Pääsivulle  |  TIETOTEKNIIKAN PÄÄSIVULLE

macOS  ja iOS

Monterey

(8.1.2022)
Tämä Monterey on ollut erinomaisen stabiili 0-versiosta asti mitä olen sitä käyttänyt. Ei yhtään yllättävää kaatumista eikä mitään outoa käyttäytymistä. Stabiilein eka versio mitä muistan 8 vuoteen. Mac käynnistyy kirjautumiseen noin 17 sekunnissa.

(4.11.2021)
Asensin eilen Macciini kolmanneksi käyttöjärjestelmäksi Montereyn eli version macOS 12.0.1. Sen julkaistusta on aikaa noin viikko ja varmaankin sen takia lataaminen kesti viisi tuntia (paketin koko 12 gigaa). Myöhemmin latasin ja asensin Xcode:n ja tämä 12.4 gigan paketti latautui hieman yli yhdessä tunnissa. Monterey:n asennus meni muuten hyvin, mutta aivan lopussa, kun piti antaa Apple ID, niin vahvistuskoodin käsittely aiheutti "tuntemattoman virheen". Eli aivan normaalisti sain vahvistuskoodin iPhoneen, syötin sen Macin asennusvelho ao ruutuihin, niin muutaman minuutin kuluttua tuli em. virheteksti punaisella fontilla. Yritin kahdesti uudestaan, mutta sitten jatkoin loppuun ilman apple ID:tä. Samaan ongelmaan päädyin Montereyssä järjestelmäasetuksissa. Mutta siellä saattoi pyytää vahvistuskoodin tekstiviestinä ja se sitten vihdoin kelpasi.

Ennen asennusta tein sisäiselle levylle AFPS-osion "Monterey". Latasin asennusohjelmiston App Storesta ja kun lataus oli ohi, asennusohjelma käynnistyi itsestään. Noin kolmannella näytöllä oli tärkeä valintapaikka: valitse minne Monterey asennetaan. Tässä valittiin juuri tekemäni uusi APFS-osio.

Seuraavaksi asensin App Storesta Office 365:n ja Xcode:n. Lisäksi GRDB-ohjelmointitöitä varteen piti asentaa Cocoa Pod. Muutama sovellus oli helppo asentaa: sen kun kopioin kyseiset app-tiedostot BigSur-levyltä Monterey:n Apit-kansioon. Näin asentuivat nopeasti seuraavat: HP Easy Scan, SeaMonkey, FileZilla, Visual Studio Code, BBEdit, The Unarchiver ja Carbon Copy Cloner.

Vuorokauden kokemukset ovat lupaavia. Ei ole kaatuilua eikä hidastelua eikä muutakaan ihmeellistä.

Big Sur vs Catalina

(10.9.2021)
Nyt minulla Big Sur 11.5.2 puhtaana asennuksena. Tämä toimii selvästi sukkelammin kuin aiempi paikka paikan päälle -versio. Koneen käynnistyminen käyttäjävalintaan asti kestää noin 15 sekuntia. Tein tämän asennuksen saatuani Maccini huollosta varustettuna uudella emolevyllä ja Mojave-käyttöjärjestelmällä (emolevy vaihdettiin näytönohjaimen ongelmien takia, ks. tarkemmin toisaalla). Ensin tein uuden APFS-osion, ja sitten latasin ja asensin App Storesta sinne Big Surin. Seuraavaksi poistin levytyökalussa Mojave-osion ja tein uuden APFS-osion, jonne latasin CCC-varmistusasemalta Catalinan.

(6.4.2021)
Huomaan käyttäväni mieluummin Catalinaa ellei ole pakko käyttää Big Suria. Mietittyäni miksi, niin löysin muutaman syyn. Ensinnäkin Finderin näytöt vievät BigSurissa paljon tilaa, koska rivien välit ovat suuret. Fonttikokoa voi pienentää mutta ei rivivälejä. Catalinan näytöllä mahtuu paremmin puuhailemaan hommia, joissa Finderia tarvitaan. Toiseksi BigSur edelleen saattaa kaatua varoittamatta kesken hommien, kun taas Catalinan viimeinen versio ei ole kertaakaan kaatunut. Ja kolmanneksi Catalina vaikuttaa nopeammalta.

