Mannerheimintien ja Topeliuksenkadun risteys, Helsinki

Pääsivulle  |  TIETOTEKNIIKAN PÄÄSIVULLE

Huolto- ja korjauskertomuksia

Mac Mini 2018

(8.1.2022)
Mac on hankittu joukuussa 2018 ja helmikuussa 2020 asennutin virallisessa huollossa siihen 16 GB keskusmuistin (en halunnut tehdä sitä itse takuun ollessa voimassa). Viikko sen jälkeen näyttö meni sekaisin ja kone buuttasi hetken päästä itsestään hukaten kaikki keskeneräiset työt. Soitin huoltoon ja minua neuvottiin tarkkailemaan esiintyykö ongelmaa uudestaan ja kirjaamaan ylös olosuhteita. Seuraavan 18 kk tarkkailin asiaa ja tein vastaavista kaatumisista tarkat muistiinpanot. Tänä aikana ongelma toistui 12 kertaa ollessani koneen ääressä. Lisäksi oli monia tapauksia, että kone oli nukkuessaan (ja minun nukkuessa) hukannut avoimet työt eli kyseessä saattoi olla sama ilmiö. Lokiin ei tullut näistä kaatumisista mitään tunnistettavaa eikä Applelle lähtenyt ilmoituksia.
Kaatumiskuva

Syyskuussa 2021 otin yhteyttä huoltopisteeseen. Kolmen vuoden Apple Care oli vielä voimassa. Vein koneen huoltoon kaatumisraportin kera ja siihen vaihdettiin takuuseen emolevy, ja huollon aiemmin asentama keskusmuisti siirreettiin uudelle emolevylle. Runsaan kuukauden päästä sama virhe toistui ja nyt tuli kaatumisraporttikin lähetettäväksi Applelle ("CORE 1 is the one that panicked"). Vein Macin takaisin huoltoon ja nyt siihen vaihdettiin 16 GB muistikortit. Sen jälkeen ongelmaa ei ole esiintynyt vaikka Mac on ollut minulla päivittäisessä käytössä.

Kyseessä on Mac Mini Late 2018, Intel Core i5, SSD 512 GB.

HP Pavilion dv6700

(16.4.2017)
Lähisukulainen toi koneen tutkittavaksi tällaisten syiden takia: kone käynyt viikon kuumana ja tahmannut pahasti, ja nyt buuttaa mustaan näyttöön, jossa on teknisiä tekstejä. Käyttöjärjestelmä on Vista. En käynnistänyt konetta vaan avasin sen puhdistamista varten. Emolevy piti irrottaa koneesta, jotta pääsin hommiin. Tein nämä työt:
- prosessorin piitahnan vaihto
- huolellinen pölypuhdistus
- emolevyn pariston vaihtaminen

Konetta purettaessa särkyi yllättäen usb-liittymään menevä pieni 4-liitin. Löysin tilalle samanlaisen rikkinäisestä Thinkpad T43:sta ja juotin johdot kiinni.

Kone käynnistyi Vistaan 75 sekunnissa, ja kellon laitoin oikeaan aikaan. Tutkin Malwarebytesin avulla haittaohjelmat ja muut uhat. Löytyi vain yksi, mikä poistettiin. Sitten Windows Update hakemaan päivityksiä, samoin Defender. Koko päivän WU yritti mutta ei löytänyt, ja Defender ilmoitti melko pian ongelmasta. Microsoftin Vista-tuki on päättynyt noin viikko, ja näköjään se todella päättyi. Poistin WU:n ja Defenderin käytöstä ja piilotin tietoturvakeskuksen uhkailmoitukset.

Prosessori (AMD Athlon 64 X2 Dual-Core processor TK-57, 1900 MHz) toimii nyt 55-60 asteen lämpötilassa. Hieman korkea, mutta menettelee.

HP ProBook 4515s

(12.10.2016)
Lähisukulainen toi koneen (W7 Home Premium) huollettavaksi tällaisten syiden takia: virtalähde hukassa lähes kaksi vuotta, kone hidasteli viimeksi käytettäessä mahdottomasti. Tämä on vanha business-kone, joka on poistettu ja annettu työntekijälle.

Ei löytynyt sopivaa virtalähdettä omasta kaapista, mutta PC-Systems Oy toimitti minulle käytetyn virtalähteen edullisesti. Saatuani koneen käyntiin totesin hidastelun, ja konetta oli lähes mahdoton käyttää. Parin tunnin päästä kone sammui kuin veitsellä leikaten. Syynä oli lämpöongelma. Avasin koneen ja poistin pölyt kaikista mahdollisista paikoista, ja lämpöongelma korjaantui sillä.

