Pitkäjärvi, Nummi kk

 Pääsivulle  |  TIETOTEKNIIKAN PÄÄSIVULLE

Bloatware

Turhakeohjelmat ovat melkoinen riesa jokaiselle, joka ostaa itselleen kaupasta uuden läppärin tai muun valmiin tietokonepaketin. Valmistajat ovat laskeneet tuotteensa hintaa saamalla rahaa softatoimittajilta siitä, että myytävään koneeseen on asennettu softan näyteversio (esim. 6 kk ilmainen), hyvin vajavaisin ominaisuuksin varustettu versio (oikeasti hyödyllinen maksaa) tai pelkkiä linkkejä ostopaikkoihin. Lisäksi on asennettu mainosbannereita.

CreativeCloud

Tämä on kiusallinen sovellus, minkä takia en enää halua hankkia mitään Adoben "parempia" kuvan- ja videonkäsittelysoftia. Tämän prosesseja pyörii koneella useita, vaikka en tekisi mitään Adoben sovelluksilla. Jollain lailla ne valvovat tekemisiäni ja pyrkivät saattamaan minut asiakkaaksi Adoben pilvipalveluille ja järjestävät minulle luettavaksi kivoja mainoksia.

Minulla oli kaksi vuotta asiakkuus, jossa maksoin Adobelle kuukausimaksuja Lightroomin ja Photoshopin käyttämisestä. Lopulta kyllästyin CreativeCloudin aktiivisuuteen. Liian usein se tyrkytti jotain pilvipalvelua kun käynnistin Lightroomin. Välillä jokinCreativeCloud-prosessi vei paljon prosessorin resurssia ja piti Adoben keskustelusivuilta tutkia mikä täälä kertaa on pielessä. Yleensä pielessä oli jokin buginen päivitys ja piti vain sietää ja odottaa seuraavaa päivitystä. Turhaa ajanhukkaahan tämä oli, kun tarkoituksena oli vain käsitellä kuvia.

Olen nyt lopettanut Lightroom-sopimuksen Adoben kanssa ja poistanut kahdelta koneelta (Mac) kokonaan Lightroomin, Photoshopin ja Creative Cloudin. Kun yritin ohjeiden mukaan poistaa Lightroomia CreativeCloudin toiminnallisuuksilla, se alkoikin asentaa
uutta versiota itsestään ja Lightroomista. Keskeytin sen lopettamalla kaikki Creative Cloudin prosessit ja heittämällä em. kolmen ohjelman kansiot roskakoriin, tyhjentämällä roskakorin ja käynnistämällä koneen uudestaan. Hetken päästä Creative Cloud ilmoitti, että uusi versio on
asennettu. Jälleen prosessien pysäyttämistä, ohjelmakuvakkeita roskikseen jne. Nyt käynnistin koneen ensin vikasietotilaan (shift-boot) mikä puhdistaa koneen ylimääräisistä asennustiedostoista ym. tauhkasta. Sen jälkeen normaalikäynnistys, ja olin päässyt eroon
CreativeCloudista. Ja muutamana päivänä sen jälkeen vielä tarkistin onko sen prosesseja ryöminyt esiin jostain luolastaan, ei ollut. Jäljellä olivat vain sähköpostiin tulevat mainokset, mutta niistä pääsin riittävästi eroon määrittelemällä ne roskapostiksi.

Samsung Ativ Book 8

Totesin suuren Bloatware-määrän henkilökohtaisesti syksyllä 2013 ostamassani tehokkaassa Samsung Ativ Book 8 -läppärissä. Heti alussa ihmettelin, kun koneen käynnistyminen työpöytään kestää 75-90 sekuntia. Bloatware-tilanteen selvittyä aloitin siivouksen vähä kerrallaan, ja ensimmäiseksi poistin Nortonin virustorjunta- ja backup-softan, Absolute Software-turvapaketin ja muutaman selaintoolbarin. Vähitellen poistin koneesta muistiinpanojeni mukaan 23 kpl erilaista bloatware-softaa ja estin käynnistymästä viisi softaa, joista en ollut ihan varma tarvitseeko hardware niitä eikä latauspaikkaa löytynyt. Nyt läppäri käynnistyy tyypillisesti noin 45 sekunnissa, vaikka siinä on tavallinen ja hitaaksi arvosteltu kovalevy. Nyt vuonna 2016 W8.1:n ja SSD:n kanssa käynnistysaika on 13 sekuntia + aika kun kirjoitan salasanan.

Jotkut turhakkeista oli hankala poistaa tai ne ilmaantuivat takaisin. Monien osalta sai aika lailla selvitellä missä ne ovat ja mistä ne käynnistyvät. Hienointa olisi, jos koneelleen pystyisi asentamaan puhtaan Windowsin ilman turhakkeita. Silloin pitää hardware-ajurit olla valmiiksi löydettyinä siltä varalta, että Windows ei löydä niitä MS:n kirjastoista. Samsung piilottelee omia ajureitaan omilla palvelimillaan, josta ne saa vain Samsungin omalla softalla.