BigSuria joudun käyttämään näissä kahdessa tilanteessa: haluan koodata SwiftUI:lla, tai haluan käyttää Herbaariosovellukseni Mac-versiota (en ole päivittänyt Catalina-versiota, SwiftUI-versio on uusin). Ja toki välillä ihan muuten vaan, ja varsinkin silloin kun päivitys on julkaistu.

Minulla on aito mahdollisuus valita kumpaa käytän, koska kaikki työtiedostoni ovat erillisessä APFS-osiossa, jota voin käyttää kummasta käyttöjärjestelmästä tahansa. Ohjelmat olen asentanut molempiin.

macOS Big Sur

(9.12.2020)
Beta-seikkailu on ohitettu neljä viikkoa sitten ja Macin sisäisellä levyllä on omalla APFS-osiollaan macOS BigSur 11.0.1. Ja tuntuu olevan beta-versiotaan vakaampi, kun ei ole macOS kaatunut kertaakaan asennuksensa jälkeen. Macin sisäisellä levyllä nyt on Big Sur ja Catalina. Catalinan ekat versiot olivat kaatuvaisia, joten tilanne näyttää nyt paljon paremmalta. Hauska ajatella, että betasta lähettämäni omat bugi-ilmoitukset ja kaatumisraportit olisivat myötävaikuttaneet siihen, että BigSur toimii vakaasti Mac Mini 2018:ssa.

Kokemus beta-testauksesta oli positiivinen. Yhteensä kolmessa tapauksessa totesin, että ilmoittamani bugi oli korjattu 1-2 viikon päästä julkaistussa seuraavassa beta-versiossa. Kaksi kertaa minuun otettiin yhteyttä lisätietojen saamiseksi bugista, josta olin kertonut. Ja toisessa tapauksessa vielä lopuksi neuvottiin, miten ongelma voidaan kiertää niin kauan kun sitä ei ole korjattu. Yhteensä lähetin noin 20 bugi-ilmoitusta, joista useimmat oli lopulta korjattu. Lisäksi Mac lähetti automaattisesti ilmoitukset kaikista kaatumisista liitteenä dumppi koneen sen hetkisestä tilasta. Niitäkin varmaan hyödynnettiin muiden lähettäminen vastaavien kanssa. Beta-kuukausien aikana macOS beta kaatui välillä monta kertaa päivässä, yleensä kuitenkin vähintään joka toinen päivä. Tuli niiden kanssa kuitenkin toimeen.

(3.10.2020)
Asensin elokuun puolivälissä Macin ulkoiselle levylle Big Sur:n, omalle APFS-osiolleen, ekan julkisen beta-version ja omalta osaltani osallistuin virheistä raportointiin. Hämmästyin kovasti, kun useat ilmoittamani ongelmat olivat parin viikon päästä korjattu betan seuraavassa versiossa. Alusta asti saatoin tehdä lähes kaikkia normaaleja hommiani beta-versiossa, joitain hieman hankalasti mutta kuitenkin. Tärkeintä oli kaikessa toimissa varautua siihen, että käyttöjärjestelmä kaatuu milloin tahansa ilman ennakkovaroitusta. Esimerkiksi Wordissä oli minulla asetuksena, että työn varmistus tapahtuu yhden minuutin välein. Ja muissakin sovelluksissa Save-painike oli ahkerassa käytössä, samoin kopiointi muistitikulle.

Tulostus printterille toimi hyvin, mutta skannaus piti tehdä vanhemmalla macOS-versiolla tai Windows-läppärillä. Myöskään Photoshop Elements toimi alussa vain osittain. Tämän kotisivueditorini ilmoitusikkunat näkyvät puhtaina ilman ainoatakaan buttonia mutta ne toimivat kyllä, kunhan kokeilemalla on löytänyt paikan. Aluksi Word näytti hukkaavan rivejä, mutta ne palasivat näkyviin, kun sivua ensin skrollasi piiloon ja takaisin.

