Lahti Vesijärvi

  Pääsivulle  |  TIETOTEKNIIKAN PÄÄSIVULLE
 

Windows 7

Tämä käyttöjärjestelmä on luotettava, toimiva ja tehokas, mutta sen kanssa on aiheellista käyttää ulkoista virustorjuntasovellusta, kuten esimerkiksi Panda.

WINDOWS 7:n  ASENNUS

Asennus tapahtuu nykyisin helpoiten lataamalla netistä Windows 7 -asennuslevyn näköistiedosto (ISO-tiedosto) ja seuraamalla Microsoftin ohjeita täältä

Katso lisää täältä.


KORJAUSLEVY

Ongelmiin kannattaa varautua korjauslevyllä, jonka voi tehdä suoraan Windows 7:sta (Ohjauspaneeli -> Järjestelmä ja suojaus -> Varmuuskopioi ja palauta). Sen avulla W7:n saa käyntiin, vaikka se ei olisi käynnistynyt normaaleilla tavoilla. Levyllä on myös työkaluja, joilla voi yrittää tehdä korjauksia.


LEVYVIIVEET HALLINTAAN

Windows 7:n virranhallinta-asetukset yrittävät pelastaa maailmaa liialta energiankäytöltä vähän turhankin innokkaasti. Useammalla kiintolevyllä varustetuissa pöytätietokoneissa tämä ilmenee kuitenkin välillä niin, että tiedostojen selaamisen aloittaminen kestää kauan. Tämä johtuu siitä, että kiintolevy on sammutettu ja sen käynnistäminen kestää useita sekunteja.

Asian voi korjata valitsemalla Ohjauspaneelissa Laitteisto ja äänet -> Virranhallinta-asetukset -> Muuta suunnitelman asetuksia -> Muuta virranhallinnan lisäasetuksia ja muuttamalla asetusta Kiintolevy -> Aika kiintolevyn virran katkaisuun. Microsoft ei anna mahdollisuutta kytkeä sammutusta kokonaan pois päältä, mutta ongelma hoituu asettamalla sammutusviive esimerkiksi 999 999 minuuttiin. Samasta näytöstä löytyy myös paljon muutakin, joista kannattaa miettiä onko aiheellista muuttaa.


KONE NOPEAMMAKSI

Poista käytöstä tarpeettomia toimintoja:

Levyn indeksointi pois (suorituskykytietovalikon kautta), ellet ole paljon käyttänyt W7:n hakutoiminnallisuutta

Komentokehotteessa administraattorina komennolla msconfig  avautuu näyttö, jossa voit estää turhien käynnistysohjelmat käynnistymisen, esimerkiksi jotkut päivitystentarkkailuohjelmat ja Adobe gamma

Myös itselle turhia Windowsin osia voi poistaa käytöstä: Ohjauspaneeli -> Ohjelmat ja toiminnot -> Ota Windowsin ominaisuuksia käyttöön tai poista niitä. Sieltä löytyy esimerkiksi Lehtiö-PC-osat


KAIKKI HALLINTA YHDESSÄ PAIKASSA

Windows 7:stä löytyy mielenkiintoinen piilotettu ominaisuus, jonka avulla kaikki hallinta löytyy luettelona samasta paikasta. Käyttöönotto on helppoa. Käyttäjän tarvitsee vain luoda uusi kansio, ja antaa sille nimeksi:
         GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

Hallintaluettelosta löytyy sellaisiakin, joiden avulla koneensa voi saada sekaisin. Tee palautuspiste ennen kuin alat enemmän kokeilemaan ja varsinkin jos aiot kokeilla jotain jonka merkityksestä et ole aivan varma.


WANHAT HELP-TIEDOSTOT

Koneeseen kannattaa asentaa toiminto, jonka avulla voi lukea XP-versiosta peräisin olevia hlp-tiedostoja. Sovelluksen nimi on WinHlp32.exe ja se löytyy tällaisesta paketista (googlaa se):

Windows6.1-KB917607-x86.msu

--------------------
(sivua muokattu  21.12.2019)