Koneen hidasteluun osoittautui olevan seuraavat syyt:
- Windows Update käynnistyy väkisin
- Avast -virustorjunta toimi omituisesti
- Runsaasti oudonnimisiä prosesseja käynnistyy kun kirjaudutaan sisään

Lisäksi kummastelin, että juuri mitään asennettuja ohjelmia ei näy ohjauspaneelin Ohjelmat ja toiminnot -osassa. Mutta CCleaner näyttää ne ja antaa poistaa.

Ensimmäiseksi poistin kokonaan Avastin. Sen joutui tekemään vikasietotilassa käyttäen Avastin erikoissovellusta avastclear.exe. Löysin joitain epäilyttäviä käynnistysohjelmia ja poistin niitä. Jollakin netistä löytämälläni Windows Update -korjaussoftalla sain WU:n vähän paremmaksi.

Seuraavaksi jätin koneen rauhassa päivittymään. Noin 10 tunnin jälkeen kone ilmoitti löytäneensä 122 tärkeää päivitystä. Annoin jatkaa seuraavat 22 tuntia ja kun valmista ei tunnu tulevan, katsoin miltä Sammuta-painike näyttää. Se oli huomiovärinen ja kertoi asentavansa päivitykset ja sammuttavansa koneen. Klikkasin siitä, kone sammui noin viidessä minuutissa. Käynnistin koneen ja seuraavat neljä tuntia se asensi päivityksiä, kunnes sammui itsestään. Käynnistyksen jälkeen päivitysjärjestelmä oli sekaisin: punainen kilpi ohjauspaneelina kautta Windows Updateen mennessä, ja Tarkista-painike aiheutti virheilmoituksia ja ilmoituksen lähettämistä Microsoftille.

Sain Windows Update:n kuntoon seuraavasti:

Yhdellä käyttäjällä Chrome ei käynnistynyt ollenkaan vaan näytölle jäi ikkuna ilman tekstejä. Poistin Chromen ja erikseen käyttäjätileiltä Chromen kansiot AppData- kansioista. Asensin MalwareBytes-ohjelman ilmaisversion ja annoin sen tutkia koneen. Löytyi 31 uhkaa ja useimmat liittyivät yhdeksään eri softaan. Annoin MalwareBytes-softan poistaa ne kaikki. Tämän jälkeen poistin muutaman softan, joka on peräisin koneen omistaneesta firmasta, ja jota nykyinen käyttäjä ei tarvitse: Autodesk, Cobian Backup, kaikki Yahoo-softat ja -kansiot, Nokia PC Connectivity Solution.

Lopuksi asensin Chromen takaisin ja nyt HP toimi juuri niin sukkelasti kuin on odotettavissa koneen melko vaatimattomalla prosessorilla (AMD Sempron M100) ja 2M muistilla.

Lenovo Thinkpad Edge E330 vuodelta 2012

(23.8.2016)
Käynnistin koneen hakeakseni Windows-päivityksiä. Ei käynnistynyt, näytölle ei tullut mitään, eikä tullut piippauksia. Kokeilin sen jälkeen heti: akku pois, virtajohto pois, käynnistyspainike pitkään alhaalla. Ei auttanut. Viimeksi olin päivittänyt noin kuukausi sitten eikä silloin ollut ongelmia. Sen jälkeen ei luultavasti ollut kukaan käyttänyt konetta. Seuraavaksi kokeilin erilaisia käynnistyspainikkeen alasoloaikoja ja niiden yhdistelmiä, kun netistä löytyi monenlaista vinkkiä. Ei auttanut.  "No-beep" tarkoittaa ongelmaa (virransaanti tai emolevy), kertoi Lenovon teknisen avun sivusto.

Oireet siis ovat: 1) näytölle ei tule mitään (ei ulkoisellekaan), 2) biosiin ei pääse, 3) linux-dvd ei käynnisty eikä W7-asennus-dvd, 4) mitään piippauksia ei tule, 5) puhallin lähtee pyörimään normaalisti, 6) kone sammuu virtanappulasta heti.

Seuraavaksi poistin kiintolevyn ja kytkin sen usb-yhteyden kautta toiseen tietokoneeseen (D-CODE), ja D-CODE ilmoitti, että "ei käyttöjärjestelmää". Myöskään D-CODEn levyhallinta ei nähnyt levystä enempää. Eli kiintolevy sekaisin. Apuohjelma hddscan löysi paljon bad sectoreita levyn alkupäästä, mitään tällaisia oireita ei ollut aiemmin. Tutkin sitten läppärin kaikki nurkat ym. että jos joku olisi kuitenkin pudottanut koneen, mutta ei löytynyt jälkiä, kone on siisti kuin suoraan myyntipakkauksesta. Virtalähteen ulostulo on ok (mittasin), ja käsikirjan mukaan koneen pitäisi toimia vaikka ei akku ole kiinni. Formatoin kovalevyn, minkä jälkeen se näyttäytyi D-CODE:n levynhallinnassa normaalisti. Joten levyn ohjainpiiri lienee ehjä.

