Nummi kk

 Pääsivulle  |  TIETOTEKNIIKAN PÄÄSIVULLE

Windows 10 ja 11

Windows 11

(3.3.2022)
Hankkimani uuden Zenbookin myötä sain ekan tuntuman Windows 11:aan.Ulkonäkömuutoksia, joitain uusia asetuksia ja koko asetussovellus entistä selkeämpi. Kone sammutetaan eri tavalla kuin ennen. Siinäpä se, lähes samalta tämä tuntuu kuin Windows 10.

Windows 10 Pro koneesta toiseen

(10.8.2021)
Pari viikkoa sitten olin vienyt D-CODE-pöytä-PC:n kierrätyskeskukseen ilman kovalevyjä ja ssd-levyjä. Ja nyt Samsung-läppärissä oleva Windows 8.1 piti korvata Windows 10:llä. Ja sen piti olla Pro-versio kuten oli D-CODE:ssakin. Sama tuoteavain ei kelvannut, koska olin jo kerran siirtänyt sen toisesta koneesta. Onneksi tallesta löytyi romutetun koneen Windows 8.1 Pro -tuoteavain, jota ei oltu siirretty mistään. Toimitus oli yllättävän hankala, mutta lopulta löytyi oikea toimintatapa:
- asenna koneeseen Windows 10 lataamalla ensin asennustyökaluohjelma, ja lopuksi koneessa on W10 Home asennettuna
- nyt pitää Home-versio päivittää Pro:ksi
- komentokehotteessa anna komennot jotka poistavat tuoteavaimen rekisteristä ja Microsoftilta
  slmgr.vbs /UPK
  slmgr.vbs /cpky
- asetuksissa Aktivointi / Vaihda tuoteavain ja anna Pro-version tuoteavain
- tapahtuu päivittämistä ja uudelleenkäynnistys, ja nyt meillä on W10 Enterprise, joka on aktivoimatta
- uudelleen Vaihda tuoteavain ja anna sama avain uudestaan
- aktivointi onnistui ja nyt meillä on W10 Pro

Konffasin päivitykset viivästymään 20 päivää. Tämä mahdollisuus on ainoa syy, miksi halusin Pro-version.

Windows 10 toimii hyvin 8 vuoden ikäisessä Samsung Ativ Book 8:ssa. Ainoa ongelma on, että läppärin oman näytön kirkkautta ei voi säätää. W10:n asetuksissa on säätömahdollisuus, mutta se ei tehoa. Läppärissä on tätä varten myös funktionäppäin, mutta sekään ei toimi ja Samsungin asiaan liittyvää apuohjelmaa ei ole W10:lle eikä W8:n ohjelma toimi W10:ssä.

Samalla luovuin siitä, että käytössä olisi minulla erikseen admin-tili ja tavallisen käyttäjän tili.

Versio 20H2

(23.12.2020)
Ei ole ollut mitään ongelmia version 2004 kanssa, mutta olen konffannut siten, että en vastaanota päivityksiä heti. Mutta sitten aina välillä sammuta-painikkeeseen liittyy kaksi vaihtoehtoa: a) päivitä ja sammuta, ja b) päivitä ja käynnistä uudelleen. Ihan ok, ongelmia ei ollut, vaikka W10-koneessani on GeForce-näytönohjain josta välillä ilmoiteltiin ajurin vanhentuneisuudesta. Mutta nykyistä tuoreempaa ajuria ei kyseiselle näytönohjaimelle ollut saatavissa.

Muutama viikko sitten asentui väkisin W10 versio 20H2. Kaikki on mennyt hyvin, mutta kerran W10 yhtäkkiä hyytyi, näyttö musteni ja piti tehdä koneen nappulasta warm boot. Tämä yli 14 vuotta vanha kone on kyllä melko laiska verrattuna muihin koneisiini. Emolevy Asus P5B deluxe, prosessori Core 2 Duo E6600 ja kotelo ovat alkuperäisiä ja lähes kaikki muu on 1-2 kertaa vaihdettua.

Versio 1903

(17.10.2019)
Elokuun alussa asensin koneelle uusimman Windows 10 -version, otettuani ensin huolella image-backupin levystä. Asennus kesti noin 100 minuuttia, kun otan mukaan lopussa tekemäni asetusten tarkistamisen ja konffauksen. Sen jälkeen on tullut muutamia päivityksiä, jotka ovat olleet nettitietojen mukaan heikkolaatuisia. Niinpä olen odottanut kolmisen viikkoa ennen asentamista ja lisäksi ottanut imagevarmistukset ensin.

Muutoin versio 1903 on ollut huoleton, ei kummallisia bugeja. Mutta koneeni on kyllä hidastunut, ehkäpä prosessorin turvabugien softakorjausten takia.

October 2018 Update (versio 1809)

(31.1.2019)
Nyt lokakuun päivitystä on tarpeeksi kauan korjattu, ja päätin asentaa sen. Ennen sitä otin kuitenkin levyimagen varmistusasemalle sovelluksella Macrium Reflect. Painoin päivitykset-sivun painikkeesta "Tarkista päivitykset", jolloin versio 1809 alkoi latautumaan (mitään vinkkiä 1809:stä ei ollut ennen painikkeen painamista). Lopuksi tuli sininen ikkuna, jossa kehotettiin käynnistämään kone uudestaan päivityksen asentamista varten. Ja asentuihan se, lataus ja asennus kesti yhteensä noin tunnin. Lisäksi käytin toisen tunnin tutkiessani mihin asentoon asetukset nyt olivat joutuneet. Olivat ne ennallaan, vain muutamaa muutin.

Ei ole ollut minulla ongelmia eikä erikoisia yllätyksiä toistaiseksi.

Käyttäjätilit

(25.9.2018)
Windows 10 -koneessa kannattaa tietoturvallisuuden takia pitää itsellään kahta tiliä: normaali arkitili joka on myös Microsoft-tili, peruskäyttäjän oikeuksilla, ja järjestelmänvalvojan tili ("admin-tili") ohjelma-asennuksia yms. varten. Järjestelmänvalvojan tilille tarvitsee kirjautua vain hyvin harvoin, koska W10 kysyy järjestelmänvalvojan salasanaa silloin kun sitä tarvitaan. Lisäksi admin-tilin ei tule olla Microsoft-tili, mutta molemmissa voi kyllä olla sama salasana.

Seuraavassa on ohje paikallisen tilin luomiseksi. Ohje lähtee tilanteesta, että sinulla on vain yksi tili, jota käytät päivittäin. Siinä on aloitettaessa järjestelmänvalvojan oikeudet.

