Tukholma

  Pääsivulle  |  TIETOTEKNIIKAN PÄÄSIVULLE

Multiboot

D-CODE ja multibootin lopetus

(26.2.2020)
Koska minulla ei ole ollut juurikaan käyttöä koneessa olevilla Windows 7:lla ja Windows 8.1:lla, niin niistä on aika luopua. Ja samalla asennan koneeseen Windows 10:n 64-bittisen version nykyisen 32-bittisen asemesta. Siihen tuli tarve, kun Java-ohjelmointi nykyään käytännössä edellyttää 64-bittistä käyttöjärjestelmää (java-kirjastot ja Eclipse).

Latasin buuttaavan 64-bittisen W10-asennusaineiston muistitikulle, ja pian minulla oli asennettuna W10 vanhan tilalle. Biosista piti laittaa "Memory Remap Feature" = "Enabled", ja W10:lle saatiin koko 4 gigan keskusmuistimäärä käyttöön.

Mutta 14 vuotta vanhaa Multiboot-järjestelmää ei niin vaan poistettukaan. Miten lie saanut vuosien varrella paikkaa paikan päälle, jossa vielä on jotain XP:stä ja LinuxMintistä ja ties mitä. Poistamisessa ei onnistunut EasyBCD eikä msconfig. Lopuksi poistin kaikki vaihtoehdot EasyBCD:ssä (se sentään onnistui), ja tuloksena oli PC, joka ei buuttaa, mitä odotinkin. Nyt pääsin korjaamaan käynnistystä W10-asennusmuistitikun avulla. Valmiit korjausvaihtoehdot eivät tuoneet tulosta, mutta komentokehotteen bootrec /rebuildbcd  toi toivotun lopputuloksen (ensin piti selvittää missä asemakirjaimessa on uusi W10). Uuteen BCD:hen valitsin vain W10:n.

Mac ja usea käyttöjärjestelmä

(11.4.2021)
Tutkittuani tarkemmin APFS:n ominaisuuksia ja Applen ohjeita totesin, että Macciin itseensä voi asentaa useita käyttöjärjestelmiä. Nyt minulla on Big Sur ja Catalina omissa APFS-taltioissaan. Päätin samalla lopettaa TimeMachinen käytön sen hitauden takia, ja hankin tilalle sovelluksen Carbon Copy Cloner. Kaikki työtiedostoni ovat ulkoisella ssd-asemalla omassa APFS-taltiossaan. Näin voin aidosti valita käyttöjärjestelmän ja käyttää kaikkia työtiedostojani.

Windows Multiboot ja Fast Startup

(5.9.2016)
Multiboot on toiminut ilman, että on ollut hälyttäviä tapahtumia. Askarruttamaan on jäänyt kuitenkin eräs ongelma Windows 10:n asentamisen jälkeen. Joskus käyttöjärjestelmän valinnan jälkeen näyttö pysyy mustana (vain hiiren kursori näkyy ja on elossa) 40 sek - 3 minuuttia ennenkuin lukitusnäyttö tulee esiin. Tälle löytyi luonteva selitys.

W8.1:ssa ja W10:ssä on Fast Startup eli Nopea käynnistys oletuksena päällä. Asetus löytyy kohdasta Virranhallinta-asetukset / Valitse virtapainikkeiden toiminnot. Nopea käynnistys ja vastaavasti Nopea sammutus ei kuitenkaan ole oikeasti käynnistys ja sammutus, vaan kyseessä on paluu horrostilasta ja meno horrostilaan. Kun koneen sammuttaa, niin sovellukset, käyttäjät ja laitteet suljetaan ja heitetään pois, mutta käyttöjärjestelmän toimiva ydin hibernoidaan (horrostetaan) eli tallennetaan kovalevylle tiedostoksi C:\hiberfile.sys odottamaan seuraavaa buuttausta. Samalla käyttöjärjestelmän volume lukitaan niin, että sinne ei pääse kirjoittamaan, samoin kaikki muutkin volumet mitä käyttöjärjestelmä on tarvinnut. Seuraavan buuttauksen yhteydessä hiberfile.sys luetaan muistiin, alustetaan laitteet ja käyttöjärjestelmä on käynnistynyt paljon nopeammin kuin jos tuhannet ytimen pikkutiedostot käsitellään ja luetaan. Tämä toimii erinomaisesti niin kauan kun käynnistetään samaa käyttöjärjestelmää, mutta viiveitä tulee joskus kun käynnistää toista.

Jos sammutat esimerkiksi W8.1:n ja seuraavalla kerralla käynnistät W10:n, niin järjestelmässä on joukko lukittuja volumeita. Jos W10 tarvitsee niitä samoja, niin tilanne hoituu kyllä kuntoon mutta siihen menee aikaa, pahimmillaan esimerkiksi puoli tuntia jos scandisk ajetaan automaattisesti läpi.

Joten multiboot-järjestelmässä, jossa usea käyttöjärjestelmä osaa Fast Startup -tekniikan, on niissä kaikissa Fast Startup laitettava pois päältä. Tästä seuraa myös, että koneen (oikeasti) käynnistyessä tulee multiboot-valikko nopeasti (mustavalkoisena).