Poistin koneesta muistikortin ja sen jälkeen kun käynnistin, tuli piippaussekvenssi joka kertoo muistiongelmasta. Laitoin sen takaisin. Poistin koneesta näppäimistön ja irrotin wlan-kortin kytkennän, koneen käynnistys, ei tullut piippauksia. Joten biosin tarkastussofta ei etene tarpeeksi pitkälle. Vaihdoin myös emolevyn pariston, ei vaikuttanut mihinkään. Vanhakin oli mittauksen perusteella kunnossa.

Näytölle ei tule kerrassaan mitään, ei edes ns. Lenovon logo-näyttöä. Ei tule myöskään ulkoiselle näytölle: ei RGB- eikä HDMI-liitäntöjen kautta. Biosiin ei pääse. Buutatessa ei tule mitään piippauksia.

Mitään eroa ei ole käytöksessä jos virtalähteenä on: pelkkä akku, pelkkä virtajohto, tai molemmat.

Lopuksi tutkin konetta tarkemmin. Irrotin tuulettimen ja totesin, että tuulettimen sisällä ei ole pölypalloja tai esteitä ja se liikkuu herkästi. Sitten irrotin prosessorin, ja totesin että piitahna oli murusina eli kuivunut liikaa. Voi olla, että jotain on ylikuumentunut.  Emolevyssä ei näkynyt kärähtämisen jälkiä eikä pullistuneita kondensaattoreita eikä kone ole aiemmin hidastellut (prosessori pienentäisi kellotaajuuttaan jos ylikuumenee).

Annoin koneelle tuomion: emolevyn joku keskeinen komponentti on rikkoutunut. Korjauskelvoton, uusi emolevy on uuden vastaavan läppärin hintainen.

(7.11.2015)
Sain syksyllä 2015 tyttäreltämme lastenlapsiemme käyttöön tämän W7-koneen, josta oli virtalähde kadonnut ja salasana unohtunut. Onnekkasti sopiva virtalähde löytyi tarvikevarastostani. Salasanat ja tunnuksien lukitukset poistin Hiren's boot diskin sovelluksella. Käynnistyksen jälkeen käsissä oli kone, jonka käynnistys kesti todella kauan ja tekemälläni uudella admin-tilillä ei edes Explorer suostunut toimimaan. Koneen alkuperäinen Järjestelmänvalvoja -tili toimi paremmin.

Estin koneen internet-yhteydet (pois päältä wlan-laite, ja varan vuoksi myös Bluetooth) ja aloin selvittelyt. Mikään laite ei ollut rikki, ja softasiivouksella tein koneesta ajankohdan normaalinopean W7-koneen.

Poistin noin 15 softaa, joista kaikkein tahmaavimpia olivat Lenovon omat ns. apuohjelmat, jotka oli tarkoitettu laitteiden käyttöön pikakuvakkeiden avulla ja laitteiden toiminnan tarkkailusoftia. Katso osiosta Bloatware, mitä poistin. Lenovon softien lisäksi löytyi muutama toolbar-softa ja muutama muu. Lisäksi poistin käynnistymästä muutaman päivityssoftan ja pari muuta taustaprosesseja tekevää softaa (ks. osio Bloatware). Lisäksi poistin kolme peliohjelmaa, joista löytyi netistä varoituksia. Tämän siivouksen jälkeen pääosa työstä oli tehty. Nyt kone käynnistyi jo melko asiallisesti.

Seuraavaksi muutin Windows Update -asetukset sellaiseksi, että kone vain tarkastaa onko päivityksiä, eikä heti edes lataa niitä. Lisäksi ruksasin, että suositeltavia päivityksiä ei tule samalla. Nyt oli oikea hetki tutkia F-Secure Online Scannerilla onko viruksia. Ei ollut. Päivitin koneen oman Windows Defenderin.

Poistin koneessa olleen MS Office 2010 -asennuspaketin ja Starter 2010 -asennuksen, joka suoltaa mainoksia. Niiden sijaan Asensin koneeseen vanhan MS Office -paketin, kun kerran oli lisenssi käytettävissä.

Nyt jätin koneen Microsoft Update:n armoille. Parin tunnin päästä MS-softat olivat ajan tasalla, mutta W10-ikkunaa ei vielä näkynyt, vaikka koneen pitäisi olla W10-yhteensopiva.

