Valkovuokkoja Tanskassa (Naestved)

 Pääsivulle  |  TIETOTEKNIIKAN PÄÄSIVULLE

Windows 8.1

Ei enää W8.1-asennusta

(20.8.2021)
Nyt minulla ainoa uudempi Windows-kone on W10 Pro, eikä minulla on enää W8.1:ta käytössä. En viitsinyt hankkia läppäriin isompaa ssd-levyä, jotta olisin saanut tehtyä riittävän dualboot-asennuksen. Kokeilin sitä ensin, mutta tyhjää tilaa jäi liian vähän.

Luotettava käyttöjärjestelmä

(6.4.2021)
Minun Windows-ympäristön hommani teen nykyään lähes kaikki syyskuussa 2013 hankitussa läppärissä, jossa on asennettuna 64-bittinen Windows 8.1 ja jälkiasennettuna 512 gigan ssd. Tässä lyhyt luettelo vertauksista W10-koneeseeni:
- W8.1-päivitykset ovat nopeita ja ongelmattomia
- kaikkea tarpeellista on saanut tehtyä (W10 joskus kieltäytyy)
- ei turhia eikä hämmentäviä ilmoituksia
- USB-muistitikun sisältö näkyy oikein myös poistojen jälkeen (W10:ssä ei aina näy)
- koodaus: voin käyttää samoja Visual Studio -tiedostoja sekä W10:ssä että W8.1:ssä, eli muutokseni menevät kopioimalla koneesta toiseen
- läppärini on huomattavan nopea verrattuna W10-koneeseeni, mutta ei ihme, W10-kone on vuodelta 2006

Windows 8.1:n asennus

(21.12.2019)
Windows 8.1:n asentaminen ekaa kertaa tai järjestelmän sekoamisen jälkeen puhtaana asennuksena helpottui huomattavasti. Nyt Windows 8.1 -asennuspaketin voi ladata näköistiedostona (ISO) ja asentaa sen sieltä Microsoftin ohjeiden mukaisesti. Asennuspaketti löytyy täältä.

InSpectre ja Meltdown

(28.7.2018)
Nyt päivitin Samsung-läppärini käyttöjärjestelmän ajan tasalle, eli nyt on paikoillaan myös Spectre- ja Meltdown-paikat. Se oli ollut päivittämättä viime joulukuusta asti. Tuloksena oli hieman aiempaa nopeampi kone, joten  paikkaukset eivät hidastaneet prosessoria eikä sovelluksia. Läppärissä on Intel Core i7 3635QM -prosessori. Nopeustestien tulokset:

Ennen päivityksiä:      (1)  64424,  (2)  9 sek, (3)  9 sek
Päivitykset asennettu:  (1)  64568,  (2)  7 sek, (3)  9 sek

(1) = Prime Benchmark, suurempi arvo on parempi
(2) = Visual Studio 2017 käynnistys ja Albumi8-projektin valinta ja latauksen odotus
(3) = Tietty Albumi8:n testiajo

(21.3.2018)
Viime joulukuussa tuli tietoa prosessorien haavoittuvuuksista, mitkä ovat sekä uudemmissa että vanhemmissa prosessoreissa. Lisäksi tuli tietoa, että haavoittuvuuden korjaus tarkoittaa hitaampaa tietokonetta, ja hidastuminen on sitä suurempaa mitä vanhemmasta prosessorista on kyse. Minun käyttö-PC:ni ovat vuodelta 2006 (W10, W8.1 ja W7) ja 2013 (W8.1) ja ne toimivat nyt oikein sutjakkaasti. Joten päätin lopettaa Windowsin päivitykset toistaiseksi.

Nyt asensin vuoden 2006 koneen Windows 8.1-osioon uusimmat päivitykset (joulu 2017 - maalis 2018)  ja niiden mukana Spectre- ja Meltdown-paikat siten kuin MS ne asensi. Koneen prosessori on Intel Core 2 Duo E6600 (Conroe 64-bit) ja asennettuna on 32-bittinen W8.1 Home Premium. InSpectre-apuohjelmalla poistin kokeeksi Meltdown-suojan käytöstä, mutta totetsin, että se ei vaikuttanut suorituskykyyn, joten lopuksi jätin sen käyttöön.

