HP Compaq nx9010 työn alla

 Pääsivulle  |  TIETOTEKNIIKAN PÄÄSIVULLE

Korjaustarpeen selvittelyä

Läppärin runko vääristyy

Läppärin akku saattaa alkaa turpoamaan muutaman vuoden käytön jälkeen. Syynä voi olla vähäiset lataussyklit, korkea käyttölämpötila, viallinen akkuyksilö. Akku yleensä toimii normaalisti turpoamisesta huolimatta. Akku on kuitenkin syytä vaihtaa tai vaihdattaa. Googlaa "laptop battery swollen". Turpoaminen ilmenee esimerkiksi seuraavista asioista:
Minulle edelläoleva tapahtui 3,5 vuotta vanhalle Samsung Ativ Book 8:lle. Googlaamalla saa käsityksen, että ongelma koskee erityisesti premium-luokan läppäreitä, joissa akku on tungettu ahtaaseen koteloon ja siitä halutaan saada mahdollisimman paljon käyttötunteja. Vaikuttaa siltä, että Applen läppärit ovat ongelmalle alttiita.


Mac Mini ei käynnisty normaalisti tai ei lainkaan

1.11.2018
Mac ei käynnistynytkään normaalisti, vaan näytölle tuli runsaasti lokitekstiä (mustaa tekstiä vaalealle pohjalle) ja sen päälle ikkuna: "macOS:n asentamista ei voitu suorittaa loppuun". Siis mitä häh? En ollut käyttöjärjestelmää asentamassa vaan vain rutiininomaisesti konetta käynnistämässä. Tässä toimenpiteitä, jolla testasin tilannetta. Se oikea toimenpide, jolla olisi pitänyt aloittaa, ja säästää pari tuntia aikaa, on viimeisenä.

1) Ei käynnistynyt vikasietotilaan, näyttö jäi vaaleanharmaaksi

2) Hardware-test eli D-boot ilmoitti ensin, että "unable to run diagnostic", ja sitten ilmoitti, että yrittää ajaa sitä from recovery, ja "starting internet recovery". Kolmannella yrittämällä tuli ilmoitus virhekoodista 6002D, mille netistä ei löytynyt selitystä. Minulla oli vaihto-muistikampoja, mutta vaihtaminen ei muuttanut tilannetta. Pääsin kerran itse Hardware test -sovellukseenkin, mutta se meni heti jumiin.

3) Onkohan ssd-asema rikki? Käynnistin cmd-S-boot eli Single user mode. Ajatuksena oli tutkia näenkö mitään levyasemalta. Muuten meni hyvin, mutta ei näkynyt juuressa kansiota Users, eikä sitä ollut edes piilotettuna. Järjestelmäkansioita näkyi ja niillä sisältöä, joten ei levy ainakaan pahasti ole rikki. Oudoksuin juuren tiedostoa, jonka nimi oli suunnilleen "Install High Sierra.app"

4) Seuraavaksi buuttaus Option-Command-P-R eli palautetaan PRAM ja NVRAM. Tämä ei muuttanut mitään.

5) Olin jo valmis palauttamaan käyttöjärjestelmän TimeMachineltä, jossa oli noin kolmen viikon takainen tilanne (ja oli minulla lisäksi kaikki työtiedostot ajantasaisena tallessa). Joten TimeMachine kiinni ja Option-boot. Sieltä löytyi kolme asennuslevyä: HighSierra-asennus, Macin SSD ja TimeMachine. Ensinmainittu oli oletuksena valittu, eli ilmeisesti tähän saakka Mac oli yrittänyt käynnistyä siitä. Nyt valitsin Macin SSD:n ja kone käynnistyi normaalisti.

Seuraavaksi menin -> Asetukset / käynnistyslevy. Siellä oli vain Mac SSD, jonka valitsin, poistuin Asetuksista jolloin Mac tallensi tietoja kysyen salasanaa. Seuraavat käynnistykset sujuivat normaalisti. Ilmeisesti aluksi olin ollut asennussovelluksen levynkuvassa, josta ei esimerkiksi löytynyt Users-kansiota.

Mitä oli tapahtunut, kun Mac halusi valita väärää käynnistyslevyä? Ennen edellistä koneen sammuttamista olin asentanut kaksi päivitystä: Safari 12.0.1 ja Xcode 10.1. Toinen näistä ilmeisesti teki jotain sotkua.


Tässä yleisiä tarkistustoimenpiteitä Mac Minille:

Läppäri ei käynnisty tai sammuu melkein heti


Pöytä-PC ei käynnisty tai sammuu melkein heti
Ei käynnisty ollenkaan, tai mustaan ruutuun
BIOS+MBR
Levyn 0 alussa 0-sektorilla (LBA 0) on aina levyn osiot kuvaava taulukko (MBR), mikä ei siis ole missään osiossa. Jos tämä kohta levyä on fyysisesti rikki, levy on lopullisesti käyttökelvoton. Bios olettaa koneen käynnistyksen yhteydessä löytävänsä sieltä perustiedot koneen käynnistämisen aloittamiseen.

uEFI+GPT
Vuodesta 2005 asti on ollut käytössä uusi systeemi uEFI (Unified Extensible Firmware Interface) määrittelemässä kiintolevyn rakennetta, ja se on nyt suositus 64-bittisille Windows 8 -koneille ja uudemmille. Sen avulla voidaan määritellä Windows-käyttöjärjestelmä osiolle, jonka koko on yli 2.2TB.

Primary GPT Header on 1-sektorilla (LBA 1) ja muut GPT-määrittelytiedot LBA 2 ...33. Jos täältä löytyy fyysisiä vahinkoja, niin tietojen kopio löytyy levyn toisesta päästä.

uEFI-järjestelmällä on eräs kiusallinen ominaisuus: jos kytket buuttaavan levyn eri SATA-porttiin missä se oli alunperin tai mihin se oli suunniteltu, Windows ei buuttaa. Tai jos teet järjestelmälevystäsi kloonin isommalle levylle ja laitat sen pienemmän levyn paikkaan, niin ei buuttaa nytkään. Myöskin dual-boot-systeemin tekeminen ei suoraan onnistu.Tällaisen tilanteen saa korjattua käsin käyttäen diskpart- ja bcdedit-työkaluja (jos tietää mitä tekee) tai sitten esimerkiksi Paragonin HardDiskManager -työkalulla.

Hiiren korjaaminen

Logitechin langaton hiiri näyttää harvoin kestävän kunnossa paljoa kauemmin kuin takuuaikansa. Hiiret alkoivat meillä tehdä kaksoisklikkauksia silloin kun vasemman näppäimen vapauttaa. Sain korjattua tämän niin, että laitoin kontaktinestettä mikrokytkimeen ja annoin rauhassa imeytyä. Parin päivän päästä pyyhin mikrokytkimen puhtaaksi ja kokosin hiiren. Pieni yllätys oli, että hiiri toimi sen jälkeen oikein.--------------------------
(sivua muokattu  1.11.2018)