Tässä luettelo softista, joista hankkiuduin eroon:
- Norton Internet Security virustorjunta
- Norton Online Backup
- Evernote
- Bitcasa
- Absolute software
- Netflix
- Amazon Kindle
- Jamie Oliver's Recipes
- kolme peliä joista olisi heti pitänyt jo alkaa maksaa
- EasyFileShare
- Bing Toolbar ja Ask Toolbar
- Samsung User Guide
- AllShare Samsung
- E-pop
- CyberLink Media Suite (alkoi vaatimaan rahaa)
- CyberLink Youcam
- Samsung Support Center
- Samsung Screensaver
- Easy Migration
- Music Maker Jam
- Intellimemory

Lisäksi poistin käynnistymästä joukon ohjelmia:
- btmshellex (bluetooth)
- Intel Rapid Storagen osa IAStorIcon
- hkcmd (pikanäppäimiä näytönohjaimelle)
- WMPNetworkSvc  (palvelu)
- S Agent

Lenovo Thinkpad Edge E330

Sain 2015 tyttäreltäni lastenlasten käyttöön kolme vuotta vanhan läppärin, jonka Windows 7 oli hidastunut merkittävästi ja käynnistys kesti todella kauan. Ei löytynyt viruksia eikä vikaa kovalevyltä. Totesin, että ainakin monet turhat softat hidastavat käynnistystä ja lisäävät taustaprosessien määrää. Pahimpia tahmaajia olivat Lenovon omat apuohjelmat. Muun siivoamisen yhteydessä poistin seuraavat sovelluskansioineen:
- Absolute Reminder
- Ask shopping toolbar
- Ask toolbar
- Google toolbar for IE
- Evernote
- Foxit Reader
- Lenovo Auto Scroll Utility
- Lenovo Communication Utility (ilmaantui myöhemmin itsestään takaisin)
- Lenovo Message Center Plus
- Lenovo Registration
- Lenovo Solution Center
- Lenovo Simple Tap
- Lenovo solutions for small business
- Lenovo solutions for small business customization
- Nitro Pro 7
- Norton (ei asennettu, poistin kansion Program Files / Norton)
- MS Office 2010 esiasennus ja Starter 2010 edition
- Power Manager (Lenovon softa)

Lisäksi poistin käynnistymästä seuraavat käynnistysohjelmista ja/tai ajoitetuista ohjelmista:
- BTTray.exe (Bluetooth-ikoni)
- TRUUpdater.exe (wlan-taustapäivitys)
- jusched.exe (Javan automaattipäivitys, päivitän ajoittain itse erikseen)
- TPKNRRES.exe (Lenovo Communication Utility)
- RtHDVCpl64.exe (Realtek multimedian säätöpaneelin ikoni)
- pcee4.exe (Dolby Advanced Audio)
- Adobe Acrobate Update Task
- HP-tulostimen ScanToPCActivation
- hkcmd.exe (Intel HotKeysCmds)
- igfxtray.exe (Intelin näytönohjainikoni oikeaan alanurkkaan)
- PIconStartup.exe (Intel IMSS hallintasoftan ikoni)

CCleaner löysi tämän jälkeen valtavan määrän turhia avaimia ja linkkejä rekisteristä. Tämän ja muun siivoamisen jäljiltä koneesta tuli hyvä perussukkela W7-kone.

Lenovo Communication Utility ilmaantui itsestään myöhemmin takaisin. Sen jälkeen tein siivousta ajoitettujen ohjelmakäynnistysten joukossa.


Adobe Updater Manager

Adobe Updater Manager on Windowsissa eräänlainen "advertisement crap", joka yrittää väkisin myydä Adoben ohjelmistoja. Käynnistäessään se kysyy Adobe:n tunnuksia. Minulle se alkoi itsekseen ladata Creative Cloudia, kun klikkailin mitä välilehdiltä löytyy. Alunperin Adobe Update Manager alkoi asentua minun hyväksynnälläni, kun kuuliaisena Photoshop Elementsin ja Adobe Readerin käyttäjänä arvelin, että nyt tulee tärkeitä ja minua hyödyttäviä päivityksiä.

Softan lataus ja asennus löytyi sitä kautta, kun ihmettelin, miksi kone on jo toista tuntia hidas. Syyllinen oli Adobe, vei prosessoritehoa 50-70%. Lopetin prosessin. Koneessa on W8.1, ja Adoben maksullisia tuotteita vain PSE 11.

Totesin, että pelkkä kiusahan tämä on, joten poistin sen niin pitkälle kuin osasin. Ensin poistin softan Ohjelmat ja toiminnot -ohjauspaneelin kautta.

Lisäksi piti disabloida koneen käynnistyksen mukana käynnistyvä softa ja Tehtävien ajoitukseen sijoitettu, koneen käynnistyksen yhteyteen sijoitettu AdobeAAMUpdater. Se piti poistaa kaikilta käyttäjiltä. Samalla poistin tai disabloin varanvuoksi kaikki Adoben käynnistys- ja ajoitussoftat.

Kansiosta C:\Users\Erkki\AppData\Local\Adobe    löytyi kansio AAMUpdater, jonka myös poistin.

Tämä Update Manager löytyi vielä tiilinäytöllä sovelluksista, eli linkki kansiossa  C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs.
Siellä se on linkkinä ja viittaa -> Core. Poistin linkin mutta mikä on Core?

Ccleaner löysi rekisteristä useita viittauksia edellä poistamiini, poistin kaikki viittaukset.

Adoben rekisteröitymistiedoista löytyi tieto, että minulla on ilmainen Creative Cloud -jäsenyys. Mitä se on? Löytyi tieto, että siitä pääsee eroon kun seuraavassa mainossähköpostissa ruksaa unsubsribe. Ei ole tullut postia nyt muutamaan kuukauteen, mutta ei ole tullut aiemminkaan. Mikä ihme intressi Adobella on kerätä itselleen väkisin jäsenyyksiä?


--------------------------
(sivua muokattu  1.2.2018)