Spectre-suojausta ei Windows-päivitys tuonut, kertoi InSpectre-sovellus. Näppituntumalta W8.1 vaikutti yhtä nopealta kuin ennenkin ja käynnistyikin yhtä nopeasti. Tässä mitattuja suorituskykytuloksia, kun ennen testiajoa päivitin Visual Studion samaan versioon (15.6.3) kuin W10:

Ennen päivityksiä:    (1)  7865,  (2)  28 sek, (3)  18 sek
Päivitykset asennettu:  (1)  7888,  (2)  33 sek, (3)  11 sek

(1) = Prime Benchmark, suurempi arvo on parempi
(2) = Visual Studio 2017 käynnistys ja Albumi8-projektin valinta ja latauksen odotus
(3) = Tietty Albumi8:n testiajo

Luotettava käyttöjärjestelmä

(26.10.2017)
Windows 8.1 on nyt nelisen vuotta ollut minun pääasiallinen Windows-työympäristö uudehkossa läppärissä ja vanhassa pöytäkoneessa. Erittäin luotettava ja toimiva työskentely-ympäristö, päivitykset nopeita. Ei enää tule mieleenikään päivittää läppäriä W10:een, koska W10:n läppärikäyttäjillä on maailmanlaajuisesti ollut mitä erilaisimpia ongelmia.

Yleistä

Windows 8 ja 8.1 ovat käytännössä eri käyttöjärjestelmiä vaikka niiden ulkonäkö on lähes sama. Esimerkiksi monia Windows 8 -läppäreitä ei ajurien puuttumisen takia voinut pitkään aikaan päivittää 8.1:een menettämättä jotain ominaisuuksia. Valmistajan sivuilta kannattaa tutkia onko tuki 8.1:lle. Yhä useammilla alkaa olla.

Windows kasit käynnistyvät nopeasti, ovat nopeita, hieman sekavia, mielenkiintoisia ja hauskoja. Kannattaa ottaa käyttöön Windows 8.1 jos vain mahdollista. Jo siitäkin syystä, että Windows 8:n tuki päättyy 12.1.2016. Lisäksi Windows 8.1:n update 1 kannattaa asentaa samantien, koska Microsoft ei anna tukea päivittämättömälle Windows 8.1:lle, ja vain W8.1 voidaan päivittää Windows 10:ksi.

Katso myös täältä.

Windows Update alkaen lokakuu 2016

Windows 8.1:ssä ja Windows 7:ssä siirryttiin 11.10.2016 käytäntöön, että enää ei ole lukuisia pikkupäivityksiä, vaan kaikki on upotettu yhteen ja samaan. Tämä on Microsoftille uusi tilanne, ja odotettavissa on erilaisia bugeja ja ongelmia kuten Windows 10:ssä. Muuta päivitysasetukset sellaisiksi, että sinulle kerrotaan päivityksistä, mutta mitään ei ladata automaattisesti koneellesi. Odota vähintään kolme viikkoa ennenkuin lataat ja asennat mitään. Siinä ajassa Microsoft lienee jo korjannut mahdolliset buginsa. Teknisistä foorumeista saa detaljitietoa onko ongelmia ja millaisia.

Asentamiseen taustatietoja

Microsoftin tuoteselosteissa kerrotaan harhaanjohtavasti, että Windows 8.1:tä ei olisi tarkoitettu koneille, joissa on XP. Tästä huolimatta W8.1 sopii mainiosti myös moniin XP-koneisiin korvaamaan vanhaa käyttöjärjestelmää eikä asennusvelho mitenkään karsasta konetta jossa on XP.