Lopuksi asensin Lenovon sovelluksen System Update ja sain tiedon ajureiden ja muiden Lenovo-softien tilanteesta. Yhtään välttämätöntä päivitystä ei tarvinnut tehdä. Suositeltavia en tehnyt.

Vielä pientä viimeistelyä (Flash Player, Adobe AIR, Adobe Reader -päivitys, pääkäyttäjälle salasana jolta määräaika pois, Paint.net, virransäästöasetusten viimeistelyä jne.), ja kone on kunnossa. Käynnistyy melko nopeasti, noin 40 sekuntia.

Compaq Presario SR5105SC vuodelta 2007

Keväällä 2015. Tämä oli alkuperäinen Vista-kone, jota ei oltu päivitetty vuosiin. Unohtunut admin-salasana, muutin Hiren's boot diskin sovelluksella uudeksi. Hidas, näytölle pompahtavia muistutuksia, kuvankäsittelyohjelman tallennusvirheitä ym. Videon muokkaamisessa toivoton. Myös virustorjunta vuosia päivittämättä. Käynnistys bios-näytöistä sisäänkirjautumiseen kesti monta minuuttia. Sain koneen sukulaisen hylättyä sen.

Emolevyn LAN-liitin ei toimi mutta verkkokeskus väittää, että kyseisessä portissa on tuntematon verkko. Emolevyn kondensaattoreja tutkin kirkkaassa valossa ja totesin, että yhden ison kondensaattorin huippu on pullistunut. Eli emolevy lähestyy elinikänsä loppua. Emolevyyn oli liitetty erillinen verkkokortti. Sukulainen tiesi kertoa, että kone oli ollut kerran korjattavana ukonilman jälkeen. Kellonaika oli väärin, ja vaihdoin emolevyn pariston.

Ei haittaohjelmatartuntaa, ainoastaan päivityksen, siivouksen, konffauksen ja muistinlaajennuksen tarpeessa.

Windows-varmistusohjelma halusi koko ajan varmistaa ja lähetti asiaa koskevia muistutuksia näytölle. En heti keksinyt miten näytölle pomppaavasta ilmoituksesta pääsisi eroon. Ei pääse mistään asetuksiin. Varmistuksen kohde on D-asema, joka on kooltaan noin 8 gigaa ja se on täynnä. Siellä on oikeasti tehdasversio koneen Vista-asennuksesta eli varmistuksen kohde on väärä (oli Vistan oletus...). - Lopuksi Valvontatyökalujen kautta sain tämän poistettua ajoitettujen tehtävien kautta niin että palvelu ei käynnisty lainkaan mutta asetuksia en löytänyt.

Poistin joukon sovelluksia ja selainten toolbareja. Päivitin käyttöjärjestelmän, virustorjunnan ja sovelluksia. Poistin joukon automaattisesti käynnistyviä palveluja käytöstä.

Muistin laajensin 1 gigasta kahteen ja varastostani löytyi jopa aiempaa nopeampaa muistia koko 2 gigaa. Tämä ei ollut kestävä ratkaisu, vaan kuukauden päästä koneen käynnistys pysähtyi pitkiin piippauksiin. Vaihdoin takaisin alkuperäiset muistit ja taas käynnistyi.

Laitehallinnassa näkyy parikymmentä Microsoft 6to4 ja ISATAP adapteria, mutta tämä on Microsoftin korjaamaton bugi, saa jäädä.

Käynnistys bios-näytöistä sisäänkirjautumiseen kesti  parhaimmillaan vain 55 sekuntia, mutta koneeseen ilmaantui pian mustalle näytölle buutissa ilmoituksia, ja vaihdoin takaisin alkuperäiset muistit. Sen jälkeen buuttaukseen aikaa kuluu noin 150 sekuntia. Kone alkoi vähäisestä käytöstä huolimatta hidastelemaan ja sammumaan, ja lopuksi romutin sen. Diagnoosina oli emolevyvika.

Acer Travelmate 5520G vuodelta 2008

Tämän ei pitäisi olla mikään markettisarjan lyhytikäinen läppäri, mutta paljon tälle tyttäreni Vista-koneelle olen saanut tehdä.

Keväällä 2011 koneeseen oli livahtanut Avastin ohi haittaohjelma nimeltä WindowsRepair, joka käynnistyi aina kirjautuessa. Onneksi sen korjauskehotuksiin eivät käyttäjät olleet uskoneet. Netistä löytyi ohjeet sen poistamiseen, mikä onnistui helposti. Lopuksi Malwarebytes' Anti Malware löysi vielä temp-kansioista kymmenkunta haittaohjelman palasta ja ne kaikki poistettiin. Ehkä pari tiedostoa tuli poistettua väärinä hälytyksinä, koska sen jälkeen kaksi Acerin omaa käynnistysohjelmaa antoi virheilmoituksia. Nämä eivät onneksi olleet tärkeitä ja estin niiden käynnistymisen. Olisihan ne voinut asentaa uudestaankin.