Multiboot-valikko on yleensä graafinen sinisävyinen esitys, jos käyttöjärjestelmien joukossa on W8, W8.1 tai W10, ja niissä on Fast Startup päällä. Valikko ladataan sen jälkeen, kun taustalla itse asiassa horrostilasta nostettu käyttöjärjestelmä on käynnistynyt. Jos nyt halutaan joku toinen käyttöjärjestelmä, niin käynnistyneen käyttöjärjestelmän täytyy ensin purkaa horrostila ja tehdä seuraavaksi oikea käynnistys ja käynnistää alusta alkaen se valittu toinen käyttöjärjestelmä. Tässä menee aikaa, mutta järjestelmä on muutoin ongelmaton. Mutta jos käynnistät multibootin jollain muulla tavalla (F8 tai jokin kolmannen osapuolen buuttausohjelmisto), niin edellisellä kerralla horrostettu käyttöjärjestelmä saattaa vaikuttaa rikkimenneeltä ja scandisk laitetaan töihin.

Minullakin on nyt Nopean käynnistys pois käytössä W10:stä ja W8.1:stä ja olen tyytyväinen mustavalkoiseen käyttöjärjestelmävalikkoon. Käyttöjärjestelmän työpöytä avautuu aivan tarpeeksi nopeasti (noin 25 sek) ja sammuukin nopeasti (noin 15 sek). Kun Fast Startup oli käytössä ja mentiin samaan käyttöjärjestelmään kun edellisellä kerralla, niin käyttöjärjestelmävalikon lataaminen kesti 9 sekuntia ja valinnan jälkeen lock screen avautui 2 sekunnissa. Näihin aikoihin on lisättävä vanhan koneeni bios-tarkistusvaiheet 21 sekuntia.

D-CODE vuonna 2015

(20.11.2015)
Syksyllä 2015 hankin koneeseen SSD-levyn (Samsung SSD 850 Evo) ja tarkoitus oli, että lopputuloksena on multibootissa Windows 10, Windows 8.1 ja Windows 7. Homman aikan osoittautui kuitenkin, että D-CODE ei ole Windows 10 -kelpoinen johtuen näytönohjaimesta Asus EN7600GS  Silent HTD/5. Tälle ei tiettävästi ole tulossakaan W10-ajureita. Korjasin multiboot-suunnitelmaa niin, että SSD-levylle kloonasin Windows 8.1:n ja Windows 7:n jätin alkuperäiselle levylleen.

Tässä koneessa on kaikilla levyillä perinteiset MBR-osiot eli GPT ei ole käytössä.

Myöhemmin löysin W10-yhteensopivan näytönohjaimen ja asensin koneeseen myös Windows 10:n kolmanneksi käyttöjärjestelmäksi.

Sovellus EasyBCD oli loistava työkalu näissä viimeisissäkin muutoksissa: MBR/BCD:n siirtäminen levyltä toiselle ja multiboot-valikon muutokset sai tehtyä tehokkaasti ja helposti, ja nyt muutoksia joutui tekemään moneen kertaan. Nyt koneen osiot ovat seuraavat:
- Levy 0: (ssd) W8.1
- Levy 1: W7-osio ja työtiedostoille toinen osio
- Levy 2: W10-osio ja työtiedostoille toinen osio

Aivan lopuksi siirsin EasyBCD:n avulla bootloaderin ssd-levylle ja biosissa muutin ssd-levyn ensimmäiseksi levyksi: Boot / Hard Disk Drives -> 1st drive = HDD:PM-Samsung SSD. Nyt esiin tulee W10:n näköinen buuttivalikko ja koko käynnistymisprosessi on nopea.

Mac / BootCamp  2012

(20.11.2015)
Macissä dualboot OS X / Windows on helposti mahdollista. Macin mukana tulee BootCamp-niminen sovellus, joka tekee Macciin tyhjän osion normaalisti Windowsia varten, ja sovellus konfiguroi bootloaderinsa vastaavasti kuntoon. Maceissä on EFI bootloader.
Koska Mac on UNIX-järjestelmä, on sinne mahdollista rakentaa toimiva dualboot myös Linux-versioiden kanssa.

Mutta yleensä käyttäjät asentavat BootCamp-osiolle Windowsin, kuten minäkin. BootCamp-osiolle ei voi asentaa mitä tahansa Windowsia, versio on riippuvainen OS X -versiosta ja Macciin asennetun BootCamp-sovelluksen versiosta.

Keväällä 2012 asensin BootCamp-osiolle 32-bittisen Windows 7:n. Tämä oli melko suoraviivaista, ja ohjeet olivat sotkuisemmat kuin itse asennus. Kaikki meni muuten hyvin, mutta Windows 7-puolen Apple-ajurit olivat osittain viallisia asennushetken tuoreimmassa ajuripaketissa: OSX-puolen tiedostojen katseluyritys johti välittömästi blue screeniin. Niinpä ostin Paragon HFS -sovelluksen, joka integroitui Exploreriin ja sen jälkeen ongelma hävisi ja OSX-puolen tiedostojen tarkastelu oli helpompaa kuin olisi ollut Applen perusajureilla.