Windows 8.1 on tehokas käyttöjärjestelmä, joka pyörittää vanhaa konetta lähes yhtä vilkkaasti kuin XP. Vaatimuslista tietokoneelle on lyhyt:
-    vähintään 1 GHz:n suoritin, jossa on PAE-, NX- ja SSE2-tuki
-    keskusmuistia vähintään 1 GB (paitsi 64-bittiselle W8.1:lle 2 GB)
-    DirectX9 ja WDDM näytönohjaimelle (dxdiag)

Oman koneen suorittimen ominaisuudet selviävät parhaiten käyttäen netistä löytyvää sovellusta Coreinfo. Se ajetaan komentokehotteessa. Tuloksena on luettelo suorittimen kaikista (mahdollisista) ominaisuuksista, ja tähti on sellaisen ominaisuuden kohdalla joka löytyy tästä koneesta. Jos tähti on riveillä PAE, NX ja SSE2, niin kone on suorittimensa osalta Windows 8.1 -kelpoinen.

Näytönohjaimen vaatimukset ovat vähäiset. Olisi poikkeuksellista, jos ne eivät täyttyisi koneessa, joissa suorittimen vaatimukset täyttyvät. Komennolla dxdiag saa selville mikä DirectX-versio on koneeseen asennettuna, mutta ei ole helppoa tapaa selvittää mihin näytönohjain kykenee.

Asentamisen kokemuksia

Asennusvelho yrittää kaikin tavoin saada käyttäjän määrittelemään ns. globaalin kirjautumisen. Tästä ei ole suurta etua ja päinvastion paikallinen tunnus on yleensä vaivattomampi. Mutta jos haluat käyttää ilman lisäkirjautumista OneDrive-, Outlook.com- ja Microsoftin nettikaupan palveluita,  tai jos sinulla on useita Windows 8 -koneita, niin globaali kirjautuminen voi olla hyvä vaihtoehto. Ja sen kokeileminen ja tutkiminen on joka tapauksessa mielenkiintoista.

Pöytä-PC vuodelta 2006. Asensin Windows 8 Pro:n marraskuussa 2012 päivityksenä XP:n päälle multi-boot-koneeseeni (D-CODE vuodelta 2006). Ja joulukuussa 2013 päivitin sen versioon 8.1. Mitään erikoista ei ole tapahtunut eikä ajureiden kanssa ole tarvinnut omin päin tehdä päivityksiä. Windows 8.1 toimii sukkelasti ja kaikin puolin hyvin. Myös W8.1 Update 1 asentui puolessa tunnissa.

Lenovo ThinkPad T43.  Totesin Coreinfo-sovelluksella, että Lenovo ThinkPad T43 on Windows 8.1-kelpoinen. Havainto hieman yllätti, onhan sentään kyse vuoden 2006 läppäristä. Vierailu Lenovon ajurisivustoilla ei vaikuttanut lupaavalta. Hankin kuitenkin Windows 8.1:n täyden version Verkkokauppa.comista ja asensin 8.1:n koneeseen omalle osiolleen niin että nyt on multibuuttina XP ja W8.1. Voin tarvittaessa hylätä W8.1:n ja pysyä XP:ssä. Mitään Lenovon ajureita en itse hakenut enkä asentanut. Käytön aikana olen todennut, että kaikki on ok: kone on riittävän sukkela, netin yksinkertaiset flash-pelit toimivat välkkymättä, metro-näytön liikkeet ovat hieman nykiviä mutta työpöytä on täysin ok, ja laitehallinnassa vain yksi laite on tunnistamatta. Kaikki olennainen toimii. Myös W8.1 Update 1 meni heittämällä. Lopuksi poistin koneesta XP:n saadakseni lisää levytilaa datalle. Windows 8.1:n asennuksen aikaisia havaintoja:
Acer Travelmate -läppäriin vuodelta 2008 meni W8-asennus ongelmitta sen jälkeen kun olin ymmärtänyt, että koneen alkuperäinen kovalevy oli viallinen ja olin vaihtanut sen. Acer sanoo, että läppärille ei ole W8-tukea. Koska käytössäni oli W8 Pro Update, piti uudelle levylle ensin asentaa koneessa alunperin ollut Vista (jolle minulla on media) ja netistä sille kaksi Acer-perusajuria (LAN, Display). Ja tälle nyt asensin W8-päivityksen. Kaikki ajurit tulivat asennuksen mukana tai Windows Update:ssä, paitsi Crystal Eye web-camera, jolle hain W7-ajurin. Tasohiiri ei toiminut koska sen liitin konepellin alla on fyysisesti rikki. Kaikki meni helposti, jatkoin softa-asennuksilla.