1) Valitse aloituspainike  ja sitten Asetukset  > Tilit > Muut henkilöt > Lisää joku muu tähän tietokoneeseen.
2) Valitse sivun alareunasta "Minulla ei ole tämän henkilön kirjautumistietoja" ja valitse seuraavan sivun alalaidasta "Lisää käyttäjä ilman Microsoft-tiliä".
3) Nyt kysytään: käyttäjänimi, salasana ja salasanavihje. Salasanavihjeet ovat riesa, koska kaikkiin kolmeen ei välttämättä osaa myöhemmin vastata samalla tavalla. Ohita kokonaan salasanavihjeiden antaminen niin, että nyt et anna lainkaan salasanaa. Valitse Seuraava
4) Tee uudesta tilistä järjestelmänvalvojan tili valitsemalla Aloitus > Asetukset > Tili >  Muut henkilöt, valitse juuri tekemäsi käyttäjä, ja valitse Vaihda tilityyppiä. Kohdassa Tilityyppi valitse Järjestelmänvalvoja ja OK.
5) Nyt annetaan järjestelmänvalvojalle salasana ilman että annettaisiin salasanavihjeitä. Tarvitset siihen perinteistä Ohjauspaneelia:
5a) vasemman alanurkan sovelluslistasta hae Haku ja kirjoita hakukenttään "ohjauspaneeli" ja avaa se
5b) etene Käyttäjätilit > Tilien hallinta > Toisen tilin hallinta
5c) valitse juuri tekemäsi käyttäjä ja siellä Luo salasana
6) Käynnistä tietokone ja kirjaudu sisään uudella järjestelmänvalvojatilillä, jolloin W10 laittaa tilin asetukset ja kansiot kuntoon
7) Vaihda arkitilisi peruskäyttäjän tiliksi valitsemalla Aloitus > Asetukset > Tili >  Muut henkilöt, valitse arkitilisi, ja valitse Vaihda tilityyppiä. Kohdassa Tilityyppi valitse Perustili ja OK. Käynnistä kone uudestaan ja tilityypin vaihto on käytettävissä, voit kirjautua sisään niin että olet peruskäyttäjä

InSpectre ja Meltdown

(27.8.2018)
Nyt asensin April 2018-päivityksen ja kaikki kuukausipäivitykset. InSpectre-sovelluksella totesin, että suojaukset ovat edelleen pois päältä. PrimeBenchmark-arvo laski nyt jonkin verran (8621 -> 7852) eli kone olisi prosessorin osalta hitaampi. Vakiotestini Visual Studiolla ja Albumi8-projektilla antoi kuitenkin päinvastaiset arvot, eli testin läpimenoaika lyheni merkittävästi (47 sek -> 30 sek). Olisiko uusi käyttöjärjestelmäversio aiempaa tehokkaampi?

(21.3.2018)
Viime joulukuussa tuli tietoa prosessorien haavoittuvuuksista, mitkä ovat sekä uudemmissa että vanhemmissa prosessoreissa. Lisäksi tuli tietoa, että haavoittuvuuden korjaus tarkoittaa hitaampaa tietokonetta, ja hidastuminen on sitä suurempaa mitä vanhemmasta prosessorista on kyse. Minun käyttö-PC:ni ovat vuodelta 2006 (W10, W8.1 ja W7) ja 2013 (W8.1) ja ne toimivat nyt oikein sutjakkaasti. Joten päätin lopettaa Windowsin päivitykset toistaiseksi.

Nyt asensin Windows 10-osioon uusimmat päivitykset (joulu 2017 - maalis 2018)  ja niiden mukana Spectre- ja Meltdown-paikat siten kuin MS ne asensi. Koneen prosessori on Intel Core 2 Duo E6600 (Conroe 64-bit) ja asennettuna on 32-bittinen W10 Pro. InSpectre-apuohjelmalla poistin Meltdown-suojan käytöstä, koska totesin että sillä tavoin kone on tehokkaampi.

Spectre-suojausta ei Windows-päivitys tuonut, kertoi InSpectre-sovellus. Käytettäessä eri sovelluksia W10 vaikutti hieman aiempaa laiskemmalta. Tässä mitattuja suorituskykytuloksia:

Ennen päivityksiä:         (1)  13279,  (2)  26 sek, (3)  13 sek
Päivitykset asennettu:     (1)  7875,   (2)  43 sek, (3)  21 sek
Meltdown switched off:    (1)  8621,  (2)  36 sek, (3)  13 sek

(1) = Prime Benchmark, suurempi arvo on parempi
(2) = Visual Studio 2017 käynnistys ja Albumi8-projektin valinta ja latauksen odotus
(3) = Tietty Albumi8:n testiajo

Päivitys Fall Creators

(26.10.2017)
Olin viime keväästä asti odottanut milloin Windows Update ilmoittaa, että nyt olisi sopiva hetki päivittää Creators -versioon. Tällaista ilmoitusta ei koskaan tullut, ja nyt pari viikkoa sitten julkaistiin Fall Creators -versio.

Nyt en enää odottanut, vaan hakeuduin Microsoftin lataussivustolle ja asensin Fall Creators -version sieltä. Asennus eteni ilman yllätyksiä ja kesti yhteensä noin 90 minuuttia. Lopuksi käytössäni oli W10 versio 1709, build 16299.19. Viimeisenä toimenpiteenä poistin käytöstä Nopean käynnistyksen, koska se ei sovellu yhteen multiboot-ympäristön kanssa. Kaikki toimii nyt mallikkaasti.

Muutaman päivän kuluttuakin kaikki oli kunnossa, ja imagevarmistuksen jälkeen siirsin Windows 10:n uudelle ssd-levylle. Tämä W10-kone on pöytä-PC vuodelta 2006 ja perinteisen kiintolevyn kanssa W10:n toiminta on hieman kulmikasta, pieniä tuskin havaittavia odotuksia joka käänteessä. Nyt ssd-levyllä W10 toimii nopeasti ja juohevasti, vaikka työtiedostot ovat minulla eri levyllä, joka on perinteinen kiintolevy. Käyttöjärjestelmä ja ohjelmistot ovat ssd-levyllä. Tämä W10 on professional-versio, joten minulla on mahdollisuus vastaanottaa päivityksiä esim. kolme viikkoa julkaisun jälkeen.

Käynnistysongelmia

(6.6.2017)
Olin noin kuukausi sitten asentanut huhtikuun päivitykset ja todennut, että päivitys onnistui ja kaikki toimii. Sen jälkeen en ollut käyttänyt W10:tä ja nyt oli tarkoitus asentaa toukokuun päivitykset. Käynnistin koneen kuten ennenkin, mutta nyt vastauksena oli musta ruutu, jossa pikkupallosymboli pyörii.

Annoin koneen puuhata rauhassa, ja tunnin välein koneen nappulasta pakotin uudelleenkäynnistyksen. Kolmas uudelleenkäynnistys toi Windows 10:n käyttäjävalikon eteen ja kone pääsi normaaliin W10-näyttöönsä. Mitään uutta ei järjestelmätietojen mukaan oltu asennettu sitten toukokuun alun. Eli käynnistys kesti yhteensä noin kolme tuntia.

Asensin seuraavaksi toukokuun päivitykset, mikä kävi noin 20 minuutissa, ja seuraavissa käynnistyksissä ei ollut ongelmia.

Toimiva käyttöjärjestelmä

(15.11.2016)
W10 alkaa jo olla ihan kelvollinen käyttöjärjestelmä. Minulla ei ole ollut mitään ongelmia ja netistä löytyvät käyttäjien ongelmakuvausten määrä on vähentynyt ns. normaalille tasolle, vastaten Windows 8.1:n määriä. Microsoft tekee koko ajan pieniä ja suuria muutoksia järjestelmään, joten yllätyksiä voi tulla ja tiettyä varovaisuutta on aiheellista edelleen noudattaa.

Tällaiset peruskonffaukset ovat paikallaan:

Jos kaikesta huolimatta päivitysten asennus ei millään onnistu tai järjestelmässä on muuta kummallista, niin W10:n voi asentaa uudestaan siten, että omat tiedostot ja asetukset säilyvät ennallaan. Lataa Windowsin työkalu MediaCreationTool.exe, käynnistä se ja valitse tietokoneen päivitys.

