Pälkäne Luikonlahti

  Pääsivulle  |  TIETOTEKNIIKAN PÄÄSIVULLE

Windows XP

Mitä tehdä vanhojen XP-koneiden kanssa?

Windows XP:n tuki on päättynyt 8.4.2014. Silloin saimme viimeiset päivitykset XP:lle. Microsoft ei kuitenkaan silloin sulje päivityspalvelintaan, joten myöhemminkin voimme päivittää vanhoja XP-koneita tilanteeseen 8.4.2014. Mutta kuinka kauan? Kannattaa varautua siihen, että päivityspalvelin ajetaan alas ennemmin tai myöhemmin.

Mitä sitten on tehtävissä vanhojen tietokoneiden kanssa? Lähtökohtana voi tutkia seuraavia vaihtoehtoja:
-    säästä koneen varalle, ja käytettäväksi vanhan oheislaitteen kanssa
-    jatkaa XP:n käyttöä
-    asentaa uudemman Windows-version
-    asentaa Linuxin
-    romuttaa koneen ja ostaa uuden

Seuraavassa tarkastelen kutakin vaihtoehtoa erikseen.


Säästä XP-kone varalle

Hanki itsellesi uudempi, ajanmukainen PC tai läppäri, ja siirrä kaikki hommasi sinne. Mutta älä hävitä XP-konettasi. Käynnistä se parin kk välein ja lataa sen akku. Älä liitä konetta nettiin tai lähiverkkoon.

Minulle tämä vaihtoehto osoittautui hyödylliseksi, koska Epson-negatiiviskannerini vuodelta 2003 on edelleen ehjä ja hyvässä kunnossa, eikä uudempiin koneisiini ole saatavissa ajureita (W8.1 64-bit, W10 64-bit, macOS Catalina).

Lisäksi monet vanhat apuohjelmat voivat olla jatkossakin hyödyllisiä, eikä uudemmat koneet suostu niitä ajamaan oletetun turvallisuusriskin takia.


XP:n käytön jatkaminen

Tietokone jatkaa toimimistaan 8.4.2014 jälkeen ihan samalla tavalla kuin sitä ennen, joten käytön jatkamiselle ei ole esteitä. Uusia riskitekijöitä kuitenkin on edessä, ja niihin on aiheellista varautua. Listalla ensimmäisenä on viimeistenkin päivitysten asentaminen.

Microsoft lopettaa samalla tuen Office 2003:lle, joten kannattaa harkita sen ja vanhempien Office-pakettien korvaamista esimerkiksi KingSoft Officella tai jollain uudemmalla Office-versiolla. Mutta jos Office-paketin osien käyttö on satunnaista, vanha Office kannattaa säilyttää. Ainoastaan ei kannata ladata netistä Word-, Excel- tai PowerPoint-tiedostoja, koska niihin voi sisältyä haittaohjelmia.

Jos koneessa on haittaohjelmatorjunnassa Microsoftin Security Essentials, niin siitä pitää hankkiutua eroon, koska tuki on päättynyt heinäkuussa 2015. Parempi vaihtoehto kuitenkin on, että vaihdat sen paremmin testeissä menestyneeseen sovellukseen, kuten Avastin ilmainen kotiversio, jota ylläpidetään XP:lle toistaiseksi.

Konetta kannattaa jatkossa käyttää normaalisti peruskäyttäjän oikeuksin ja jättää admin-tili vain sitä varten missä sitä välttämättä tarvitaan, kuten sovellusten asennukset. IE:n käyttö on aiheellista  lopettaa ja ottaa käyttöön turvallisempi Chrome tai FireFox. Lataa mieluiten molemmat, koska Chromella on taipumus jumittaa silloin tällöin, ja sen tapahtuessa käytä FireFoxia. Javaa ei tulisi lainkaan käyttää selaimessa.