Travelmaten päivitin Windos 8.1:een (W 8.1 Pro + Media Center) elokuussa 2014 Microsoftin kaupasta. Ennen päivitystä otin imagevarmistuksen W8:sta käyttäen Paragon 14:n Recovery Boot Diskiä.  Päivitys sujui hyvin ilman mitään outoja ongelmia. Se kesti noin tunnin. Sen jälkeen Microsoft Update päivitti konetta puolisen tuntia, ja kaikki toimi edelleen senkin jälkeen. Mielenkiintoinen yksityiskohta oli, että päivitys teki muutoksen myös biosiin. Ennen päivitystä DVD oli buuttilistalla ensimmäinen, mutta päivityksen jälkeen kolmas.

Samsung Ativ Book 8: katso kokemuksia jäljempänä.

Asennusmedian käyttö. Jos sinulla on ennestään Windows 8.1:n asennus-dvd ja haluat asentaa sen myös toiseen työasemaan, ja sinulla on toinen tuoteavain kyseistä toista konetta varten, niin voit tehdä asennuksen samalla asennus-dvd:llä. Asennuksen aikana älä aktivoi tuotetta. Aktivointi toisella tuoteavaimella tapahtuu helpoiten näin:
Synkronointi. Minulla on Windows 8.1 kahdessa työasemassa niin, että käytän niissä samoja globaaleja tunnuksia, lisäksi Lumia 920-kännykässä on toinen työaseman tunnuksista. Synkronoinnin oletusasetukset tuottivat yllätyksiä, esimerkiksi työpöydän taustakuva muuttui ja yhteystietoihin tuli ei-toivottuja muutoksia. Poistin käytöstä suuren osan synkronointiasetuksista, varsinkin ne, joiden vaikutuksista ei ollut kunnon selitystä.

Näytön epätarkkuus

Windows 8.1:ssa voi näytön epätarkkuus yllättää joillain sovelluksilla. Tämä johtuu siitä, että Windows 8.1 pyrkii skaalaamaan näytön kokoa joillain omilla säännöillään, eivätkä kaikki sovellukset tai näytönohjaimet tue sitä. Jos näyttö on epätarkka joillakin sovelluksilla, korjaa se näin: Ohjauspaneeli -> Kaikki ohjauspaneelin kohteet -> Näyttö. Siellä valitse Muuta kaikkien kohteiden kokoa -> Pienempi (eli säädin vasempaan laitaan). Jos tämä ei riittänyt tai haluat käyttää näytöllä isompia elementtejä, ruksaa lisäksi "Anna minun valita yksi skaalaustaso kaikille näytöilleni"

Tai korjaa sovelluskohtaisesti: Valitse ko. ongelmasta kärsivä ohjelma -> kakkospainikkeella Ominaisuudet->Yhteensopivuus->Poista näytön skaalaus käytöstä DPI-asetuksen ollessa korkea.

Nimetyn wlan-verkon poistaminen

Windows 8.1:ssä on hankala poistaa wlan-verkkojen vaihtoehtoja, joihin kone on määritelty yhdistymään automaattisesti. Normaalikeinoin se onnistuu vain, jos kone on poistettavan verkon kuuluvuusalueella ja verkkoon yhdistyminen on epäonnistunut kerran.