Syksyllä 2011 osoittautui, että ulkoinen virtalähde on rikki ("kärähtänyt") ja koneen akku on loppu. Niiden toimitus Acerin huollosta (Acer Finland Oy, Konalantie 47 C, 00390 Helsinki) kesti kokonaista kaksi kuukautta alkuperäisen luvatun kahden viikon asemesta. Palvelun laatua ei voinut muutenkaan kehua. Ne saatuani totesin, että kaikki on kunnossa eikä myöskään koneen virtapistoke ollut rikki.

Syksyllä 2012 käyttäjät kertoivat, että kone on hidastunut. Totesin, että käynnistyminen kestää noin viisi minuuttia, mutta toiminta on sen jälkeen normaali. Tuuletin käy melko äänekkäänä. Koneessa on paljon sovelluksia. Poistin käynnistysohjelmista muutaman turhakkeen kuten selaimen toolbareja.

Kesällä 2013 kone ei enää käynnistynyt eikä akun lataaminen onnistu. Otin kiintolevyn irti ja otin siitä varmistuksen. Kopiointi onnistui ilman ongelmia. Sen jälkeen purin koneen kokonaan, havaintoja Acer Travelmate 5520G:n sisuskaluista:
Kiinnitin virtaliittimen paksummalla ja pitemmällä johtimella emolevystä lähteviin karvoihin ja kiinnitin liittimen tiukasti koloonsa muovista tekemilläni apupalasilla ja täyteliimalla. Jäähdytysjärjestelmän ja muun koneen  kasaus meni ongelmitta, mutta tasohiiren lattajohtoa en saanut takaisin paikoilleen useasta yrityksestä huolimatta. On varsinainen kertakäyttöliitin!

Korjaamisen jälkeen asensin koneeseen Windows 8:n Update-levyltä ja muutaman tunnin jälkeen käsillä oli toimiva Windows 8 -kone. Vain CrystalEye web-kameran ajuri piti hakea Acerin sivuilta, kaikki muu tuli W8:n asennuksen ja päivityksen yhteydessä.

Viikon päästä käyttäjillä oli taas ongelmia ja totesin järjestelmälokeista, että kovalevy on pahoissa vaikeuksissa. Ostin uuden 500 gigan kovalevyn alkuperäisen 250 gigan levyn tilalle, asensin siihen ensin Windows Vistan ja sille Windows 8 Update:n. Ja taas muutaman tunnin päästä meillä oli toimiva Windows 8 -kone. Näyttö edelleen vilkkuu/pimenee välillä kun näytön kulmaa muuttaa, eikä tasohiiri toimi, mutta muutoin meillä on ripeästi toimiva läppäri.

Joulukuussa 2014 minulle taas tuotiin Travelmate, joka ei käynnisty. Käyttäjät olivat kertoneet, että se oli käynyt kuumana ja tuuletin huutaa. Olin sen viimeksi puhdistanut elokuussa, kun buuttinäytölle oli tullut prosessoria koskevia hälyttäviä ilmoituksia. Kone ei käynnistynyt vaikka akku oli välillä irti. Totesin akun täysin tyhjäksi eikä se ota latausta. Eikä käynnistynyt uudellakaan akulla. Vain pari valoa vilahtaa ja sitten täysin pimeänä. Mikään vakiokonsti ei auttanut. Purin koneen ja totesin, että jäähdyttäjän lattakuparit oli tarkoitettu jäähdyttämään näytönohjainta, prosessoria ja muutamaa muuta mikropiiriä. Kaksi ensimmäistä tuntui olevan asiallisesti ohuen jäähdytystahnan kanssa yhteydessä kupariin, mutta muiden ja kuparin välissä oli paksu tahna joka irtosi mattona. Ilmeinen suunnitteluvirhe. Tahna oli menettänyt tehoaan ja piirit ilmeisesti kuumentuneet. Kone meni romuksi.