Poista tietokoneelta kaikki sovellukset, mitä et enää ole vähään aikaan tarvinnut. Jäljellejäävät tulee päivittää: Adobe Reader, mediasoittimet jne. Tietokoneen valmistajan sivuilta tarkista, että käytössäsi on uusimmat ajurit. Nykyisten ajureittesi versiot löytyvät Laitehallinnasta. Huolehdi, että selaimet eivät automaattisesti avaa pdf-tiedostoja vaan kysyvät siihen lupaa.

XP:n perussovelluksista kannattaa poistaa käytöstä IIS ja Messenger.

Jos kotiverkossasi on XP:n lisäksi muita koneita, niin nekin ovat vaarassa, jos sopiva paha haittaohjelma iskee XP:hen. Vähintään hoida näissä muissa koneissa asiat niin, että koneelle ei pääse lähiverkosta suoraan, vaan on kirjauduttava käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Jos et ole tavannut käyttää kotiverkkoasi tiedostojen kopiointiin tai musiikin tai videoiden striimaukseen, niin järjestä tietokonekohtaisesti, että tietokone ei näy XP:lle tai muille koneille: määrittele verkko julkiseksi tai esimerkiksi Macissä poista kaikki tiedostojen jaot pois käytöstä.

Lisäksi XP:stä tulisi disabloida palveluja, jotka eivät ole välttämättömiä. Mitä vähemmän palveluja pyörimässä, sitä vähemmän paikkoja haittaohjelmille tarttua. Samalla koneen toiminta hieman tehostuu. Tällaisia palveluja ovat esimerkiksi:
- Automaattiset päivitykset (Automatic Updates Services)
- Distributed Transaction Coordinator Service
- Etärekisteri (Remote Registry)
- IPSEC-palvelut (IPSEC Services)
- Leikekirja (Clipbook)
- Net.Tcp Port Sharing Service
- NetMeeting etätyöpöydän jakaminen (NetMeeting Remote Desktop Sharing)
- NT LM -suojaustuen toimittaja (NT LM Security Support Provider)
- Taustatulostusohjain (Print Spooler) (jos käytät tulostinta, älä koske tähän)
- Tietoturvakeskus (Security Center)
- Telnet
- Verkkokirjautuminen (Net Logon)
- Verkon DDE (Network DDE)
- Verkon DDE DSDM (NetWork DDE DSDM)
- Viestinvälitys (Messenger)
- Windows Cardspace
- Wireless Zero Configuration (jos et käytä wlania)
- Virheraportointipalvelut (Error Reporting Service)
- Älykortti (Smart Card / Smart Card Helper)

Lisäksi kannattaa turvallisuuden takia poistaa järjestelmän ominaisuuksista välilehdeltä Etäjärjestelmä (Remote) molemmat ruksit (tämä taitaa koskea vain Professional-versiota).

Siivotessa poista työpöydältä turha muistutus "There are unused icons..." (Työpöydällä on käyttämättömiä...). Se tapahtuu helposti: näytöllä klikkaa hiiren oikeata painiketta ja valitse Ominaisuudet, sitten välilehti Työpöytä, ja painike Mukauta työpöytää ja välilehti Yleiset. Siellä poista ruksi kohdasta "Suorita Ohjattu työpöydän järjestäminen 60 päivän välein".


XP:n varmuuskopiointi

Jos XP menee käytössäsi pahasti sekaisin siten, että uudelleen asennus olisi tarpeen, niin se ei lähitulevaisuudessa enää onnistukaan samoin kuin aiemmin. Alkuperäiseltä dvd:ltä asennettaessa koneelle jää vanha käyttöjärjestelmäversio, koska päivityksiä ei kohta saa enää mistään. Nyt on aiheellista tehdä ehjästä, ajan tasalla olevasta XP-asennuksesta imagevarmistus talteen ulkoiselle kiintolevylle, ja ehkäpä kahdelle.