Vanhan Mac minin poisluovutus

(10.4.2020)
Luovutin toimivan vuoden 2011 Mac minin ja langattoman hiiren ja näppäimistön lähisukulaiselle. Koneessa prosessori i7 ja 256 gigan ssd-levy, ja macOS High Sierra. Ennen luovutusta formatoin levyn ja asensin käyttöjärjestelmän. Työvaiheet:
1.    Poista iTunes-valtuutus
2.    Poista iCloud-asetuksissa "etsi Maccini"
3.    Kirjaudu ulos Photoshop Elementsistä ja Office 365:stä (netissä)
4.    Kirjaudu ulos iCloudista (ei tarvitse poistaa tiedostoja, koska kohta formatoidaan)
5.    Lopeta OneDrive
6.    Command-R-boot eli palautustilaan
7.    Valikosta valitse levytyökalu, ja tyhjennä käyttöjärjestelmälevy MacIntosh HD
8.    Sulje levytyökalu ja valitse "Asenna macOS uudelleen"
9.    Asentuminen lähti käyntiin, kunnes noin 60 minuutin päästä tuli normaalit detaljiasennusnäytöt: lisenssisopimus ja asennuslevyn valinta. Sitten taas odotusta.
10.   Esille tuli näyttö "Tervetuloa", jossa valitaan kieli. Tähän keskeytetään asennus: klikkaa tervetuloa-ikkunaa jotta se tulee valituksi, ja sitten command-Q eli asennuksen keskeytys.

Kokeilin tämän jälkeen, voiko käyttäjä konffata koneensa langattomalla näppäimistöllä ja hiirellä. Ei voi, tarvitaan alkuun langalliset laitteet! Tämä lienee vielä vuoden 2011 Mac minin ominaisuuksia. Uusimmissa malleissa toivottavasti ei tarvita langallista näppäimistöä.

Catalinan ongelmia (ei enää)

(2.8.2020)
Nyt Catalinasta minulla on versio 6 ja parin kuukauden kuluttua on tulossa uusi käyttöjärjestelmäversio "Big Sur". Catalinan tässä 6-versiossa on nyt korjattuna kaikki alempana luetteloimani ongelmat, lukuunottamatta Ducky-näppäimistön vilkkumista ja Finderin ajoittaista hidasteluja tiedostoja kopioitaessa. Catalina toimii minulla tarpeeksi hyvin, on nopea eikä se ole minulla moneen kuukauteen kaatunut.

Olen luopunut kokonaan TimeMachinen käytöstä ja käytän sen asemesta Carbon Copy Cloner (CCC) -sovellusta. Kopioin sen avulla koko Catalina-levykuvan (APFS-osion) ulkoiselle levylle. Kopioinnin onnistuneisuuden voi helposti testata käynnistämällä Mac ulkoisen levyn levykuvalla. Kopiointi kestää 15-20 minuuttia eli se on huomattavasti nopeampi kuin TimeMachine, ja CCC:n kanssa ymmärtää paremmin mitä on tapahtumassa.

(26.2.2020)
Catalinan versio 3 on vaikuttanut stabiililta, koska se ei ole kaatunut kertaakaan, ollut nyt käytössä kolme viikkoa. Asensin silloin version 3 puhtaana asennuksena, mikä vaikutti hyvältä idealta, koska versio 2 kaatuili vähän väliä. Vanhoja ominaisuusbugeja siinä kuitenkin on edelleen, esimerkiksi Save As -skandiongelma (ks alempana) ja muistitikun irroitusongelma (ei aina).

Nyt Catalina on asennettuna Macin sisäisellä levyllä, Mojaven ohella.