Poistamisen voi kuitenkin tehdä seuraavasti. Avaa komentokehote järjestelmänvalvojana ja jatka:

Uloskirjautumiskuvan vaihtaminen

Aloituskuva ja uloskirjautumiskuva ovat erilaisia, ja varsinkin Windows 8.1:ssä uloskirjautumiskuva on ruma juovahässäkkä. Asetuksista pääsee itse vaihtamaan vain aloituskuvan. Uloskirjautumiskuvan pääsee vaihtamaan seuraavasti:

Ensin valitse kansion asetuksista, että Näytä piilotetut tiedostot, kansiot ja asemat. Hakeudu administraattorina kansioon C:\ProgramData\Microsoft\Windows ja totea, että siellä on kansio SystemData. Kansion ominaisuuksista järjestä itsesi kansion ja sen kaikkien alikansioiden omistajaksi. Etene kansioon SystemData\S-1-5-18\ReadOnly\LockScreen_Z joka sisältää kaksi kuvatiedostoa jotka ovat molemmat rumia juovahässäköitä (W8.1:ssä kuvia on vain yksi). Tiedostojen ominaisuuksista järjestä itsellesi näihin muokkausoikeudet. Avaa tiedosto sopivassa kuvankäsittelyohjelmassa ja korvaa sisältö haluamallasi kuvalla, jonka pikselikoko on sama kuin alkuperäisellä. Tallennusten jälkeen tarkista, että kuvatiedostojen käyttäjällä SYSTEM on täydet oikeudet tiedostoon. Itse olen koneisiini vaihtanut saman kuvan mikä oli W8:n aloituskuva.

Uudelleenkäynnistyksen jälkeen kuva on vaihtunut haluamaksesi, jos teit kaikki oikein.

Windows 8 ja 8.1 kokemuksia

Seuraavassa kokemuksia tuoreimmasta vanhimpaan.

Yleishavainto: Windows 8.1 on erinomaisen toimiva käyttöjärjestelmä. Kaikki toimii sujuvasti, käynnistyminen ja sammuttaminen on nopeaa, ja toiminnallisuudesta toiseen on helppo siirtyä. Metro-käyttöliittymää tarvitsee käytännössä vähän. Samsung-läppärilleni kovalevyn vaihtaminen SSD:hen teki hyvää, nyt kone on erityisen nopea ja sujuva käyttää.

Kiusallinen ominaisuus Windows 8:ssa (ja 8.1:ssa) on se, että kirjautumisnäytössä ei näy valittavana kaikkia käyttäjiä kuten W7:ssa, vain nuoli jota satunnainen koneen käyttäjä ei huomaa. Pahinta on, että W8 kirjautuu suoraan sisään samana käyttäjänä joka oli viimeksi kirjautunut, jos salasanaa ei ole määritelty. Ja jos salasana on, niin näytöllä on vain aiempi käyttäjä salasanapyyntöineen. Tämän ominaisuuden muutamiseksi netistä löytyy ohje (suoritetaan tehtävä, joka muuttaa rekisteriavainta). Sitä ei kannata käyttää, koska siitä seuraa muita hankaluuksia.

Samsung-läppärissäni on täysin päivitetty Windows 8.1. Työpöytänäytön vasemman alanurkan "käynnistä-painike" eli metro-näyttöön vievä kuvake joskus lopettaa toimintansa. Siitä ei pääse minnekään hiiren klikkauksella, ja hiiren oikean näppäimen klikkaus ei näytä valikkoa. Samalla lakkaa toimimasta myös kaikkiin nurkkiin kätketyt toiminnallisuudet. Näppäimistön Windows-näppäin toimii onneksi edelleen, joten sitä kautta pääsee Metro-näyttöön ja mm. sammuttamaan koneen. Saman ongelman kohtasin kerran toisessa koneessani liittyen tilanteeseen, jossa jokin sovellus kaatui. Kun siivosin Samsungista pois bloatwaren mahdollisimman tarkasti, niin ongelma toistui harvemmin.
 