Vuoden 2014 alkupuolella oli tarvetta kasvattaa Windows 7 -osiota. Tämä ei käynytkään noin vaan:
Lopuksi löysin netistä Macciin softan Paragon Camptune X. Loistava softa! Sen avulla muutin levyn osioiden koot. Sovellus siirteli sektoreita niin, että mitään ei tarvinnut asentaa uudestaan. Nyt osiot ovat OSX  404 GB / W7  293 GB. Aiemmin W7-puoli oli noin 100 gigaa. Tähän meni noin 15 minuuttia. Paragonin softa ei ollut kallis ja säästi paitsi paljon aikaa niin uuden Windows-lisenssin hankkimiselta.

Vuonna 2015 Windows 7 Bootcampissä alkoi jotenkin rämettyä OS X Yosemiten aikana: W7 toimi tahmeasti, Magic Mouse lakkasi toimimasta eikä sitä saanut millään kikalla toimimaan edes hetkeksi. Näiden ongelmien takia W7:n käyttö vähentyi, ja sen takia luovuimme koko osiosta samalla kun koneeseen vaihdettiin 512 gigan ssd.

D-CODE 2006 - 2012

(10.12.2012)
Minulla oli Windows-PC:ssäni aluksi (vuonna 2006) pelkkä XP, ja pian asensin sen rinnalle Vistan. Tämä oli helppoa, Vistan asennus-DVD huolehti, että syntyi dualboot-järjestelmä.

Seuraavaksi (vuonna 2009) asensin Windows 7:n kolmanneksi käyttöjärjestelmäksi uuden levyn ensimmäiselle osiolle. Tämä ei mennyt automaattisesti kuntoon, eli multiboot-valikossa ei näkynyt kolmea käyttöjärjestelmää, ja pystyin buuttaamaan vain Windows 7:aan. Asensin sinne EasyBCD-sovelluksen ja sen avulla korjasin helposti multibootin.

Vuonna 2010 asensin koneeseen uuden kiintolevyn ja asensin sinne LinuxMintin. EasyBCD-sovelluksen uusin versio tuki LinuxMintin GRUB2-lataajaa, ja saatoin helposti trimmata multibootin valikon kuntoon.

Vuonna 2012 poistin LinuxMintin (vahingossa) ja asensin sen tilalle toisen version XP:tä. Nyt koneessa oli 2 kpl XP-versioita, Vista ja Windows 7. Korjasin EasyBCD:llä buuttivalikon.

Vuoden 2012 lopussa päivitin toisen XP:n Windows 8:ksi, minkä jälkeen multiboot-valikko oli väärin, siinä oli 2 kpl XP:tä, Vista, Windows 7 ja Windows 8. Mutta jälleen EasyBCD:n avulla helposti korjasin valikon. Osiot olivat vuoden 2010 lopussa seuraavat:
- Levy 0: XP-osio ja Vista-osio
- Levy 1: W7-osio ja Työtiedostot-osio
- Levy 2: W8-osio ja toinen puoli levyä varaamaton

Tekniikkaa multiboot Windows

Kun kloonataan Windows-käyttöjärjestelmälevy työasemassa olevalle toiselle levylle, niin on olennaisen tärkeää, että kloonattu (uusi) versio ensimmäisen kerran käynnistetään siten, että alkuperäinen levy ei ole kiinni koneessa (sähköt pois). Tähän on syynä se, että käynnistyvän käyttöjärjestelmän pitää järjestää osion tunnus (C:) ja viittaukset aktiiviseen osioon paikoilleen rekisteriin ym. Kloonatussa levyssä on nyt alkuperäislevyn viitetietoja fyysiseen levyyn ja käynnistyksen yhteydessä nämä korjataan jos alkuperäislevy ei ole kiinni koneessa.

MBR on olennainen osa koneen käynnistymistä. Kun kone laitetaan päälle, ensimmäiseksi BIOS ladataan ja se ajaa ohjelmakoodin (bootloader) MBR:stä, joka sijaitsee levyn 0 ensimmäisessä sektorissa (sen voi siirtää toiselle levylle esim. softalla EasyBCD). MBR:n ohjelmakoodi lataa ja ajaa koodin, joka löytyy aktiivisen osion boottisektorista. Tämä koodi vuorostaan käynnistää halutun käyttöjärjestelmän bootmanagerin kyseisen käyttöjärjestelmän osion juuresta.

NTLDR  on Windowsin bootloader XP:lle ja vanhemmille
BCD  on Vistan, W7:n, W8:n ja W10:n bootloader, voivat käynnistää myös XP:n ja vanhemmat

LILO  on vanha lähinnä Linuxien yhteydessä käytetty bootloader
GRUB  bootloader vanhemmille Linux-versioille
GRUB2  bootloader useille uudemmille Linux-versioille

-------------------------
(muokattu 11.4.2021)