(23.1.2020)
Pääperiaatteet sille, miten teen hommia kaatuiluherkän tietokoneen kanssa:
- pidän sovellukset ja käyttöjärjestelmä ajan tasalla
- koneen käynnistyksen jälkeen avaan sovellukset mitä tulen tarvitsemaan tänään, esim. Finder, Word, BBEdit ja Xcode; monta kertaa on käynyt, että koneen kaatuminen on tapahtunut tässä vaiheessa, mikä on parempi kuin kesken hommia
- kun muokkaan jotain, klikkaan usein painiketta "Tallenna/Save"
- pidän varmuuskopiot ajan tasalla
- en pidä jatkuvasti koneeseen kytkettynä mitään sellaista usb-tikkua tai -asemaa mitä en tarvitse koko aikaa
- erityisesti en pidä koko ajan kytkettynä TimeMachine-asemaa
- varmistan TimeMachine-asemalle tilanteessa, jossa koneen kaatuminen on vähemmän todennäköistä: kone ollut käynnissä ilman ongelmia vähintään tunnin, kaikki sovellukset suljettu ja verkkoyhteys katkaistu vähintään 15 min aiemmin, yhtään ylimääräistä usb-laitetta ei ole kiinni

Minä en luota TimeMachineen ainoana varmistuskeinona, koska riskinä on, että kesken varmistusta kaatuva Mac voi sotkea TimeMachine-levyn tietokannat. Varmistan tiedostojani pääasiallisesti käsin:
- käytössä on AFPS-taltio nimeltä "SIIRTOtilap", jonne kopioin tiedoston heti kun olen lopettanut sen muokkauksen ja sulkenut sen
- työrupeaman jälkeen, tyypillisesti illalla, siirrän tiedostot sieltä kahteen paikkaan: OneDrive ja sen varmistus muistitikku (isot kuvatiedostomäärät vain muistitikulle). Näissä on omat kansiot kolmea eri konettani varten
- käytän jatkuvasti Macciä ja kahta Windows-konetta (Windows-koneet eri osoitteissa). Kun avaan koneen, siirrän sinne uudet ja muokatut tiedostot OneDrivesta ja tarvittaessa muistitikusta. Molemmilla Windows-koneilla on lisäksi omat ulkoiset varmistuslevynsä, jonne kopioin tiedostot
- yhteensä tiedostoni löytyvät kuutena kappaleena ja niitä on eri osoitteissa
- muistitikku on formatoitu exFAT ja formatoin sen uudestaan muutaman kk välein

(22.1.2020)
Viimeisen muutaman päivän aikana on jälleen ollut ongelmia:
- Aiheeton ilmoitus koneen herättämisen jälkeen, että olisin sammuttanut Macin väkisin ongelman takia
- Finderin ja sen perään koko Macin kaatuminen noin 10 minuuttia sen jälkeen kun herätin Macin nukkumasta
- kaksi kk vanha ongelma ilmaantui uudelleen: klikkaan hiiren oikealla painikkeella tiedostonimeä, ja katson context menusta vaihtoehtoa "Avaa apissa". Siellä näkyy sovellusten eri versioita:
Context menu Avaa apissa

Tässä on kyse siitä, että luettelossa näkyvät myös Macin sisäisen levyn (jossa on Mojave) ohjelmat. Tämä Catalina, jossa luetteloa katsotaan, on asennettu Macin ulkoiselle SSD-levylle. Ongelman voi poistaa, ohje alla. Nyt Catalina oli tässä asiassa jostain syystä palautunut kaksi kk vanhaan tilaan, vaikka silloin tekemäni Spotlight-asetukset olivat ennallaan.