Koneen tiedostojen pelastamista

Elokuussa 2003 tapahtui mielenkiintoista: molempien pöytä-PC:itteni (toinen mökillä, toinen kaupunkiasunnossa) koneiden pääkiintolevy hajosi samana helteisenä elokuun päivänä saman tunnin aikana (poika teki hommia toisella koneella ja soitti ongelmasta samalla kun olin jo alkanut tutkia toisen koneen ongelmaa). Olihan koneissa samaan aikaan hankitut samanlaiset kiintolevyt... Levyillä oli noin 5000 viimeisteltyä valokuvaa herbaario-ohjelman datan lisäksi, tärkeimmät mainiten. Kiintolevy piti ääntä klik-klik-klik pian käynnistyksen jälkeen.  Käyttäen yhden viikon lomapäivät aamusta iltamyöhään sain datat pelastettua. Kun kiintolevy alkoi kolista, kone kiinni, levy jäähtymään talon viileimpään paikkaan, varttitunnin päästä taas kiinni tietokoneeseen, käynnistys ja 1-15 minuuttia tiedonsiirtoa, ja taas kolinaa ja jäähtymään. Selvittely myöhemmin osoitti, että tässä Quantum Fireball -erässä oli ollut kontrollerin sinkitykseen liittyvä tuotannon virhe, minkä seurauksena levyn pyöritysmoottorin ohjauspiiri voi kuumeta liikaa ja tuhoutua osittain tai kokonaan.

Tammikuussa 2007 pelastin tiedostot kiintolevyltä, josta käyttöjärjestelmä ei enää löytänyt mitään, eikä varmuuskopioita ollut. Koneessa oli XP ja levyn formaatti oli FAT32. Levy oli 4 vuotta vanha Maxtor 40 G. Tämän pelastin buuttaamalla Hiren's boot diskin ja valitsemalla pelastustyökaluksi GetDataFromFAT32. Pelastetut tiedostot ulkoiselle kiintolevylle. Sovellus toimi hyvin. Käyttäjän mukaan kaikki hänen tietämänsä tiedostot löytyivät, mutta joidenkin alkuperäinen nimi ei ollut säilynyt.

Vuonna 2009 minulle tuotiin läppäri, joka ei käynnisty ja jonka kovalevyllä on tärkeitä tiedostoja, eikä varmuuskopiota ole. Helsingin Yliopistossa oli jo yritetty pelastaa tiedostoja, tuloksetta. Sanoin, että taitaa olla toivotonta yrittää, mutta kokeillaan. Irrotin läppäristä kovalevyn ja kiinnitin sen pystyasentoon pöytä-PC:ni  SATA-paikkaan. PC:n käynnistyksen jälkeen tiedot oli siellä luettavissa niinkuin miltä tahansa PC:n kovalevyltä. Kopioin tiedostokansiot kiireesti tärkeysjärjestyksessä talteen, ja 10 minuutissa kaikki oli pelastettu. Myöhemmin kokeilin levyä ulkoisen kiintolevyn kotelossa, ei elonmerkkiä, ja taas PC:ssä, nyt ei enää elonmerkkiä. - Tässä levyn käynnistäminen poikkeuksellisessa asennossa tuotti toivotun tuloksen, mutta vain kerran. Kävi hyvä tuuri.

Huutokaupasta ostetut koneet

Työpaikalta poistettujen, huutokaupassa saatujen läppärien kunnostusta omaan ja lasten perheiden käyttöön. Kyse oli pääosin IBM ThinkPad T42 ja Lenovo ThinkPad T43-koneista. Näille tein vuosina 2009-2010 seuraavaa:
Yhteensä työpaikan huutokaupoista onnistuin huutamaan omaan ja läheisten käyttöön ThinkPadejä seuraavasti: 5 kpl T42 (vuosimalli 2004), 2 kpl T43 (vuosimalli 2006) ja 1 kpl X60 (vuosimalli 2006). Tällä hetkellä (19.1.2015) näistä on edelleen ehjiä 2 kpl T42, 1 kpl T43 ja 1 kpl X60.

Ylipäätään nämä ThinkPadit ovat olleet parhaiten rakennettuja kaikista purkamistani läppäreistä. Liitokset saa hyvin irti ja erityisesti ne saa hyvin takaisin kiinni niin että laite jälleen toimii. Netistä löytyi hyvä dokumentaatio.

Lisäksi huusin yhden Celsius W40-koneen (valmistusvuosi 2005). Siinä piti vaihtaa kotelotuuletin ja tehdä perusteellinen pölypuhdistus. Lisämuistiakin lisäsin. Tämäkin on edelleen ehjä, mutta prosessori on liian vaatimaton Windows 8:lle.

D-CODE pöytä-PC vuodelta 2006

Koneessa on monta kiintolevyä, ja eri käyttöjärjestelmiä multibootissa. Kiintolevyjä on uusittu ja muistit päivitetty maksiminopeuden omaaviksi. Muita tehtyjä hommia:
Avasin alkuperäisen Nexus NX-5000 -virtalähteen tutkiakseni oliko näkyvää vikaa. Kotelon purkamisen jälkeen näkyi kolme isohkoa elkoa, joiden katot oli pullistuneet ja kahdessa oli katon urissa "ruostetta". Nämä olivat Jamicon -merkkisiä elkoja ja yhdessä näkyi kyljessä 4700 uF 10V.  Virtalähde oli otettu käyttöön syksyllä 2006, hajosi syksyllä 2013.

