räminöitä on myös hyvä poistaa, koska äänetön pyörä lisää ajonautintoa. Noin viiden vuoden välein pyörälle kannattaa teettää perusteellinen huolto, jolloin kapat saa öljyttyä ja tarvittaessa kuluneet osat vaihdettua.

Itse pidän parhaana seuraavanlaista pyörän perusvarustelua: 3-7-vaihteinen vaihteisto kapan sisällä, napadynamo etupyörässä, etu- ja takajarrut myös käsijarruina, tavarateline. Lisäksi irrotettava punainen vilkkuvalo taakse pimeällä ja hämärässä pyöräillessä. Talvella nastarenkaat alla.

Polkupyörän tavarateline on kätevä siinä, että ei tarvitse pitää hiostavaa reppua selässä. Itselläni on lisäksi vanhasta lastenistuimesta peräisin oleva reunallinen taakkateline, johon on hyvä kiinnittää esimerkiksi reppu pystyyn ja tarvittaessa ulkopuolelle muuta tavaraa. Ihme, ettei vastaavia ole myynnissä pyöräliikkeissä.
Polkupyörän
   taakkateline

Työmatkapyöräily

Edellä selostetut ohjeet ja käytännöt perustuvat lähinnä pitkään kokemukseen työmatkapyöräilystä Helsingin seudulla. Työpaikkaa kohti poljettaessa pukeutumiseen on kiinnitettävä huomiota myös siltä osin, että perille ei tulisi hirveän hikisenä, paitsi jos työpaikalla on mahdollisuus päästä suihkuun. Työpaikalla pitää tarvittaessa säilyttää työvaatteita.

Retkipyöräily

Lyhyet päiväretket puolison tai hyvän ystävän kanssa ovat mitä mukavin tapa viettää kaunista kesäpäivää. Lähde liikkeelle kotoa, tai nosta polkupyörät auton kyytiin ja valitse lähtöpaikaksi joku lähiseudun muu paikka. Pyörällä jaksaa hyvin ajaa 40-50 km ilman että meno alkaa tuntua hampaat irvessä repimiseltä. Eväät ja vesipullot mukaan, ja riittävä määrä taukoja matkalla takaa päivän, josta jää hyvä mieli.

Autoon on syytä hankkia hyvät välineet pyörän kuljettamiseen, ellei satu ajamaan pakettiautolla. Kattoteline on toimiva, mutta pyörien pakkaaminen ja poistaminen on aikamoinen voimisteluoperaatio. Paljon kätevämpi on peräkoukkuun kiinnitettävä kuljetusteline. Jälkimmäiseksi kannattaa hankkia sellainen, jossa on paikka rekisterikilvelle ja valot, koska silloin pyörät eivät kolhi toisiaan eikä autoa, eikä tarvitse pelätä virkaintoista poliisia. Tanskassa ja monessa muussa maassa saa sakot, jos polkupyöräkuorma peittää takavalot tai rekisterikilven.

Polkupyörät auton
   katolla     Polkupyörät telineessä
   vetokoukussa

Pyöräily ulkomailla

Ihanteellisia pyöräilykohteita ovat Gotlanti, Tanska, Hollanti ja monet Ruotsin kaupungit. Näissä paikoissa olemme asuneet joko leirintäalueella tai vuokratussa asunnossa. Lähiympäristöön tutustuminen, pienet retket ja erilaiset asioinnit ovat todella helppoja, koska pyöräilijät on otettu hyvin huomioon. Muutama vuosi sitten hankimme kokemusta Tanskasta Naestvedin kaupungista. Pyöräteitä on kaupungissa runsaasti, kaikki pyöräilijät tuntuvat noudattavan sääntöjä ja autoilijat ottavat pyöräilijät hyvin huomioon. Lisäksi kaupungin lähimaastoissa on paljon pyöräilylle ja ulkoilulle tarkoitettuja pikkuteitä. Alla on esimerkki Tanskasta pyöräteiden merkinnöistä, ja tässä kuvassa kerrotaan risteysajosta. Tanskalainen tuttava kertoi autoilijan näkemyksenä, että pyöräilijöillä on liikaa oikeuksia: jos autoilija kolhaisee vaikka miten hölmöillyttä pyöräilijää, niin autoilija on suurissa vaikeuksissa.

Pyörätie Naestved

Ulkomailla pyöräillessä on syytä noudattaa maan tapoja. Tanskassa on hämärässä pakko käyttää valoja edessä ja takana, ja jos valo puuttuu, poliisi sakottaa herkästi. Kumma kyllä, kypäräpakkoa ei Tanskassa ole, ja jopa Helsingissä näkee enemmän kypäräpäitä. Ruotsissakin (tuore kokemus Karlstadista) kypärää tuntuvat käyttävän vain iäkäs väki ja lapset.

-----------------------------------
(sivua muokattu 28.10.2016)