Windows 10 Anniversary Update

(2.9.2016)
Asensin muutama päivä sitten W10 Anniversary Updaten. Tein sen puhtaana asennuksena olemassaolevan W10-osion päälle sen jälkeen kun olin tehnyt imagevarmistukset tietokoneen kaikista osioista (W7, W8.1, W10 ja Datalevy jossa tiedostoni). Käytin työohjeena tätä.

Ensin kirjauduin uudestaan sisään admin-käyttäjänä. Seuraavaksi latasin dvd-asennuslevyn tekemistyökalun MediaCreationTool.exe ja käynnistin sen. Eri vaiheiden jälkeen minulla oli W10:n asennus-dvd. Käynnistin koneen uudelleen ja nyt asennus-dvd:ltä. Alkuvaiheessa kysyttiin Windowsin tuoteavainta. Koska asennan W10:n vanhan päälle, voin valita että "Minulla ei ole tuoteavainta", ja asennusjärjestelmä etsii sen koneelta. Vähän myöhemmin on valittava "Mukautettu asennus", jossa W10 asennetaan vanhan päälle eikä mitään säilytetä. Vanha asennus kopioituu kansioon Windows.old josta tarvittaessa voi etsiä tiedostoja. Asennus jatkui puolisen tuntia ja lopuksi kone käynnistyi automaattisesti (ota tässä dvd pois). Toisen käynnistyksen jälkeen alettiin kysyä perusasetuksia (valitse "Mukauta" kun olet näytöllä "Ota käyttöön nopeasti"). Kaikkiin seuraaviin valitsin "Ei käytössä":
Otin seuraavaksi käyttöön Microsoft-tilini (ja myöhemmin paikallisen admin-tilin) ja OneDriven. Kone käynnistyi sitten uudelleen ja esille tuli vanha tuttu työpöytä vaikkakin kuva oli epäterävä ja resoluutio väärä. Miten ihmeessä tuli vanha työpöytäkuvani vaikka tämä oli puhdas asennus? Muutaman minuutin päästä tuli ilmoitus, että näytönohjain on päivitetty (eli ajurit asennettu). Uudelleen käynnistys ja työpöytänäkymä oli kunnossa.

Seuraavaksi lähdin tekemään paikallista admin-tiliäni. Sitä varten piti ensin perustaa uusi käyttäjä (perheenjäsen) Microsoft-tileineen, tuli uusi perheenjäsen admin admin. Kun kirjauduin tänä henkilönä sisään, pääsin asetuksissa muokkaamaan tilin tietoja. Sieltä pääsi siirtymään käyttämään paikallista tiliä ja antamaan paikallisen tilin tiedot. Se piti erikseen muuttaa järjestelmänvalvojaksi kirjauduttuani sisään ensin tekemälläni tunnuksella. Sitten kirjautuminen sisään juuri tehdyllä paikallisella tunnuksella ja muutin ensin tekemäni tilin tavalliseksi tiliksi.

Tämä kone on Windows 10 Pro, joten päivitykset pääsee konffaamaan niin, että mitään ei asenneta pakolla ja käyttäjä voi itse päättää milloin päivitys ladataan ja asennetaan. Konffaus tehdään seuraavasti pääkäyttäjänä:
Group Policy Editor ja päivitysten säätö

Tämä asetus tuntuu toimivan aivan oikein, totesin muutaman päivän päästä, kun tarjolla oli ensimmäisiä päivityksiä. W10 odotti kiltisti kunnes klikkasin "Lataa". Päivitykset menivät hyvin, ja käytössä on sen jälkeen W10 koontikäännös 14393.82. W10-päivitysnäytöllä on tällaiset ristiriitaiset tiedot siitä miten päivitysten kanssa menetellään: a) "Päivityksiä on valmiina ladattavaksi" + Lataa-painike, b) "Saatavilla olevat päivitykset ladataan ja asennetaan automaattisesti". Onneksi info a on se oikea.

Koska minulla on multibootissa W8.1 ja W10, muutin asetuksia siten, että ns. nopea käynnistys (Fast Startup) on pois käytöstä. Nopea käynnistys tarkoittaa sitä, että sammutettaessa Windows tallentaa järjestelmän perustilan muistiin ja käynnistyksen yhteydessä ottaa sen muistista, eikä siis tarvitse tehdä täyttä buuttausta lukuisine ajurikäyttöönottoineen. Jotkut käytännön spesialistit ovat sitä mieltä, että W8.1 ja W10 saattavat sotkea tässä toistensa käynnistystä yrittämällä käyttää toisen tekemää perustilatallennusta. Minulla on aiemmin ollut oireena, että näyttö pysyy joskus mustana jopa 60 sek ennen lock screeniä.

Microsoft haluaa kovasti, että Edge-selainta käytetään. Asensin Chromen ja sitä oli vaikea saada oletusselaimeksi. Lisäksi Edgen halutaan olevan pdf-lukija. Sellaisena se toimii yleensä hyvin, mutta ehti jo kerran kaatuakin. Asensin Adobe Readerin, mutta en onnistunut saamaan sitä oletus-pdf-lukijaksi, mutta ei haittaa, Adobe Readerin käyttöliittymästä onkin tullut turhan sotkuinen.

Skypeen minut oli automaattisesti kirjattu sisään. Melko monimutkaisesti luulen päässeeni siitä eroon, ainakin löysin valintanäytön "Sulje Skype-tili ja kirjaudu ulos". Saa nähdä milloin minulle on tehty uusi tili.

Lopuksi konffasin työpöytää mieleiseksi ja muutin vielä joitain asetuksia, joista tärkein oli: Hanki päivityksiä muista Internetin tietokoneista ja lähetä niihin päivityksiä.....    Ei käytössä

Asennuksen jälkeen W10 on toiminut hyvin eikä ole tullut yllätyksiä.

Windows 10 ja päivitykset

(29.4.2016) Windows 10 ei ole vielä kypsä vakavaan tietokonekäyttöön. Odota ainakin kevääseen 2017!

Kaikkien Windows 10:n isompien päivitysten yhteydessä on tullut julkisuuteen paljon uutisia miten käyttäjillä on vakavia ongelmia päivitysten asentamisessa. Jonkun kerran Microsoft on vähin äänin korjannut päivityspakettejaan. Ongelmapalstojen lukemisella löytyy perussyitä päivityksien epäonnistumiseen:
Joten pitääksesi W10:n kunnossa, huolehdi, että mitään em. asioista ei toteudu koneellasi, ja päivitä aina lankaverkon kautta. Tarkista massamuistin eheys säännöllisesti. Koska em. listassa olevat asiat ovat normaalia infraa W10:n vakavassa käytössä, voidaan vetää johtopäätös, että W10 ei ole vielä kypsä asiallisen käyttöön. Kannattaa lähteä siitä, että W10 on käytössä vain tutustumista varten, ja kaiken oikean käyttönsä tekee toisella työasemalla, jossa on W8.1, W7 tai on Mac. Multiboot-koneen käytössä on riskinsä, koska monille käyttäjille on käynyt niin, että koko kone on mennyt sekaisin eikä buuttaa lainkaan (ei löydä buuttausvalikkoa). Tällöin on syytä pitää huoli, että joka järjestelmäosiosta on hyvät imagevarmistukset ja buuttiosio varmistettuna.