Context menun korjaaminen:
1) Muokkaa Spotlightin yksityisyysasetuksia siten, että Spotlight ei etsi Macin sisäiseltä levyltä. Lisää sinne sisäisen levyn kaikki pääkansiot
2) Päivitä LaunchServices ja käynnistä Finder uudelleen, tee tämä pääteikkunassa:

/System/Library/Frameworks/CoreServices.framework/Frameworks/LaunchServices.framework/Support/lsregister -kill -r -all local,system,user

killall Finder

Nämä komennot voi tehdä myös tavallisena käyttäjänä, ei tarvita sudoa eikä kirjautua sisään administraattorina

3) Sammuta Mac (siis älä käynnistä uudelleen vaan sammuta)

4) Käynnistä Mac. Sisäänkirjautuninen kestää hieman tavallista kauemmin, mutta sen jälkeen kaikki on ok.

(18.1.2020)
Normaalihommat käynnissä, ja näytöllä on avoinna: Safari, Xcode, Finder-ikkuna ja kaksi Word-tiedostoa. Tutkin juuri Applen dokumentaatiota Sandboxista Safari-näytollä. Yhtäkkiä Safari-ikkuna katosi. Pari sekuntia ja Xcode katosi. Jälleen pari sekuntia ja Finder-ikkuna sulkeutui ja rantapallo alkoi pyöriä. Hmmm... minulla oli työn alla ohjelmakoodia Xcodessa ja kaksi Word-dokumenttia. Noin 20 sekuntia ja taustakuva katosi, samoin alapalkki. Vain Word-ikkunat esillä. En koskenut mihinkään enää toivoen, että Mac selvittäisi kaatumisensa itse. Otin valokuvan Word-ikkunoista jotta ei tarvitsisi muistella viimeksi kirjoittamiani rivejä.  Mac ei selvinnyt kaatumisestaan 20 minuuttiin ja Macin tuuletin puhkui äänekkäästi koko ajan. Sammutin koneen virtanappulasta.

Catalinaa ei siis vieläkään kannata asentaa pääasialliseksi käyttöjärjestelmäkseen, ellei ole tottunut toimimaan kaatuilevan koneen kanssa. Tämä oli jo kolmas outo sattumus viikon sisällä. Toissapäivänä kone ilmoitti käynnistyksen yhteydessä, että olisin väkisin sammuttanut koneen ongelman takia, vaikka näin ei asia ollut, vaan edellinen sammutus oli normaali. Viikko sitten olin lähiverkon kautta yhteydessä vaimon Macciin, mutta tiedostokopioinnin jälkeen oma Maccini ei suostunut katkaisemaan yhteyttä eikä myöskään sammumaan. 

Alla mainitun Save as -ongelman ratkaisin omatekoisissa sovelluksissa siten, että koodasin SaveDialog -kontrollin itse.

(22.12.2019)
Nyt olemme versiossa 10.15.2 ja osa minun kohtaamistani ongelmista on edelleen korjaamatta:
- Tiedoston tallennusikkuna "Tallenna nimellä..." (Save as...) ei vastaanota näppäimistöltä skandeja vaan korvaa ne muilla merkeillä. Itse asiassa muutamat sovellukset käyttäytyvät em. asiassa ikään kuin minulla olisi amerikkalainen näppäimistö
- HP-tulostimien ajurit on edelleen päivittämättä
- Muistitikkua ei saa irrotettua muutenkuin pakotetusti jos tikulta poisti tiedostoja

Ja lisäksi Mac äsken kaatui mennessään itsekseen nukkumaan, tai yrittäessäni sitä herättää, kun menin keittämään kahvia. Avoimena oli 2 kpl Swift-projektia Xcode-ikkunoissa, 3 kpl Word-tiedostoa ja BBedit. Arvasin tilanteen, kun näyttöä ei ilmestynyt mutta Macin merkkivalo paloi normaalisti. Noin viiden minuutin päästä näyttö avautui ja em. sovellukset avautuivat, mutta hieman piti uudestaan koodata ja päivittää Word-dokumenttia.

Teen täysin vastaavia hommia myös Windows-koneilla (W 8.1 ja W10) eikä kaatumisia ole niissä tapahtunut pariin vuoteen vaikka pidän niitä ajan tasalla. Joten aika huonon luotettavuusarvosanan voi macOS:lle antaa.