Toinen hyvä vaihtoehto imagevarmistukselle on, että XP:n asennus-dvd:stä tekee päivitetyn version, jossa on mukana kaikki service packit ja päivitykset. Katso ohje esimerkiksi täältä. Jos XP:n asentaa näin tehdyltä levyltä, niin asennus sisältää vain käyttöjärjestelmän. Sen jälkeen pitää erikseen asentaa ohjelmistot.

Ennen imagevarmistusta XP kannattaa siivota, jotta ei tulisi ikuistettua imageen kaikkea turhaa: roskakori tyhjäksi, temp-tiedostot pois, selaushistoriat pois jne. Tällaista siivousta tekee automaattisesti sovellus CCleaner. Lisäksi kannattaa poistaa tarpeettomiksi jääneet sovellukset. Aivan viimeiseksi vielä kerran CCleaner ja levyn eheytys.

Imagevarmistukseen on saatavissa useita erilaisia sovelluksia. Itse olen käyttänyt sovelluksia Paragon Backup & Recovery 14 Home ja Symantecin ghost32:ta. Imagevarmistuksen tekemiseen on kaksi periaatetekniikkaa: a) käynnistät varmistussovelluksen varmistettavassa koneessa, tai b) käynnistät koneen muistitikulta tai dvd:ltä.

Turvallisin tapa on käynnistää kone ulkoiselta laitteelta, jolloin varmistettava käyttöjärjestelmä ei itse ole käynnissä. Paragonin ohjelmisto ja vastaavat tekevät pyydettäessä käynnistys-dvd:n tai tikun. Kokemuksen mukaan toinenkin tapaa kyllä toimii ainakin ghost32:lla ja Paragonin sovelluksella. Ghost32:n varmistusvelho pyytää valitsemaan Snapshotin, ja Paragon ilmoittaa käyttävänsä Microsoftin Shadow Copy -menetelmää.

Varmistusta tehdessä tulee huolehtia siitä, että imageen tulee mukaan myös levyn sektori 0, jossa on käynnistyssoftat ja muuta tärkeää tietoa, kuten levyn osiotaulukot. Eli pelkän XP-osion varmistaminen ei riitä. Näiden asioiden valitseminen on esitetty eri tavoin eri varmistusohjelmistoissa, joten kannattaa tutustua ohjeisiin.

Käytännön kokemusten mukaan varmistus ja palautus on tehtävä siten, että kiintolevy on paikoillaan sen tietokoneen sisällä, jota levyllä käytetään. Voi olla, että joku varmistus- ja palautusohjelmisto toimii hyvin myös jos levy on sijoitettu ulkoisen kiintolevyn koteloon ja varmistus tai palautus tehdään vieraassa koneessa. Kokeilut kahden ohjelmiston (ghost32, Easus ToDo Backup) kanssa vierasta konetta käyttäen tuotti toimimattomat palautetut levyt. Kyseessä olivat ThinkPad T42:n ja T43:n levyt.

Ennen varmistuksen aloittamista pysäytä virustorjunta, irrota kone netistä ja sammuta kaikki muut sovellukset, jotta levyllä tapahtuisi varmistuksen aikana mahdollisimman vähän. Varmistuksen aikana älä koske hiireen tai näppäimistöön.


Uudemman Windows-version asentaminen

Jos tietokone on hyvässä kunnossa, niin siihen kannattaa harkita uudemman Windows-version asentamista. XP-koneeseen saattaa edelleen voida asentaa ilmaiseksi päivityksen Windows 8:aan. Kaupasta on ostettavissa versiota W7, W8.1 ja W10. Koneeseen kannattaa asentaa mahdollisimman uusi käyttöjärjestelmä, mutta ensin on selvitettävä mille koneen laitteisto kelpaa.

Microsoftin tuoteselosteissa kerrotaan harhaanjohtavasti, että Windows 8.1 ei olisi tarkoitettu koneille, joissa on XP. Tästä huolimatta W8.1 sopii mainiosti myös moniin XP-koneisiin korvaamaan vanhaa käyttöjärjestelmää eikä asennusvelho mitenkään karsasta konetta jossa on XP.

