Islanti Thingvellir

 Pääsivulle  |  TIETOTEKNIIKAN PÄÄSIVULLE

Linux

Red Hat Linux

1980-luvulla tutustuin työpaikalla HP-UNIXiin, siitä olen kertonut toisaalla.

Syksyllä 1997 asensin Linuxin Osborne 486 -koneeseen. En enää muista minkäniminen jakelu oli kyseessä ja mistä sen sain, mutta hämärä mielikuva on, että kyseessä oli joku Red Hat -jakelu. Tein sekalaisia pieniä ohjelmia C-kielellä ja aloin kehittää kasvikokoelmani (herbaarion) hallintaan Linux-alustan sovellusta, kun sillä hetkellä tuotantoversio oli Amigassa.

Vuoden 1999 viimeisinä päivinä hankittuun Pomi-PC:hen asensin kaksi levyasemaa ja multibuuttiin Windows 98SE:n ohella Red Hat Linuxin, bootloader oli LILO. Siirsin Osbornessa aloittamani sovelluskehittämisen tänne, kielenä edelleen C. Pikkusovellusten ohella Herbaario-sovellukseni siirtyi nyt kokonaan tälle alustalle ja sovelluksesta tuli aiempaa näyttävämpi gnome/gtk-ympäristössä. Lisäksi tein paljon Linux-ympäristön töitä: yhteys internettiin, kirjoittavan cd-aseman saaminen toimimaan, yhteydet Windows-puolelle jne. Vuoden 2003 tienoilla hylkäsin taas Linuxin.


Uusia distroja

Vuodesta 2008 alkaen olen taas jatkuvasti seurannut Linux-maailman tapahtumia. Olen kokeillut seuraavia:
Paras ja luontevin tähän mennessä kokeilemani Linux-versio on LinuxMint.


Unix Macissä

Unix-komentoja olen päässyt pitkästä aikaa kokeilemaan Macissä. Sen terminaali-ikkunassa Unix-komennot toimivat.


Linux vanhoihin koneisiin

Linuxilla on perinteinen maine, että se toimisi hyvin ja sukkelasti lähes miten vanhassa koneessa hyvänsä. Tämä maine on valitettavasti virheellinen. Käyttäjät haluavat graafisia käyttöliittymiä eli "Windows-ulkonäköä" ja tällaiset syövät koneen tehoja aika lailla ja edellyttävät yhteensopivuutta koneen näytönohjaimen, äänilaitteiden ym. kanssa.

Lyhyt itselle sopivan Linux-distron etsiminen tuo nopeasti tuloksen, että uusimmat versiot edellyttävät koneen suorittimelta ominaisuutta "PAE" eli vaatimustaso on käytännössä sama kuin Windows 8.1:lle. Vanhoja Linux-versioita ei kannata enää kauaa käyttää koska niihin ei saa bugipäivityksiä, joten Linux on pois pelistä vanhempien koneiden käyttöjärjestelmänä.

Ubuntun sivuilla löytyy teknisiä ohjeita miten non-PAE-koneeseen voisi asentaa Ubuntun niin, että sitä voi jatkossa päivittääkin. Ohjeiden mukaan toimiminen johti epäonnistumiseen. Ladattavaksi tarjotut iso-tiedostot eivät kelvanneet poltettavaksi dvd:lle (eikä cd:lle).

Kokeilin muutamia alle vuoden vanhoja non-PAE-versioita eri Linux distroista Live-CD:inä IBM T42:ssa, mutta jokaisessa oli jokin ongelma. Bodhi, Puppy Linux ja Justbrowsing näyttävät netissä flashit pahasti välkkyvänä. Browserlinux 501 näyttää flashit ilman välkkymistä, mutta näyttöä ei saanut säädettyä tarpeeksi kirkkaaksi. Voi olla, että tavanomaisessa pöytä-PC:ssä tällaisia ongelmia on vähemmän, koska T42:n näytönohjaimen ajuria ei oikopäätä tueta.

--------------------
(sivua muokattu 5.3.2014)