(4.11.2019)
Tutustuttuani tarkemmin Catalinaan ja tehtyäni sen kanssa erilaisia hommia monta tuntia päivittäin olen löytänyt koko joukon ongelmia. Ei todellakaan vielä kannata päivittää Catalinaan ainoaa Macciään. Kuten ennenkin versiovaihdon yhteydessä, luultavasti aikanaan kolmas päivitysversio jo alkaa olla töitä häiritsemätön. Tätä kirjoitettaessa versio on jo 10.15.1

Tässä havaittuja ongelmia:

1. Apple ID / iCloud -asetuksia pyydetään toistuvasti päivittämään. Kävin läpi kaikki aAppleID-kirjautumista vaativat Applen palvelut mitä tiedän, kirjauduin ulos jos olin niihin kirjautunut, ja kirjauduin sisään ja jälleen ulos. Viimeisenä kirjauduin ulos iCloudista, käynnistin koneen uudestaan, ja kirjauduin takaisin iCloudiin antaen Macin valita oletusasetuksensa. Vielä senkin jälkeen jouduin paikkaamaan Avainnippu-asetusta, koska se oli ruksautunut pois iCloudista. Lopulta päivityspyynnöt ovat loppuneet.

2. Tiedoston tallennusikkuna "Tallenna nimellä..." ei vastaanota näppäimistöltä skandeja vaan korvaa ne muilla merkeillä. Ongelma on ilmeisesti sellaisissa sovelluksissa, joissa on koodauksessa käytetty kirjastofunktiota NSSavePanel. Tällaisia ovat mm. Photoshop Elements 2020, BBEdit, Xcode ja minun omat sovellukseni. Mutta esimerkiksi Wordissä ei ole tätä ongelmaa.

3. Meidän uudehkoille HP-tulostimille ei ole HP saanut aikaiseksi Catalina-ajureita. Yhdeksänvuotias tulostaa hyvin, mutta ei skannaa lainkaan. Kaksivuotias tulostaa tekstit hyvin mutta kuvat huonolaatuisina harmaasävykuvina, ja skannaus onnistuu hyvin Kuvansiirtäjä-sovelluksella.

4. Ducky 3 -näppäimistön taustavalo syttyy ja sammuu satunnaisin välein (alle 10 sek) silloin kun Mac on nukkumassa. Häiritsee jos itse yrittää nukkua samassa huoneessa.

5. Mac Minin liittäminen HDMI-piuhalla näytön HDMI-inputtiin ei eina tuota kuvaa. Pitää käyttää esimerkiksi piuhaa HDMI -> DVI tai Displayport-yhteyttä.

6. Muistitikkua ei aina saa irroitettua, vaan tulee ilmoitus, että "yksi tai useampi ohjelma saattaa käyttää sitä". Tarkemman selvittelyn jälkeen todennäköiseksi syylliseksi osoittautui QuickLookSatellite -prosessi, joka ei aina osaa irrottautua muistitikusta (se avaa tiedostoja nähdäkseen tiedoston tietoja, mutta unohtaa sulkea). Tämä prosessi pitää käsin sulkea järjestelmän valvonnassa tai sitten irrottaa muistitikku vasta Macin sulkemisen jälkeen tai pakottaa muistitikku irrottautumaan. Ongelma esiintyy vain sen jälkeen, kun muistikulta on poistanut tiedostoja.

7. Finder ajoittain hidastuu, jos olen tehnyt paljon tiedostojen kopiointia ja poistamista.

8. Erään käynnistyksen jälkeen AppStoren kuvakkeen päällä oli punainen ykkönen eli päivitys odottamassa. Klikkasin sitä, työpöydällä vilahti pikkuikkuna "Tarkistetaan "Xcode.app", ja kone meni jumiin ja käynnistyi muutaman minuutin päästä itsestään. Käynnistymisen jälkeen kaikki oli kunnossa ja tein normaaleja hommia. Seuraavan käynnistyksen yhteydessä ilmaantui sama pikkuikkuna ja Finder meni jumiin, ja lopulta kone käynnistyi itsestään, minkä jälkeen kaikki oli ok. Havaitsin, että koneeseen oli omin päin asentunut uusi Xcode-versio. Mitkään automaattiasennukset eivät ole päällä.

