Kruunupyy

  Pääsivulle  |  TIETOTEKNIIKAN PÄÄSIVULLE
 

Yksinkertainen nettisivusto

Tässä on lyhyt kuvaus siitä, miten tehdään yksinkertainen kotisivusto. Tällä tavoin olen tehnyt tämänkin sivuston.

Työkalut:

SeaMonkey: sivueditori, jota Windows 10 ei halua asentaa antaen turvallisuusvaroituksia
Filezilla: tiedostojen vienti nettipalvelimelle
Nämä molemmat on saatavissa Windows (ei W10 ?), Mac ja Linux

Lisäksi tarpeeseen voi tulla jokin tekstieditori, joka ei tee tekstin sekaan näkymättömiä muotoilumerkkejä (kuten Word tekee). Tekstieditorissa käsitellään (käytetään) tekstinpätkät, jotka viedään seuraavaksi sivueditorille - ellet kirjoita tekstejäsi suoraan sivueditorille.

Word tekee muotoilumerkintöjä ja tavallisen tekstinsä "taakse" mutkikasta html-koodia, se siis ei käy viimeisenä tekstieditorina. Tai kyllähän se toimii, mutta tuloksena olevan nettisivun html-koodi on vaikeaselkoista eikä sitä voi käyttää oppimiseen, kun taas sivueditorin tekemä html-koodi on puhdasta. Esimerkiksi Windowsin Muistio käy tekstieditoriksi. Itse käytän TextPad-sovellusta Windowsissa ja BBEdit-sovellusta Macissä.

Valmistautuminen:

Tulevan sivuston rakenne: ulkonäkö, mitä tietoa millekin sivulle, miten sivut linkittyvät toisiinsa, aukeaako joku sivu viereiseksi välilehdeksi (target=_blank) tai uudeksi sivuksi, kuvien valmistelu oikeaan pikselikokoon, jne. Vältä suunnittelemasta sellaista, minkä selain tulkitsee popup-ikkunaksi, minkä avautuminen on estetty useimpien käyttäjien selaimissa.

Ulkonäkö on tärkeää. Suunnittele sivuillesi yhtenäinen ja johdonmukainen ulkonäkö ja navigointi sivuilta toiselle.

Tiedostojen järjestäminen levylle: minne laitat koneelle kansion sivuja varten, mitä laitetaan juureen, mitä varten tehdään kansioita. Minulla kaikki html-tiedostot on Kotisivut-kansioni juuressa, ja kuville on useita eri kansioita.

Tärkeää on se mitä laitetaan aloitussivulle, koska sen tulee herättää lukijan kiinnostus. Aloitussivun tiedosto on perinteisesti nimeltään index.html.

"Simple is beautiful": yksinkertainen html-koodaus toimii parhaiten niin uusilla kuin vanhoillakin koneilla ja selainten uusissa ja vanhoissa versioissa. Käyttäjien selaimissa voi olla estetty jopa javascript. Erilaiset sarake- ja taulukkorakenteet voivat toimia huonosti.

Työn kulku:

Uudet sivut ja muokattavat sivut ovat koko ajan omalla koneella. Kun on tarpeeksi puuhattu SeaMonkeyn kanssa, valmiit sivut viedään omalta koneelta nettipalvelimelle käyttäen sovellusta FileZilla.

Aivan uusi sivu:
- Avaa SeaMonkey, menusta File -> New -> Composer Page  (tai Ctrl+Shift+N)
- ala tekemään sivua

Vanhan sivun muokkaus:
- Avaa SeaMonkey, menusta File -> Open File
- ja seuraavaksi menusta File -> Edit Page  (tai ctrl+E)
- ala muokkaamaan sivua

Muokkausikkunassa lopuksi tallennus

Testaa, että lopputulos toimii haluamallasi tavalla--------------------
(sivua muokattu 20.8.2021)