Ennen Windows 8.1:n asentamista koneen XP:n tilalle kannattaa levystä ottaa ensin image-varmuuskopio siltä varalta, että 8.1 ei toimisikaan kunnolla.

Katso lisää osiossa Windows 8 ja Windows 8.1 

Windows 7:aa harkitsevan kannattaa muistaa, että sen tuki loppuu tammikuun 2020 alussa, eli W7 on silloin samassa tilanteessa kuin XP huhtikuussa 2014.


Linuxin asentaminen

Linuxilla on perinteinen maine, että se toimisi hyvin ja sukkelasti lähes miten vanhassa koneessa hyvänsä. Tämä maine on valitettavasti virheellinen. Käyttäjät haluavat graafisia käyttöliittymiä eli "Windows-ulkonäköä" ja tällaiset syövät koneen tehoja aika lailla ja edellyttävät yhteensopivuutta koneen näytönohjaimen, äänilaitteiden ym. kanssa.

Lyhyt itselle sopivan Linux-distron etsiminen toi nopeasti tuloksen, että uusimmat versiot edellyttävät koneen suorittimelta ominaisuutta "PAE" eli vaatimustaso on käytännössä sama kuin Windows 8.1:lle. Vanhoja Linux-versioita ei kannata enää kauaa käyttää koska niihin ei saa bugipäivityksiä, joten Linux on pois pelistä vanhempien koneiden käyttöjärjestelmänä. Päivittäjällä on siis vaihtoehto: asennanko koneeseeni Windows 8.1:n vai Linuxin (vaiko jatkanko XP:llä), vaatimustaso on osapuilleen sama.

Ubuntun sivuilla löytyy teknisiä ohjeita miten non-PAE-koneeseen voisi asentaa Ubuntun niin, että sitä voi jatkossa päivittääkin. Ohjeiden mukaan toimiminen johti epäonnistumiseen. Ladattavaksi tarjotut iso-tiedostot eivät kelvanneet poltettavaksi dvd:lle (eikä cd:lle).

Kokeilin muutamia alle vuoden vanhoja non-PAE-versioita eri Linux distroista Live-CD:inä IBM T42:ssa, mutta jokaisessa oli jokin ongelma. Bodhi, Puppy Linux ja Justbrowsing näyttävät netissä flashit pahasti välkkyvänä. Browserlinux 501 näyttää flashit ilman välkkymistä, mutta näyttöä ei saanut säädettyä tarpeeksi kirkkaaksi. Voi olla, että tavanomaisessa pöytä-PC:ssä tällaisia ongelmia on vähemmän.


Koneen romuttaminen ja uuden hankinta

Koneen romuttaminen vain sen takia, että XP:n tuki loppuu, on hätiköity toimenpide. Kuitenkin jos käytössä XP toistuvasti alkaa toimia huonosti saatuaan mahdollisia haittaohjelmia, niin on aiheellista hyväksyä, että ehkäpä XP ei enää sovellu minulle. XP:n mahdollisessa käytössä on jatkossa oltava aiempaa huolellisempi.

Jos vanhassa koneessa on ollut ajoittaisia ongelmia tai jokin asia on rikki, niin uuden koneen hankkiminen on varteenotettava vaihtoehto. Uutta konetta hankittaessa on aiheellista ostaa sellainen, jossa on valmiina Windows 10. Ei tule luottaa myyjän lupauksiin, että ostaja voi itse päivittää ilmaiseksi tarjolla olevan Windows 8.1 -koneen Windows 10:een.  Markkinoilla on nimittäin paljon Windows 8 -läppäreitä, joille ei ole valmiina ajureita Windows 10:lle, eli päivitys ei kuitenkaan onnistu hyvin. Päivityspalvelusta kannattaa myyjälle maksaa ja asettaa kaupan ehdoksi, että ostaa koneen vain, jos siinä on asennettuna toimiva Windows 10.