Windows 10 päivittää koneen oletusasetuksena torrent- (skype) -tyylisesti siten, että päivityspakettien osia keräillään muista lähiverkon ja internetin koneista. Jotkut spesialistit ovat epäilleet, että tämä järjestelmä ei toimi kunnolla, vaan paketit tulee koottua väärin ja niihin jää välityskoneiden virusten sotkemia osuuksia. Joten ehdottomasti konffaa koneesi niin, että päivityspaketit tulevat suoraan Microsoftin palvelimilta. Konffausmahdollisuus löytyy asetuksista.

Minulla on W10:n Pro-versio yhdessä koneessani (multi-boot asennuksena) ja olen sen varan vuoksi konffannut niin, että mitään ei asennu automaattisesti. Ja sitten odotan noin kolme viikkoa ennenkuin annan ladata ja asentaa isoja tai kuukausipäivityksiä. Ennen sitä image-varmistan koneen kaikki osiot. W10:ssä ei minulla ole ulkoista virustorjuntaa, riittäköön Microsoftin omat suojat. Lisäksi W10 on konffattu hakemaan päivitykset suoraan MS:n palvelimilta. Edelläolevan luettelon mikään kohta ei toteudu. Mikään päivitys ei ole minulla aiheuttanut ongelmia. Ennen päivittämistä teen kuitenkin tällaisia varotoimenpiteitä:
-  sammutan kaikki sovellukset, kuten Office-sovellus ja selain
-  päivitys lankaverkon kautta
-  irrotan koneesta kaikki usb-laitteet mitä ei päivityksessä tarvita (vain hiiri ja näppäimistö jäävät)
-  en tee koneella mitään päivityksen aikana

Perustietoja ja asennusohjeita

Windows 10 ilmestyi hankittavaksi heinäkuun lopussa 2015. Microsoft on lyhentänyt Windows 8:n ja Windows 8.1:n tuen aikaa, jotta käyttäjät siirtyisivät W10-käyttäjiksi. Mainonta ja julkisuus on ollut voimakasta ja erityisesti Microsoft on ollut asiassa vahvasti liikkeellä. Julkisuudessa on paljon ollut esillä lause "Windows 10 asentuu kaikkiin koneisiin, missä on Windows 8.1". Tämä ei pidä paikkaansa. Koneessa voi olla komponentteja tai sinulla oheislaitteita, joiden valmistaja ei tee tai ole vielä tehnyt ajureita Windows 10:lle. Näytönohjaimet ja tulostimet ovat tällaisista hyvä esimerkki. Ylipäätään ei ole mitään syytä kiirehtiä Windows 10 -asennuksen kanssa. Erityisesti jos koneessasi on Nvidian näytönohjain ja harrastat pelaamista, älä kiirehdi! Valmistaja on ollut huolimaton ajureiden kanssa ja liikkeellä on bugisia versioita. - Erityisesti en suosittele W10-päivitystä läppäreihin niiden erikoiskomponenttien takia. Miksi rikkoa sellaista mikä toimii? Rauhoitu käyttämään toimivaa läppäriä siinä nyt olevalla käyttöjärjestelmällä koneen käyttöiän loppuun asti!

Tulostimet tuntuvat olevan (toistaiseksi) ongelma Windows 10:lle. Tulostin saattaa asentua itsestään, mutta ei kaikilla ominaisuuksilla (esimerkiksi monitoimilaitteet ja verkkotulostimet). Tai valmistajan sivuilta haetun ajurin asennusohjeet ovat virheelliset tai asennussovellus kaatuu melkein heti. Tai esimerkiksi vuonna 2009 ostetulle tulostimelle ei löydy ajureita. Näitä kokemuksia on itselläni ollut muutamilla HP:n tulostimilla.

Microsoft mainostaa käyttöjärjestelmää optimistisesti väittäen koneellesi ilmaantuvalla ilmoituksella: "Tietokoneesi on yhteensopiva". Tämä ei kuitenkaan pidä välttämättä paikkaansa, vaan pahimmillaan tietokone voi päivityksen yhteydessä mennä kuntoon, josta ei selviä edes perusnörtti vaan tarvitaan ostettuja huoltopalveluja. Jos Microsoft olisi rehellinen, mainosbannerissa pitäisi lukea "Tietokoneesi saattaa olla yhteensopiva, mutta voi olla, että päivitys sotkee tietokoneesi pahoin". Tällaista tilannetta selvittelin itse, katso jäljempänä

Windows 10:n jo asentaneilla käyttäjillä on ollut jonkin verran huolia automaattisten päivitysten kanssa (esimerkiksi kone käynnistynyt toistuvasti uudelleen päivityspaketin vian takia). Epämiellyttävää on, että Home-versiossa ei voi itse määrätä milloin päivitykset asennetaan. Ne tulevat mahdollisine bugeineen heti Microsoftin aikataulun mukaisesti. Aiemmissa käyttöjärjestelmissä olen itse ladannut ja asentanut päivitykset noin kaksi viikkoa niiden julkaisun jälkeen, jolloin Microsoft on jo ehtinyt korjata niihin ehkä eksyneet bugit. Pro-versiossa päivityksiä voi siirtää, mutta hankalaa on, että asennettavaa päivitystä (esim Defenderin kuvauspäivitystä) ei voi valita, vaan on valittava kaikki tai ei mitään. Microsoft on helmikuussa 2016 perustanut sivuston, jonne pitäisi tulla tulossa olevien päivitysten esittelyjä.

Windows 10:tä voi käyttää paikallisin tunnuksin, ilman Microsoft-tiliä, jolloin paljon julkisuudessa esillä olleet yksityisyyshuolet pitkälti poistuvat. Toisaalta W10:n asetuksissa voi laajasti säätää näitä asioita.

Windows 10 on suunniteltu toimimaan samanlaisena kaikilla alustoilla, kännyköistä tehomyllyihin, joten siinä on jouduttu tekemään kompromissejä vaatimattomien alustojen suuntaan. Tämä näkyy konkreettisesti ulkonäössä, joka on pelkistetympi kuin edeltäjät. Mutta käyttöjärjestelmä toimii sukkelasti tavallisissa PC:issä.

Asentamiseen taustatietoja

Windows 10 on tehokas käyttöjärjestelmä, joka pyörittää vanhaa konetta yhtä vilkkaasti kuin XP ja W8.1. Vaatimuslista tietokoneelle on lyhyt:
-    vähintään 1 GHz:n suoritin, jossa on PAE-, NX- ja SSE2-tuki
-    keskusmuistia vähintään 1 GB (paitsi 64-bittiselle W8.1:lle 2 GB)
-    DirectX9 ja WDDM näytönohjaimelle (dxdiag)
-    kiinteästi asennetuille lisätarvikkeille, kuten näytönohjain, löydyttävä Windows 10 -ajurit
-    jos näytön oikeaan alareunaan ei Windows Updaten yhteydessä ole ilmaantunut W10-ikkunaa, niin silloin kone ei ole yhteensopiva (päinvastainen ei päde)

Oman koneen suorittimen ominaisuudet selviävät parhaiten käyttäen netistä löytyvää sovellusta Coreinfo. Se ajetaan komentokehotteessa. Tuloksena on luettelo suorittimen kaikista (mahdollisista) ominaisuuksista, ja tähti on sellaisen ominaisuuden kohdalla joka löytyy tästä koneesta. Jos tähti on riveillä PAE, NX ja SSE2, niin kone on suorittimensa osalta Windows 10 -kelpoinen.