Tämä on aivan erinomainen ja nopea kone edelleen, on yksi kolmesta pääkoneestani.

Dell GX270 (kaksi konetta vuodelta  2004)

Allalueteltuja töitä on näille koneille tehty. Koneet edelleen käytössä 5-9 -vuotiaiden nettipelikoneina

HP Compaq nx9010 vuodelta 2003

Tämä oli vuoden 2003 teholäppäri. Uusi akku vaihdettiin vuonna 2008. Tuuletusääni on voimistunut. Koneessa on XP ja se tuntuu melko hitaalta.

Syksyllä 2013 purin läppärin huoltokäsikirjan ohjeiden mukaan selvittääkseni miksi tuuletin huutaa. Tuuletusjärjestelmästä löytyi kolme syytä kuumana käymiseen. Ensinnäkin löytyi pölyä, pölypallo ja tukkoisia ritilöitä. Lisäksi suoritin oli ollut kontaktissa jäähdyttimen vastakappaleeseen vain noin 2/3-osaltaan eli suoritin oli antanut jäähdytyskomentoja reippaasti. Mutta lisäksi vaikuttaa siltä, että pienempi tuuletin ei ole vähään aikaan ollenkaan pyörinyt. Ihmettelin asiaa jo hieman kun ennen purkamista tunnustelin koneesta poistuvaa ilmavirtaa, toisesta aukosta ei tullut juuri mitään. Totesin koneen avattuani, että pienemmän tuulettimen liitin emolevyssä oli vinossa ja kun yritin irrottaa siitä pistoketta, irtosi liitin kokonaan emolevystä. Luulen että se oli valmiiksi irti sähköisesti. Sain sen juotettua takaisin.

Lisäksi kellon paristo piti vaihtaa, koska kello näyttää mitä sattuu. Paristoa vaihtaessani irtosi paristokotelon toinen reuna emolevystä. Juotin sen takaisin kiinni.

Korjaus onnistui. Tuuletin on välillä pitkään hiljaa. Mutta XP on tietysti yhtä laiska kuin ennenkin. Tätä ei ole kukaan käyttänyt pitkään aikaan, oli "museokoneena" hyllyssä kunnes vein sen kierrätyskeskukseen.

Computerian pöytä-PC vuodelta 2003

Tämäkin kone on käyttökunnossa eikä sille ole edes tarvinnut tehdä kovin paljoa. Oli käytössä 5-8 -vuotiaiden nettipelikoneena kunnes se ei hitaana enää heille kelvannut (peliäänet rätisi ja liikkeet nykiviä). ja vein sen kierrätyskeskukseen. Tällaista on tehty:

Tulostimia, skannereita ja hubeja

HP OFFICEJET PRO 8500A

(15.4.2016)  Tammikuussa 2011 hankittu HP Officejet Pro 8500A Plus e-All-in-One (CM756A A910g) rikkoutui ilmeisesti tekemänsä tukoksen yhteydessä. Kone toimi tukoksen poistamisen jälkeen, mutta seuraavana päivänä ei tulosta enää, vaan pitää epätervettä ääntä ja antaa ilmoituksen "Paperitukos". Huolellisen tutkimisen ja osittaisen purkamisen avulla totesin, että ei ole varmasti tukosta.

Nettisurffaus antoi vinkkiä mistä vikaa voi alkaa etsiä, ja sieltä sitten vian löysinkin. Pääakselilla oleva hammaspyörä (clutch gear) on mennyt poikki. Eräs huoltomies kertoi netissä, että tämä on yleinen ongelma tässä tulostinmallissa ja ratas särkyy usein jo takuuaikana. "This particular part is famous for breaking in this printer and giving a false paper jam error, since the gear doesn't engage and turn the shaft." Varaosia löytyy kiinalaisesta nettikaupasta, mutta kuulemma niiden mittatarkkuus on huono ja materiaali heikkoa. Joskus särkyneen rattaan ohella on myös emolevyn kondensaattoreita pulleina.

Keskustelin myös suomalaisen huoltofirman kanssa ja minulle kerrottiin, että tähän liittyvä huoltosarja on niin kallis, että työveloituksen ohella korjaaminen ei kannata. Purin tulostimen lopuksi kokonaan romuksi: elektroniikkaromua, metalliromua ja muovi- ja lasiosat sekajätteeseen.