Microsoftilta saa ilmaiseksi sovelluksen PCmover Express for Windows XP, jonka avulla verkon kautta saa siirrettyä tiedostot XP:stä Windows 8.1:een.

Myös Mac-koneet ovat varteenotettava vaihtoehto jos hankkii uutta. Koneet ovat tyylikkäitä ja laadukkaita. Käyttöjärjestelmään tottuu melko pian. Tosiasia kuitenkin on, että samantapaisia pikkuongelmia joutuu välillä Macissä ratkomaan kuin Windows-koneissakin. Macciin on saatavissa vanha tuttu Microsoftin Office-paketti, jos haluaa varmistaa tiedostojen yhteensopivuuden ja siirron Windows-ympäristöstä. Oheislaitteiden (tulostimet, skannerit ym.) ajureiden saatavuus Macille on kunnossa, mutta toki asia kannattaa tarkistaa omien laitteiden osalta ennen Macin hankintaa. Ajureita Macille voi löytyä jopa paremmin kuin Windows 10:lle vahempien laitteiden osalta. Macciin voi asentaa myös Windowsin omalle osiolleen (Bootcamp), jolloin käytössä on valinnan mukaan joko Macin OSX tai Windows.

Jos hankit Macin, niin siirtymistä uuteen koneeseen auttaa sovellus Migration Assistant. Sovellus kopioi verkon kautta tiedostot, Outlook-sähköpostit, suosikit ym. XP:stä Macciin. Sovellus on valmiina Macissä, ja XP:hen se pitää ladata Applen sivuilta.

XP:n hoito- ja asennusohjeita

XP-koneen levytilan säästäminen

Minulla oli yhtenä koneena Asus EeePC 901, jossa on naurettavan pieni levytila käyttöjärjestelmälle, eli 3.72 Gt. Jotta konetta saattoi järkevästi käyttää, oli järjestelmälevyltä karsittava turhia tiedostoja ja viimeisenä lopetettava päivitysten vastaanottaminen. XP-järjestelmälevyn karsimiseen on paljon keinoja, katso täältä.


XP-asennus ja SATA-ajurit

Windows XP ei suoraan tue sitä, että koneeseen (emolevyyn) on kytkettynä SATA-levy. Jos on onnea eli monipuolinen XP-puutteen kiertävä BIOS niin selviää BIOSin asetuksia korjaamalla (asetus ATA eikä AHCI). Muussa tapauksessa ajurit pitää jostain etsiä. SATA-ajurit pitää ladata asennuksen siinä vaiheessa, kun asennusprosessi kysyy SCSI- tai RAID-ajureita. Netistä löytyy erilaisia vinkkejä (googlaa How to install Windows XP on a SATA hard disk).

Kätevä vaihtoehto on se, että SATA-ajurit lisätään XP:n asennus-CD:lle. Tämä käy helposti käyttäen ilmaista NLite-sovellusta. Tarvitset XP-asennus-CD:n, tyhjän CD-levyn, NLite-sovelluksen, SATA-ajurit ja toimivan tietokoneen. Yksityiskohtaiset ohjeet löytyvät täältä.


XP:n aktivointi

Jos tietokoneen kovalevyn joutuu vaihtamaan, eikä kyseisen koneen XP-asennukselle ole omaa asennus-CD:tä, niin selviät XP:n asentamisesta myös toisenkin koneen asennus-CD:llä. Teet asennuksen "vieraalla CD:llä", mutta aktivoit XP:n uusitun koneen omalla tuoteavaimella. Sitä varten tarvitset ilmaisen sovelluksen nimeltä KeyUpdateTool_fin.exe, löytyy täältä.

Asennus tehdään näin:
- asenna koneeseen XP joltain CD:ltä ja sieltä tietysti myös Product key
- ÄLÄ aktivoi asennusta
- käynnistä ohjelma KeyUpdateTool_fin.exe ja anna koneen oma oem-tuoteavain
- tämä sovellus hoitaa samantien myös aktivoinnin

---------------------
(muokattu 6.4.2021)