Edellä oleva vaatimuslista ei välttämättä riitä. Dokumentoimatta on lukuisia asioita, joihin päivitys keskeytyy eikä aina osaa palauttaa konetta toimivaksi. On esimerkiksi epäilty, että W10-asennusvelhon yritykset päivittää bios ja kovalevyn firmware joskus epäonnistuvat ja jättävät koneen vaikeasti korjattavaan tilaan. Yleisempää on, että koneen käynnistysjärjestelmä on sotkeutunut eikä kone käynnisty.

Päivitysasennuksen kulku

Suosittelen puhtaan asennuksen tekemistä kaikille päivitysasennuksen asemesta. Silloin tosin joutuu asentamaan kaikki ohjelmistot uudestaan eli asennus on kokonaisuutena vaivalloisempi, mutta lopputulos on toimintavarmempi. Katso alempana puhtaan asennuksen prosessi D-CODE-koneeni osalta.

Aivan ensimmäiseksi ota huomioon, että päivitys tai asennus voi epäonnistua pahasti ja huonolla onnella saatat joutua palauttelemaan konettasi käyttökuntoon, asentamaan vanhan käyttöjärjestelmän kokonaan uudestaan tai ostamaan palveluja korjausfirmasta jopa usean tunnin edestä.

Ensimmäiseksi siivoa koneessasi oleva nykyinen käyttöjärjestelmä (W7 tai W8.1):
- pois turhat ohjelmistot ja tiedostot
- päivitä Windows Update:sta käyttöjärjestelmä (tärkeät, suositellut ja valinnaiset)  ja myös päivitä ohjelmistot
- tyhjennä roskakori
- uudelleen käynnistä ja tarkista vieläkö Windows Update tarjoaa jotain

Päivitä koneen laitteiden ohjelmistot etsimällä valmistajan sivuilta uusimmat ajuriversiot käyttöjärjestelmällesi. Valmistajalla saattaa olla informaatiota W10-päivittämisestä. Samalla selviää, löytyykö laitteelle Windows 10 -ajureita. Jos ei löydy, niin ei kannata yrittää päivittää konetta Windows 10:een. Tässä esimerkkejä selvitettävistä laitteistoista:
- emolevy ja sen komponentit (kuten näytönohjain, piirisarja, mahdollisesti bios)
- erillinen näytönohjain
- erillinen äänikortti
- tulostin
- skanneri
- erikoinen hiiri ja näppäimistö
- tärkeä laite mitä käytät paljon, kuten esimerkiksi piirtoalusta

Ota imagevarmistus käyttöjärjestelmälevystäsi siltä varalta, että W10-päivityksessä jokin menee pahasti pieleen. Varmistus mieluiten koko levystä, eikä vain käyttöjärjestelmäosiosta.

Ota lisäksi erikseen varmuuskopio kaikista työtiedostoista, kuvista, videoista jne.

Ennen päivitystä poista koneesta kokonaan kolmannen osapuolen virustorjuntasofta, mahdollinen vpn-softa ja jos kovalevysi on kryptattu, palauta levy ei-kryptatuksi. Irrota koneesta kaikki ulkoisiin liitäntöihin kiinnitetyt laitteet, mitä et tarvitse päivityksen yhteydessä. Poista käytöstä langaton hiiri ja jos mahdollista, ja tee koko päivitys käyttäen lankaverkkoa. Pidä koneessa kiinni vain lankahiiri, lankanäppäimistö ja näyttö.

W10-päivitykseen on kaksi vaihtoehtoa: suoraan näytön oikean nurkan W10-kuvakkeesta ("varaa minulle päivitys") tai sitten lataamalla asennustiedosto Microsoftin sivuilta osoitteesta http://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10
Jos lataat tiedoston, niin sieltä tulee pienikokoinen MediaCreationTool.exe. Käynnistä se ja Windows 10:n lataaminen ja asennus alkaa. Tai vaihtoehtoisesti voit sen avulla ladata iso-tiedoston, jonka voi polttaa dvd:lle (tai vastaavasti muistitikulle).

Jos päätät varata päivityksen näytön oikeasta nurkasta, niin W10-asennuspaketti alkaa latautua saman päivänä tai samalla viikolla. Kun lataus on valmis, saat ilmoituksen, että nyt voisi alkaa asentaa.

Pöytä-PC vuodelta 2006 (D-CODE) - puhdas asennus

(7.1.2016)  Onnistunut asennus
Tein tähän koneeseen toisen asennusyrityksen löydettyäni näytönohjaimen, jolle on saatavissa Windows 10 -ajurit. Emolevyn liitäntä on tyyppiä PCI Express x16, ja löytämäni näytönohjain on Asus EN210 Silent/DI/1GD3/V2(LP). Se on edullinen, alunperin Windows Vistalle suunniteltu, mutta Asus ja Nvidia ottivat sen uustuotantoon ja tekivät myös W10-ajurit. Vaihdoin sen aiemman tilalle ja totesin, että toimii hyvin.

Asennussuunnitelma oli seuraava: puhdas asennus koneen uusimman kiintolevyn tyhjälle osiolle käyttäen W8.1 Pro:n tuoteavainta. Koneessa on multibuutissa W7 ja W8.1 ja nyt halusin sinne kolmanneksi W10:n niin pitkäksi aikaa, että totean sen toimivaksi. Sen jälkeen W8.1 jäänee tarpeettomaksi.

1. Aluksi otin täydelliset imagevarmistukset W8.1 Pro- ja W7 Home -levyistä ja työtiedosto-osiosta (koneessa on kolme kiintolevyä). Kolmannella levyllä oli kaksi osiota: työtiedosto-osio ja varaamaton osio. Varaamattoman osion (280 gigaa) formatoin valmiiksi NTFS, koska en halunnut GPT/uEFI-osioita. Annoin osion nimeksi Win_10. Tulostin lisäksi talteen W8.1:n tuoteavaimen käyttäen Belarc Advisor -sovellusta.

2. Latasin W10 mediacreation -työkalun (nyt olin W8.1:ssä) täältä.  Microsoftin ohjeessa em. sivun yhteydessä oli tärkeä neuvo: työkalulla tehtävä tietoväline on poistettava asemasta siinä vaiheessa, kun kone haluaa W10:n asennuksen yhteydessä käynnistyä uudestaan. Jos ei poista, niin asennusväline (dvd) käynnistyy uudestaan ja koko asennus alkaa alusta. Käynnistin media creation -työkalun, ja tein valintoja:
- Luo asennustietoväline toiseen tietokoneeseen
- Kieli = suomi, Versio = Windows 10, Arkkitehtuuri = 32-bittinen
- Tietoväline = ISO-tiedosto

Windows 10:n lataaminen käynnistyi ja lopuksi tallensin ISO-tiedoston dvd-levylle mediacreation-työkalun viimeisessä työvaiheessa.