9. Edellämainittujen lisäksi on käynyt useasti, että heti käynnistyksen jälkeen kone menee jumiin ja käynnistyy joidenkin minuuttien päästä itse uudestaan. minkä jälkeen on päässyt hommiin.

10. Lisäksi löysin tiedon, että Mailin tietokanta menee sekaisin, jos Mojavesta siirtyy Catalinaan päivittämällä.

Catalina ulkoiselle levylle

(17.10.2019)
Uusi käyttöjärjestelmäversio macOS 10.15 "Catalina" julkaistiin runsas viikko sitten. Nettitietojen mukaan se on melko buginen ja parit päivitykset kannattaa odottaa. Mutta halusin päästä heti saamaan tuntumaa Catalinaan, ja asensin sen ulkoiselle levylle. Seuraavassa ohjeita ja kokemuksia.

Ensinnäkin on hankittava nopea ulkoinen levy. Koska tämä toimii yhdessä Mac Mini 2018:n kanssa, niin tarvitaan USB-C-liitäntäinen levy, jossa nimenomaan USB-C on se pääliitäntä. Kovalevyn tulee olla M.2-liitäntäinen SSD. Löytyi Transcend ESD350C, ja otin budjetin takia koon 480 gigaa, eli sama kuin Macin sisäinen levy. Levyn fyysinen koko on miellyttävän pieni ja johto luottamusta herättävän paksu.

1. Kytke ulkoinen levy Macciin ja käynnistä Levytyökalu formatoidaksesi levyn uudestaan. Huomaa tämä painike:
Näytä vaihtoehtoja
Valitse sielä 'Näytä kaikki laitteet', silloin tulevat esiin myös ns. juurilaitteet.
    -    valitse vasemmasta reunasta Ulkoisen levyn eka rivi, jossa lukee tuotenimi esim. StoreJet ...
    -    klikkaa Tyhjennä, ja valitse tyhjennyksen tekniset tiedot:
        -    anna levylle lyhyt nimi, esimerkiksi UlkCatalina
        -    formatointilaji ("Muoto") APFS
        -    valitse osiokartaksi ("Malli") GUID-osiokartta (engl. "Scheme" ja  GUID Partition Map)
    -  klikkaa Tyhjennä

2.    Muuta turvallisuusasetuksia, jotta voisit käynnistää Macin ulkoiselta asemalta. Uusimmissa Maceissä on T2-suojainpiiri, jonne on viety muutamia tiukkoja oletusasetuksia. Näet täältä onko Macissäsi T2-suojainpiiri: omenamenu -> Tietoja tästä Macistä -> Järjestelmäraportti -> Laitteisto /Ohjain

Asetuksia muutat käynnistämällä Macin palautuksen aloitukseen: command-r-boot. Jonkin ajan päästä näytöllä näkyy ylälaidassa menu ja keskellä näyttöä toimintovalikko. Valitse menusta Lisäohjelmat -> Käynnistyksen suojaustyökalu:

Käynnistyksen suojaustyökalu    
  
Alla olevassa kuvassa on oletusasetukset. Työkalusta ruksaa "Keskitason suojaus" ja  "Salli käynnistäminen ulkoiselta tallennusvälineeltä":
Käynnistyksen suojaustyökalu
 
Valintasi jälkeen sulje ikkuna ja sammuta kone menusta.

