Luonnonpuisto

  Pääsivulle  |  TIETOTEKNIIKAN PÄÄSIVULLE
 

Windows Vista

VISTAn TUKI LOPPUI

17.4.2017
Microsoftin tuki Vistalle loppui noin viikko sitten. Minulle tuotiin eilen korjattavaksi HP Pavilion  -läppäri, joka on käynyt kuumana eikä enää käynnistynyt. Vaihdoin prosessorin piitahnan, tein pölypuhdistuksen ja vaihdoin emolevyn pariston. Nyt käynnistyi Vista, jonka totesin olevan ilman haittaohjelmia ja muutoinkin hyvässä hoidossa. Mutta vaikka kone oli minulla koko päivän hakemassa päivityksiä Windows Updatestä ja Defenderin palvelimelta, valmista ei tullut. Joten vaikuttaa siltä, että Microsoftin tuki todella loppui ja kokonaan. Turha yrityttää konetta hakemaan päivityksiä, joten poistin WU:n ja Defenderin kokonaan käynnistymästä ja käytöstä.

VISTAN ASENNUS

20.4.2014
Kun asennat alusta alkaen Vistaa, niin ota huomioon, että Windows Update ei osaa asentaa service packeja. Katso sisältääkö asennuslevysi jo valmiiksi jonkun Service Packin. Niitä on julkaistu SP1 ja SP2. Lataa puuttuvat Service Packit netistä, löytyy helposti googlaamalla.

Asentamisen vaiheet:

Tarkista biosista boottijärjestys, että dvd on ekana
Ota nettijohto irti (asenna nettiyhteys ja päivitykset vasta kun Vista asennettu)
Tee "expert-asennus" jotta pääset valitsemaan osion
Tee puhdas asennus poistamalla vanha partitio
Älä tässä vaiheessa laita automaattisia Windows-päivityksiä päälle
Älä aktivoi asennusvelhon kysyessä asiaa (paitsi jos asennuslevysi tuoteavaimesta tulee asennuksesi tuoteavain)
Asenna service packit, minun tapauksessani:
- aja sp 1 eli Windows6.0-KB936330-X86-wave0.exe
- aja sp 2 eli Windows6.0-KB948465-X86.exe
Hae Windows Updatestä kaikki päivitykset

Kun Vista on asennettu, niin Control panel / System -näytöllä pääsee vaihtamaan Product Key:n, ja samasta paikasta pääsee aktivoimaan Vistan

Puhdas asennus ilman WindowsUpdate päivityksiä vie kovalevyltä tilaa 11 gigaa. Kone käynnistyy bios-näyttöjen jälkeen kirjautumisnäyttöön 40 sekunnissa. Kaikkien päivitysten jälkeen kirjautumisnäyttöön pääsy vie noin 90 sekuntia

VISTAn palauttaminen

Käynnistä Vista asennus-dvd-levyltä ja etenemällä kohtaan, josta normaalisti napsautetaan Asenna. Kun sen sijaan napsautetaan kohtaa Korjaa tietokone, päästään Järjestelmän palautusasetusten valikkoon, jossa alimmaisena kohtana on ”Komentorivi”.

Komentoriviin siirtyminen ei edellytä minkäänlaista järjestelmävalvojatasoista käyttäjätunnistusta. Komentokehote mahdollistaa tietokoneen täydellisen hallinnan system-tasoisella järjestelmänvalvojaoikeudella.

Netistä löytyy paljon ohjeita millaisilla komennoilla konettaan kannattaa ryhtyä tutkimaan ja korjaamaan.

Microsoft 6to4  ja ISATAP

Vista-koneen laitehallinnasta voi löytyä suuri joukko laitteita nimeltä "Microsoft 6to4 Adapter" ja "Microsoft ISATAP Adapter". Näiden tehtävänä on käsitellä IPv6-liikennettä IPv4-infran yli. Näiden esiintyminen tähän tapaan laitehallinnassa on Microsoftin mukaan bugi Windows Vistassa, eikä bugia ole korjattu. Tällaisia löytyy:
6to4 Adapter ja ISATAP Adapter

Laitehallinnan muilla sivuilla nämä laitteet saattavat esiintyä jopa sata kertaa, minulla oli Presariossa noin 150.

Laitteiden lataaminen pidentää Vistan käynnistysaikaa. Microsoftin tukisivuilla löytyy FixIt-korjauksia turhien komponenttien poistamiseksi. Kokeilin niitä, mutta tuloksena oli vain Vistan käynnistymisen hidastuminen lisää. Palasin aiempaan parempaan kokoonpanoon, ja sen jälkeen korjasin asennuksen käsin. Ensin poistin (uninstall) sovelluksella DevManView kaikki 6to4- ja isatap-adapterit eli kaikki, joissa oli näitä nimiä, ja pari muuta missä oli teksti ipv6. Verkko- ja jakamiskeskuksessa menin lähiverkkoyhteyden ominaisuusnäytölle, jossa ruksilistassa on muiden joukossa ipv6, ja poistin ruksin sen kohdalta. Tämän jälkeen uudelleenkäynnistys, ja hep, laitehallinta näytti normaalilta, ja kone käynnistyi seuraavilla kerroilla huomattavan nopeasti kirjautusmisnäyttöön.