3. Vaihdoin biosissa käynnistysjärjestystä, dvd ensimmäiseksi. Sen jälkeen buuttasin juuri tehdyllä Windows 10 -asennuslevyllä. Homma eteni seuraavasti:
4. Uudelleenkäynnistyksen jälkeen alkoi asennuksen viimeistely. Alussa piti valita haluaako oletusasetukset vai ei. Valitsin, että itse mukautan asetuksia. Asetukset ovat pääosin paljon julkisuudessa olleita tietosuoja-asetuksia, alla myös valintojani. Tavoitteena oli vahva tietosuoja ja turhien taustaprosessien karsiminen:
5. Seuraavaksi kysyttiin kuka omistaa tämän tietokoneen. Valitse "Minä" ellet konffaa firman tietokonetta firman verkossa

6. Näyttö "Tee siitä omasi" houkuttelee tekemään käyttäjän, joka kirjautuu Microsoft-tilillään. Tässä klikkasin "Ohita tämä vaihe", koska halusin ensin tehdä paikallisen admin-tunnuksen. On tietoturvallisuuden kannalta tärkeää, että konetta konffaavalla administraattorilla on vain paikallinen tunnus. Seuraavalla näytöllä annettiin käyttäjätunnus (admin) ja salasana.

7. Kone käynnistyi uudestaan ja nyt Windows 10 oli käyttövalmis. Seurasi asetusten viimeistelyä, arkikäyttäjän perustaminen (rajoitetut oikeudet), sovellusten asentaminen jne.

8. Ota järjestelmän suojaus käyttöön: Tämä tietokone/hiiren oikea painike -> Ominaisuudet -> Järjestelmän suojaus. Valitse järjestelmälevy ja klikkaa Määritä. Siellä ota suojaus käyttöön. Voit tarvita aiempia palautuspisteitä, jos W10 menee pahasti solmuun syystä tai toisesta, esimerkiksi automaattipäivityksen pahan bugin takia. Tässä kuva:
Järjestelmän suojaus

Tämä kone on Windows 10 Pro, joten päivitykset pääsee konffaamaan niin, että mitään ei asenneta pakolla ja käyttäjä voi itse päättää milloin päivitys ladataan ja asennetaan. Konffaus tehdään seuraavasti pääkäyttäjänä:
Group Policy Editor ja päivitysten säätö

Tämä asetus tuntuu toimivan aivan oikein, vaikka W10 antaakin käyttäjälle epätäsmällisiä ilmoituksia päivityksistä. Jos on saatavissa uusia päivityksiä, niin näyttää tulevan pian käynnistyksen jälkeen näytön lukitseva ilmoitus, että päivityksiä on saatavilla ja lisäselityksenä että pakolliset päivitykset on asennettava. Ja ainoa mahdollisuus on klikata painiketta 'Hae päivitykset':
Päivitykset ladattava

Kun klikkaa painiketta, niin ei kuitenkaan tapahdu lataamista eikä asentamista. Asetuksista / Windows Update voi todeta, että löytyy (entistä laajempi) luettelo "Päivityksiä on saatavilla". Merkillisintä on, että em. ilmoitus tulee myös peruskäyttäjälle hämmentämään työntekoa. Lisäksi usein tulee näytön oikeasta alanurkasta ilmoitus päivitysten tarpeesta:
Tarvitset joitakin päivityksiä

Myös tämä tulee peruskäyttäjällekin. Jos siitä ei piittaa, niin mitään ei lataudu eikä asennu.

Jos en asentaisikaan Windows 10:tä

(9.12.2015 ja 11.3.2016)
Olen kaikille tuttavilleni, jotka eivät harrasta tietokoneita, suositellut että potentiaalisten ongelmien takia eivät vielä asenna Windows 10:tä, jos koskaan. Turvallisinta on jättää W10:een tutustuminen siihen, että ostaa uuden tietokoneen, johon Windows 10 on valmiina asennettuna. Omat syyni jättää Windows 10 asentamatta Windows 8.1 Home ja Windows 7 Home -läppäreihini ovat seuraavat:

Jos Windows 10 -asennus epäonnistuu, tai et muuten halua sitä asentaa, niin kuitenkin tulee Microsoftin mainosikkunoita "Päivitä Windows 10:ksi. Tietokoneesi on yhteensopiva" jne. Ja saat vaihtoehdot "Päivitä nyt" ja "Tee versiopäivitys myöhemmin". Puuttuu kokonaan vaihtoehto "Kiitos paljon, mutta en halua päivittää, älä mainosta enää".

Maaliskuussa 2016 Microsoft asennutti W10-mainoksensa IE:n tietoturvapäivityksen KB3139929 mukana. Kuulemma mainos tulee silloin tällöin, kun avaa uuden välilehden. Tietoturvapäivitys on aiheellista asentaa, koska IE on niin syvään integroitu käyttöjärjestelmään, että tietoturvariski voi realisoitua muuallakin kuin selainta käytettäessä. W10-mainokselta voi välttyä toistaiseksi, jos välttää IE:n käyttöä kaikin tavoin, eikä esimerkiksi klikkaa Word-dokumenttien nettilinkkejä (ne avautuvat IE:ssä). Pelättävissä on, että W10-mainoksia kohta nähdään eri IE-riippuvaisissa ohjelmistoissa kuten Office-paketissa. Odotettavissa on, että loppukesällä sama mainos johdattelee ostoksille.

Aiemmat W10-mainokset ja ja Windows 10 -asennuksen käynnistymisen aiheuttaa Windows Update nro KB3035583 ja sen asentamat softat. Softia on voinut tulla myöhemmissäkin päivityksissä. Softa löytyy kansiosta C:\Windows\System32\GWX.

Aivan ensimmäiseksi kannattaa poistaa päivitys KB3035583. Se tapahtuu seuraavasti: Ohjauspaneelissa mene Windows Updateen, käy ensin valitsemassa, että suositeltuja päivityksiä ei anneta samalla samalla tavalla kuin tärkeitä. Sitten valitse Näytä asennetut päivitykset, etsi sieltä Windows-päivitys KB3035583, ja hiiren oikealla näppäimellä valitse Poista asennus. Käynnistä kone uudelleen ja Windows Updatessa tarkista saatavilla olevat päivitykset. Nyt KB3035583 ilmestyy listalle uudelleen. Nyt hiiren oikealla näppäimellä piilota tämä päivitys.

Edellämainitun päivityksen poistaminen on saattanut jo tyhjentää kansion GWX ja allamainitun, ajoitettuihin käynnistyksiin liittyvät kansiot Setup\gwx ja Setup\GWXTriggers. Näin minulla kävi kahdessa 64-bittisessä koneessa (W7 Home Premium ja W8.1 Home).

Jos käytössäsi on Windows 7 Pro tai Windows 8.1 Pro ja haluat estää Windows 10:n asentumisen ja mainonnan Windows Update:n kautta, niin seuraavaksi noudata Microsoftin ohjeen neuvoja. Ohjeissa on rekisterin puukotusta, joten on oltava huolellinen.

Jos edellä olevat eivät riittäneet ja mainos vain tulee, niin muuta GWX-ohjelmakansion nimeksi esimerkiksi GWX_old. Lisäksi  yritä poistaa käytöstä gwx- ja GWX-triggers -taskit (ajoitetut käynnistykset).  Mene Ohjauspaneeli -> Valvontatyökalut -> Tehtävien ajoitus, etsi siellä vasemmasta reunasta Tehtävien ajoituksen kirjasto -> Microsoft -> Windows -> Setup -> gwx. Poista käytöstä kaikki sieltä löytyvät tehtävät:

GWX launch task

Tehtäväryhmän GWXTriggers käsittely voi olla oikeuksien takia hankalaa (ainakin Windows 7 -koneessa). Yritä seuraavaa: Surffaa alikansioon C:\Windows\System32\Tasks\ Microsoft\Windows\Setup. Esille tulevat kansiot gwx ja GWXTriggers. Ota näiden kansioiden omistajuus (Kansion ominaisuudet -> Suojaus -> Lisäasetukset -> valitse oma tunnuksesi (admin) -> lisäasetukset -> ikkuna Suojauksen lisäasetukset; klikkaa Muuta -> näkyy jo uusi omistaja, ruksaa 'Korvaa omistaja alisäiliöissä ja objekteissa') ja sen jälkeen poista molemmat kansiot tai vaihda niiden nimeä. Jos se ei onnistu, niin käynnistä koneessa jokin Linux Live -versio ja sen komentorivillä vaihda em. kansioiden nimi.