Windows 8.1:n päivityksen Update 1 päivityspaketti oli heti julkaisun jälkeen (8.4.2014) virheellinen, koska monet käyttäjät eivät saaneet päivitystä tehtyä. Mutta versio 16.4.2014 olikin jo parempi. Sain kaikkiin koneisiini asennettua päivityksen ilman ongelmia. Pikkuongelmana kahdessa koneessa oli, että päivitysyrityksestä tuli heti ilmoitus että se epäonnistui, mutta toinen yritys onnistui. Toisessa koneessa päivitys ei onnistunut Ohjauspaneelin kautta, toisessa ei ns. uuden hallintapuolen kautta. Mutta toinen yritys toisesta paikasta onnistui.

W8.1 Update 1:n asennus tuntuu foorumien mukaan epäonnistuvan usein seuraavissa tapauksissa: käytössä on kolmannen osapuolen virustorjuntasofta, tai käytössä on jokin VPN-sovellus, tai Windowsin järjestelmäkansioihin on tehty rakennemuutoksia itse tai jonkun softan toimesta.

Samsung-läppäriini tuli (SW Update) Samsungin ajuripäivityksiä (mm. BIOS) huhtikuun 2014 alussa, minkä jälkeen koneessa oli outoja ilmiöitä: Explorer toimi hitaasti, Chrome avautui entistä harvemmin ja tehtävähallinnassa näki että suoritin oli koko ajan käytössä 10-14% vaikka en tehnyt mitään hommia. Mutta Windows 8.1:n asennuksen jälkeen nämä ongelmat katosivat. Ilmeisesti ajurit oli jo suunniteltu W8.1:lle. W8.1:n asennuksen jälkeen Samsungilta tuli mm. näytönohjaimen ajuri, ja sen asennuksen aikana musta näyttö säikytti useaan kertaan. Pisin musta jakso oli useita minuutteja.

Elokuussa 2013 ostettuun Windows 8 -läppäriin (Samsung Ativ Book 8) saattoi asentaa Windows 8.1:n vasta huhtikuussa 2014, koska Samsung ei ollut päivittänyt ajureita. Tätä aiemmin päivityksen tehneillä oli paljon ongelmia mm. näytönohjaimessa (näyttö jää mustaksi) ja virranhallinnassa (akun käyttöaika lyheni merkittävästi). Monet harrastajat olivat onnistuneet saamaan näytönohjaimen toimimaan lähes suunnitellulla tavalla hakemalla tietyt ajuriversiot näytönohjaimen valmistajan sivuilta. Akun kestoajan lyhenemistä ei saanut korjattua.  - Vastaavia ongelmia on tiettävästi monissa muissakin läppäreissä.

Joulukuussa 2013 W8.1 ei sammuttamisen yhteydessä sammuttanutkaan tietokonetta (D-CODE pöytä-PC), vaan tuulettimet jäivät päälle ja kiintolevyvalo välähteli, näppäimistön valot jäivät päälle, mutta näyttö pimeni. Päätin katsoa tuleeko hommasta koskaan valmista. Kahden päivän päästä sammutin tietokoneen väkisin. Päivityshistoriasta näkyi että päivityksiä oli tullut näiden kahden "pimeän" päivän aikana. Samoihin aikoihin tämä tapahtui myös Samsung-läppärille, mutta annoin sen puuhailla vain viitisen tuntia. Tämä oli siis jonkinlainen ongelma Windows Update:ssä.

Marraskuussa 2013 W8 ei sammuttamisen yhteydessä sammuttanutkaan tietokonetta (Samsung läppäri), vaan tuuletin jäi päälle ja kiintolevyvalo välähteli, mutta näyttö pimeni. Parin tunnin jälkeen sammutin koneen väkisin ja käynnistin uudestaan. Toimintakeskuksessa oli ilmoitus, että Windows Defender odotti käyttäjätunnuksen vahvistamista - vaikka tällaista pyyntöä ei näytöllä ollut näkynyt. Olin ennen W8:n sulkemista kirjautuneena peruskäyttäjänä ja Metro-käyttöliittymässä asentanut Defender-päivityksen.


--------------------
(sivua muokattu 20.8.2021)