Nvidian näytönohjainajurit

Tieto NVidian ajureiden ja Vistan yhteensopimattomuudesta tuli julkisuuteen keväällä 2008, kun yhdysvaltalainen tuomari määräsi joukon Microsoftin sisäisiä sähköposteja julkaistavaksi yhtiötä vastaan käytävässä oikeusjutussa. Sähköposteista selviää, että 28,8 prosenttia Vistan vuonna 2007 tilastoiduista kaatumisista johtui ongelmista NVidian ohjelmistoissa. Kakkosena tuli Microsoft 17,9 prosentillaan.

Luvut tukevat väitteitä, joiden mukaan NVidian näytönohjaimet toimivat huonosti yhteen Vistan kanssa. Kaatumisia ei ole eroteltu sen tarkemmin, joten näiden tietojen perusteella on mahdotonta sanoa, onko tilanne parantunut vai heikentynyt ohjelmiston uusien versioiden myötä.
Asianharrastajien mukaan Vista pysyy pystyssä kuin tiilitalo, jos käyttää Microsoftin WDDM ajureita nVidian näytönohjaimille. Ne kuulemma ovat stabiilit ja tarjoavat samat ominaisuudet kuin nVidian sivujen kautta saatavat ajurit.

NOPEUTA VISTAA

Lisää nopeaa keskusmuistia 2 gigaan, sellaista että ne ovat niin nopeita kuin mahdollista, eli nopeinta mitä emolevy tukee. Myös kannattaa asentaa niin tehokas prosessori kuin löytyy ja mitä emolevy tukee.

Jos keskusmuistia on vain 1 giga, niin laita näennäismuistin koko suositusta suuremmaksi. Esimerkiksi arvoon 3000, sekä ala- että yläraja.

Jos laitehallinnassa on suuri määrä 6to4- ja Isatap-adaptereita, poista ne, ja hankkiudu eroon ipv6-toiminnallisuuksista (ks. edellä).

Kansion asetuksissa ruksailin pois tehoja vaativia kohtia:
- POIS näytä tiedostokoko kansiovihjeissä
- PÄÄLLE näytä aina kuvakkeet, ei koskaan pikkukuvia
- POIS näytät salatut ja pakatut NTFS erivärisinä
- POIS  piilota tunnettujen tiedostotyyppien tunnisteet
- POIS näytä kansioiden ja työpöytäobjektien kuvaus

Poista turhia palveluja käytöstä. Poistin allaolevia, mutta sama lista ei ehkä sovellu sinun koneellesi, koska laitekokoonpano vaihtelee. Joka tapauksessa poista 1-2 palvelua kerrallaan ja käynnistä välillä kone uudelleen. Jos tulee ongelmia, palauta palvelujen tilanne takaisin.

manual -> disabled:
Certifigate Propagation CertPropSvc
Remote Registry
Smart Card
Smart Card Removal Policy
Tablet PC Input Service (Lehtiö-PC)

started -> disabled:
IP-aputoiminto Iphlpsvc
LightScribeService DirectDisk Labeling
ReadyBoost
WebClient
Windows Search
Windows Media Player Network Sharing Service

ja seuraavat -> disabled:
Desktop Window Manager Session Manager (Aero)
Human Interface Device Access (hot buttons on keyboard)
IKE and AuthIP IPsec Keying modules
Internet connection sharing
IPSec Policy Agent
Microsoft iSCSI Iniator Service
Microsoft Software Shadow Copy Provider
Network Access Protection Agent
Network Location Awareness
PnP-X IP Bus Enumerator
PNRP Machine Name Publication Service
Problem Reports and Solutions Control Panel Support
Task Scheduler
Themes
Windows CardSpace
Windows Update
WinHTTP Web Proxy Auto-Discovery Service

Windows Media Playerin asetuksista poistin kaiken sellaisen minkä voi kuvitella hidastavan konetta käynnistyksen yhteydessä.

msconfig:  poistin käynnistymästä HP:n päivityspalvelun, joka koski tulostimia

Laitoin virransäästöasetukset tilaan, jossa suorituskyky on etusijalla

Poista ServicePackin tilapäiset asennustiedostot

ServicePackien asennus jättää koneelle runsaasti korvattuja tiedostoja siltä varalta, että käyttäjä haluaisi palata tilanteeseen ennen servicepackeja. Niiden poistaminen vapauttaa runsaasti levytilaa. Putsaustyökalun nimi on compcl.exe. Toimi näin:
Tuloksena on levytilaa vapautunut. Työkalu siivoaa Windows-järjestelmäkansiossa sijaitsevaa alikansiota WinSxS.

--------------------
(sivua muokattu 17.4.2017)