Microsoftin edustajat ovat kertoneet, että vuoden 2016 alussa ("early 2016") Windows 10 -päivitys Windows Update:n kautta muuttuu nykyistä tyrkyttävämmäksi. Tämä tehdään muuttamalla Windows 10:n asentaminen ns. suositelluksi päivitykseksi. Tämän takia on tärkeää, että konffaat Windows Update:n siten, että suositeltuja päivityksiä ei anneta samalla kuin tärkeitä. Lisäksi käy silloin tällöin tarkastamassa, että Windows Update -asetuksesi ja em. ajoitetut tehtävät ovat pysyneet ennallaan. Niitä voivat muuttaa joidenkin sovellusten (esimerkiksi Office) päivitykset ja mahdollisesti itse Microsoft ihan salaa tuputtaakseen W10-päivityksiään.

Lisäksi löytyy harrastajavoimin tehty monipuolinen softa nimeltä "GWX Control Panel", jolla voi säätää Windows 10 -asennuksen mainontaa, asennustiedostojen latautumista ja tietokoneen siivoamista W10-asennustiedostoista (joita voi olla jopa 5 gigaa). Softa löytyy täältä. Ennen sen kokeilemista ota varanvuoksi hyvä varmistus kiintolevystäsi. Googlaamalla "GWX Control Panel" löytyy mielenkiintoisia keskusteluja ja lisää koneen konffausohjeita. Keskusteluissa ei ole aina huomattu kertoa onko kirjoittaja tutkinut 32- vai 64-bittistä Windowsia, ja onko kyse Home- vai Pro-versiosta ja koneessa W7 vai W8.1. GWX-asiat ovat niissä hieman eri tavalla.

Pöytä-PC vuodelta 2012 (Osborne PRO H61)

(1.12.2015)
Tämä PC on yli 80-vuotiaan sukulaiseni PC, jossa on Windows 7 Home Premium 64-bit. Kone on ostettu Microlog Oy:n jälleenmyyjältä avaimet käteen -periaatteella ja ollut sen jälkeen säännöllisessä käytössä: internet-selaus, Office-paketin käyttö, skannauksia ja tulostusta.

Näytölle oli eräänä marraskuun päivänä 2015 ilmaantunut Microsoftin hyvin tehty ilmoitus, jonka mukaan kone on yhteensopiva Windows 10:n kanssa, ja päivitys siihen kannattaa, koska se on maksutonta vielä vähän aikaa. Sukulaiseni käynnisti asennuksen ja kaikki meni helposti kunnes kone käynnisti itsensä ja näytölle ilmaantui teksti: "Windowsin virheistä palautuminen. Windowsin käynnistyminen epäonnistui" ja suosituksena oli aloittaa käynnistyksen korjaus. Seuraava näyttö sitten kertoikin, että "Windows ei voi korjata tätä konetta automaattisesti". Tämän jälkeen hän otti minuun yhteyttä.

Millään työkaluohjelmallani enkä W7- ja W10-asennuslevyillä en onnistunut korjaamaan käynnistystä, enkä W10-asennuslevyllä jatkamaan W10-asennusta. Kiintolevyn ja koneen tutkiminen osoitti, että W10 ei ollut kajonnut biosiin eikä muuttanut levyä MBR-levystä uEFI-levyksi. Laitoin kiintolevyn ulkoiseksi levyksi toiselle tietokoneelle ja otin talteen käyttäjän työtiedostot. Levystä sain lisäksi selville, että W10-asennus oli edennyt tuntemattoman määrän matkaa. Lisäksi sain selville, vertaamalla toiseen ASUS-emolevyiseen koneeseen, että todennäköisesti suuri osa emolevyn ajureista oli asentamatta (mistä ansio valmistajalle tai jälleenmyyjälle). Bios-versio oli vuodelta 2012.

Lopulta ei auttanut muu kuin asentaa koneeseen Windows 7 Home Premium 64-bit omalta asennuslevyltäni ja järjestää se käyttökuntoon lähes alkuperäisen oloisena. Avaintunnus löytyi koneen kyljestä, joten W7:n saattoi aktivoida alkuperäisellä OEM-tunnukselleen. Myös Office-paketin avaintunnus oli tallella, ja asennuspaketin saattoi ladata Microsoftilta (koneessa oli esiasennettu Office).

Ainakin yksi varmasti puuttunut emolevyn ajuri oli näytönohjaimen ajurit, koska olin aiemmin kyläkäynneillä ihmetellyt heikkoa näyttöä mutta olin olettanut syylliseksi Samsung-halpisnäyttöä. Nyt näyttö on moitteeton ja myös DVI-liitäntä toimi niinkuin pitää.

Miksi päivitys W10:een sitten epäonnistui? Tähän en keksinyt lopullista syytä. Tässä joitain pohdintoja:
- W7 oli ajantasalla Windows Update:n kautta: kaikki pakolliset ja suositellut asennettu (tiesin aiemmasta)
- vanhentuneet ja puuttuvat emolevyn ajurit saattavat olla syynä, samoin se että valinnaiset Windows Update-päivitykset asentamatta
- ainoat kiinni olleet aktiiviset usb-komponentit olivat hiiri ja näppäimistö, joten usb-laitteet eivät syyllisiä
- kyseisenä ajankohtana ei ollut sähkökatkoksia (kerrostalo)
- kovalevyn tarkistuksessa ei löytynyt virheitä
- virustorjuntaa (Microsoft Security Essentials) ei oltu pysäytetty

Pöytä-PC vuodelta 2006 (D-CODE) - epäonnistuminen

Valmistelevat toimenpiteet

(lokakuu 2015)
Koneessa on dual bootissa toimivat Windows 8.1 ja Windows 7. Molemmat Windowsit olivat jo kovasti mainostaneet Windows 10:tä ja kehottaneet varaamaan sen.  En halunnut vaarantaa toimivaa Windows 8.1:tä, jonka lisenssi perustuu XP:hen, joka on päivitetty W8:aan ja se edelleen W8.1:een. Joten ajattelin uhrata W7:n ellen onnistu säilyttämään sen kopiota. Samalla päätin päivittää koneen vanhimman kiintolevyn nykyaikaan eli asensin koneeseen 256 gigan Samsung 850 EVO ssd:n. Kerron jo etukäteen miten tässä lopulta kävi: W10:n asentaminen epäonnistui. Mutta lue eteenpäin, tarina on mielenkiintoinen.

Ensin siivosin molemmat käyttöjärjestelmälevyt turhista sovelluksista ja tiedostoista ja tarkistin, että minulla on tallessa molempien käyttöjärjestelmien ja Office-ohjelmien tuoteavaimet ja että ne täsmäävät koneen kanssa (Belarc Advisor).