USB-HUBI D-LINK DUB-H7

(4.6.2015) Usb-hubi D-link DUB-H7 ei toimi valmistajan lupaamalla tavalla, mutta sille löytyi yllättäen firmware-päivitys, joka korjasi osan ongelmista. Jos siihen kytkee ulkoisen kiintolevyn, muuttuu levylle kirjoitus ja sieltä lukeminen pian hitaaksi ja loppuu kokonaan. Näin tapahtuu sekä virtalähteellisen että usbista virran ottavan kiintolevyn kanssa. Myös muistitikku alkaa usein hankalaksi, ei kuitenkaan aina. Vain näppäimistö ja langattoman hiiren radio toimivat hubiin kytkettyinä ongelmattomasti. Hubin ja kokeiltujen laitteiden omat usb-johdot käytössä, eikä johtojen vaihtaminen tuo parannuksia. Nämä olivat kokemuksia Windows-koneen (etupäässä W8) kanssa. Macin (OS X 10.10) kanssa hubia ei voinut aluksi käyttää lainkaan, mutta tämän firmware-päivitys korjasi. Kun Maciä yritti herättää nukkumasta Ducky-näppäimistön näppäimellä, Mac herää kyllä, mutta hubiin kytketyt laitteet (näppäimistö, hiiri, muistitikku, ulkoinen kiintolevy) eivät ole käytettävissä.


USB-HUBI DELTACO UH-715

(18.2.2014) Vuonna 2014 minulla oli vastaavia ongelmia Deltacon usb-hubin UH-715 kanssa. Laite toimi Windows-koneiden kanssa aiemmin pari vuotta. Toimimattomuus alkoi samoihin aikoihin kun Windows 8 oli ensimmäisessä koneessani. Epäilen, että uusimpien usb-hubien piirikortit, firmwaret tai koneeseen asentuvat softat on huonosti tehty, eli toimivat vain W7 tai vanhemmat. Kaapistani löytynyt 2000-luvulta peräisin oleva usb2-hubi toimii ongelmitta.


CANON i865 TULOSTIN

(11.1.2011) Mustesuihkutulostin Canon i865 kesti kotikäytössä 2.1.2003 - 11.1.2011. Lopuksi mekanismeissa oli kulumia niin että paperisyötössä tarpeellinen hammaspyörä osui yleensä esteeseen. Vuosien kuluessa ei ollut tarvinnut tehdä muuta kuin vaihtaa värikasetteja ja puhdistaa suuttimia ohjelmallisesti. Romutettu.

EPSON 890 TULOSTIN

(1.10.2010) Epson 890 kesti kotikäytössä 2001 - 2010. Tulostus lopuksi todella sottaavaa eikä sitä saatu korjattua puhdistamalla eikä mustekasettien vaihdolla. Vuosien varrella ei ollut tarvinnut muuta kuin mustekasettien vaihtoa ja puhdistussoftaa. Romutettu.


HP PHOTOSMART NEGATIVE SCANNER

(2004) HP Photosmart S20 negaskanneri: ostettu tammikuussa 2000 ja käytetty vuoteen 2004 saakka kunnes lakkasi toimimasta todennäköisesti "kärähtämisen" tai muun fyysisen vian takia. Purettaessa ei löytynyt mitään mitä olisi voinut korjata. Romutettu.


EPSON PERFECTION 3200 PHOTO SCANNER

(30.9.2016) Epson 3200 on edelleen käytössäni oleva tasoskanneri, joka osaa skannata sekä valokuvia että negatiivejä loistavasti. Laite on ostettu vuonna 2003 ja sillä on skannattu tuhansia paperivalokuvia ja 10 000 - 20 000 negaa. Ei ole ollut mitään korjattavaa, paitsi lasipinnan puhdistusta. Laite toimii myös Windows 8.1:ssa, mutta ei 64-bittisessä. Laitteen ajurit sain asennettua myös 32-bittiseen W10:een.

Silverfast tekee Macissä huonompaa jälkeä kuin kuin Epsonin oma skannaussovellus Windowsissa. Skannaustulos on pehmeämpää ja yksityiskohtia häipyy. Macin omalla ajurilla ei skanneria voinut käyttää riittävän monipuolisesti.


HP SCANJET 5100C

HP Scanjet 5100C oli luotettava dokujen tasoskanneri, helpoin mahdollinen käyttö. Sain käytettynä noin vuonna 1997. Laite on rinnakkaisportilla kiinni PC:ssä. Sitä käytettiin XP:ssä VIA-ajureilla, joita ei enää ole W7:ssa. Vietiin kierrätykseen 22.7.2008.


Pari wanhaa kokemusta

Tässä en käsittele tarkemmin aikaa ennen vuotta 2000, vain muutama kiinnostava asia siitä mitä olen tehnyt tai kokenut:--------------------------
(sivua muokattu 8.1.2022)