Nyt koneessa siis on toimiva W7, toimiva W8.1, tiedostot sisältävä oma levyosio ja täysin tyhjä ssd-levy. Käynnistin koneen W8.1:een ja käyttäen Windowsin levynhallintaa pienensin W7-osiota selvästi pienemmäksi kuin ssd-levy eli noin 160 gigaan. Tämän jälkeen otin W7-osiosta levyimagen ulkoiselle varmistuslevylle. Sitten käynnistin W8.1:n ja otin imagevarmistuksen W8.1-levystä. Työtiedostolevy oli jo aiemmin varmistettu, päivittäin.

Samsung ssd-levyn mukana tuli kloonaussofta "Samsung Data Migration Software", ja nyt on tarkoitus kloonata W7 ssd-levylle päivitystä varten. Latasin Samsungin sivuilta kloonaussoftan uusimman version. Olen siis W8.1:ssä ja käynnistin softan. Sovellus löysi itse W7-osion ja ssd-levyn (eikä olisi antanut muutakaan valita). Käynnistin softan ja kun vihreä palkki pääsi oikeaan reunaan, tuli vihje että lähtölevyssä voi olla vikaa ja tyly ilmoitus "Cloning failed. 400180(061b34)". Eipä löytynyt mistään tietoa mitä tämä voisi tarkoittaa. Seuraavaksi sitten tein W7-levylle tarkastuksen, onko levyssä jotain vikaa. Ei löytynyt.

Nyt meillä on siis ssd-levy, jossa on jotain keskeneräistä. Löysin vinkin, että tällaisessa tilanteessa levy pitäisi tyhjentää tehdastilaan käyttäen sovellusta "Samsung Magician Software". Latasin sellaisen netistä. Käynnistin Magician-sovelluksen, mutta se ilmoitti, että tyhjennystä ei voi tehdä W8:ssa ja käski tekemään buuttaavan cd:n esiin tulleen painikkeen avulla minkä sitten tein. Sitten piti roplata koneen buuttijärjestystä saadakseni dvd-aseman ensimmäiseksi. CD:ltä käynnistyi puhdistussovellus, joka sanoi, että SSD on "in frozen state", ja käski irrottaa SSD:n virtajohdon muutamaksi sekunniksi kun kone käynnissä. Ja kun virtajohto taas kiinni, on avautuvassa dos-ikkunassa annettava komento segin0.exe. Tämä ei muuttanut tilannetta miksikään, eli tehdastilaan palautusta ei voinut tehdä.

Hetken mietin onko ssd rikki vai mitäkö teen, mutta sitten päätin vähät välittää mistään tehdastiloista ja latasin netistä vanhan tutun XXXXX Macrium Reflect -softan, joka on usein aiemminkin selvinnyt vaikeista tilanteista. Kloonasin Macriumilla W7-osion ssd:lle eikä tullut mitään valituksia.

Kun klooni oli tehty, sammutin koneen ja poistin vanhan W7-levyn sähköistä jotta käynnistyksen jälkeen vain toinen klooniosapuoli on kiinni (ettei uusi W7 buuttauksen yhteydessä kirjoita mitään vanhan aseman rekisteriin). Koneen käynnistyksen jälkeen pääsin W8.1:een. Käyttäen softaa EasyBCD korjasin buuttivalikkoa niin, että nyt siellä on myös uusi ssd-W7. Käynnistin koneen nyt ssd-W7:aan ja asensin sinne Samsungin Magician -sovelluksen. Päivitin ssd:n firmwaren ja valitsin ssd:n perusasetuksia. Totesin, että W7 on aktivoitu. Uudellenkäynnistyksen jälkeen kaikki on nyt kunnossa.

Jälleen koneen sammutus ja laitoin vanhan W7-levyn takaisin kiinnin sähköihin ja käynnistyksen jälkeen buuttasin vanhalle W7:lle nähdäkseni onko kaikki kunnossa. Nyt heräsi chkdsk tarkistamaan työtiedosto-osion mutta ei löytänyt mitään viallista tai palautettavaa. Totesin, että myös tämä W7 on edelleen aktivoitu.

Boottasin uudelleen ja menin multiboot-valikosta ssd-W7:lle. Nyt  chkdsk innostui tarkastamaan vanhan W7-levyn. Se kestikin noin 20 minuuttia, mutta mitään korjaamista se ei ilmoittanut tehneensä, vain tarkistuksia, esimerkiksi "35155304 USN-tavua käsitelty". Koneen uudelleenkäynnistyksen jälkeen kaikki tuntuu olevan kunnossa.

Windows 10:n asennus

Poistin vanhan W7-levyn taas sähköistä, jotta W10:n päivityssofta ei hämmentyisi, että kahdella levyllä on sama W7.

Buuttasin W7-ssd:lle. Poistin paljon ohjelmia, joita en W10:ssa halua enkä nyt mutkistavan asennusoperaatiota. Poistin virustorjunnan käytöstä ja laitoin nettipiuhan takaisin paikoilleen. Aivan lopuksi tein siivousta CCleanerillä ja sitten poistin senkin.

Uudelleen käynnistys W7:aan. Nyt päivitin Windows Updatesta W7-päivitykset, noin 30 kpl, sekä tärkeät että valinnaiset. Sen jälkeen uudellen käynnistys.

Latasin W10-asennustyökalun osoitteesta:
    http://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10

Sieltä tuli MediaCreationTool.exe, jonka koko on 17.4 Mt. Käynnistin sen. Hetken päästä (klo 8:40) se ilmoitti alkavansa ladata Windows 10:tä. Lataaminen loppui klo 9:15, jolloin tuli yllättävä ilmoitus:
W10 ei toimi tässä koneessa

Latasin netistä tuoreimman coreinfo-softan ja totesin sen avulla, että kyllä prosessori edelleenkin tukee NX:ää.

Asennussoftan ilmoitukseen löytyi nopeasti netistä selitys: softassa on bugi, se antaa joidenkin prosessoreiden osalta vääriä tietoja:
https://www.infopackets.com/news/9619/how-fix-cpu-not-compatible-windows-10-error

Ohjeen mukaisesti tarkastin onko bugin syyn korjaava päivitys KB2952664 koneessa, ja totesin, että kyllä se on. Korjasin tilanteen ohjeen mukaisella tavalla, eli admin-komentokehotteessa
schtasks.exe /Run /TN "\Microsoft\Windows\Application Experience\Microsoft Compatibility Appraiser"

Sitten näytön oikeassa alanurkassa olevaan Windows10-kuvakkeeseen, ja hiiren oikealla painikkeella valitse "Check your upgrade status". Jos nyt ei tule NX-ilmoitusta, tilanne korjaantui. Minulle ei tullut NX-ilmoitusta, vaan sen sijaan:
W10 ei toimi tässä

No niin, tähän jämähti. Minulla ei ole muutakaan tähän koneeseen sopivaa näytönohjainta ja joku näytönohjain tarvitaan ja Verkkokauppa.comissa ei ollut myynnissä yhteensopivaa alle 10 € hintaista näytönohjainta. Vaikka W10-asennusvelho totesi, että tietokone ei ole yhteensopiva, niin edelleen näytön oikeassa alanurkassa on W10-mainosikkuna.

Seuraavaksi sitten kloonasin Windows 8.1:n uudelle ssd:lle ja kone jää toistaiseksi dual-boot-koneeksi W7 / W8.1-----------------------------
(päivitetty 3.3.2022)