3.    Hanki asennusdata
    -    lataa Catalina-asennuspaketti esim. AppStoresta
    -    kun se on latautunut, asentaja käynnistyy itsestään ja odottaa, että klikkaat 'Jatka'. Pakota asennusohjelma lopettamaan (omenamenusta)
    -    löydät sovelluksen "Asenna macOS Catalina.app" kansiosta Ohjelmat

4.    Kytke ulkoinen levy Macciin, käynnistä asennussovellus, klikkaa Continue, hyväksy lisenssi, ja nyt TÄRKEÄ klikkaus: Show All Disks

5.    Valitse ulkoinen levysi ja jatka asennukseen. Asennus kestää vähintään tunnin riippuen ulkoisen levyn nopeudesta. Se käynnistää koneen usean kertaan ja osaa itse käynnistyä ulkoiselta levyltä. Lopulta sinulla on Catalina asennettuna ja pääset konffaamaan ja asentamaan sovelluksi.

6.    Muuta Spotlightin asetuksia siten, että se ei näe osiota (taltiota), jossa on vanha käyttöjärjestelmäsi. Lisää estolistaan erikseen kukin pääkansio.

Kun jatkossa haluat valita käyttöjärjestelmän, niin käynnistä kone alt-boot jolloin voit valita käynnistyslevyn.


Minulla on Catalinassa (ja Mojavessa) kaksi käyttäjää: varsinainen admin ja peruskäyttäjä, jota käytän yleensä. Seuraavat kommentit siis liittyvät peruskäyttäjänä olemiseen (jolta tarvittaessa kysytään admin-tunnuksia).

Kun itse ensi kerran käynnistin Macin oman levyn sillä olevaan Mojaven, niin Macciä ei tunnistettu ja iCloud ilmoitti, että on "virheellinen salasana", ja jouduin antamaan uuden. Mojave kysyi apple-id:tä laitteelle MacTranscend eli ulkoiselle levylle, mikä oli kummallista. Kun muutin salasanan, niin sen jälkeen ei ole ollut asian kanssa ongelmia kummankaan käyttöjärjestelmän kanssa.

Kun olet ulkoisen levyn Catalinassa, näet Finderissa myös Maccisi oman kiintolevyn, ja päinvastoin, mutta kansiot on merkitty "kielletyllä ajosuunnalla". Ollessani Catalinassa muutin Macin oman kansioni erään alikansion käyttöoikeusasetuksia (hiiren oikealla näppäimellä Näytä tietoja, ja sieltä alareunasta) ja menin sitten Macin omassa Mojavaessa katsomaan tapahtuiko siellä mitään. Tapahtui, eikä esim. Wordillä voinut tallentaa muokattua tiedostoa. Korjasin sitten kaikkiin omiin kansioihini omaadmin - Vain luku, erkki - Luku ja kirjoitus, everyone - Vain luku. Nyt pääsin ulkoisen levyn Catalinasta käsin (myös tavallisena käyttäjänä) hakemaan omia tiedostojani, mutta ei päivittämään. Mutta Kun olen Macin omassa Mojavessa, Catalina-levyn omia tiedostoja ei jostain syystä pääse katsomaan ja hakemaan (selvitän joskus kun ehdin tai on tarvetta).

Arvoitukseksi siis jäi miten ulkoinen levy ja sisäinen levy suhtautuu tiedostojen ja kansioiden käyttöoikeuksissa "identtisiin" käyttäjiin molemmissa käyttöjärjestelmissä ("Catalina-erkki" ja "Mojave-erkki" joilla sama apple-id jne). En alkanut kokeilemalla selvittämään sitä. Kuitenkin tietty tekninen ero on käyttöjärjestelmillä: Catalinassa macOS on nyt eri osiolla kuin käyttäjän data, ja Catalinassa ainakin aluksi käyttäjän data ei ole aidosti read-only vaan SIP-suojattu vastaavin vaikutuksin. Tämä ehkä selittää edellä kohtaamani ongelmat.

Lisäksi laitoin Macin levylle erillisen AFPS-taltion nimeltä "SIIRTOtilap", tein siitä Jaetun eli käytännössä annoin sen sisällölle kaikille ryhmille sekä luku- että kirjoitusoikeudet. Nyt voin tarvittaessa käyttää sitä apuna tiedostojen siirtämisessä Catalina- ja Mojave-levyjen välillä,  esimerkiksi kopioida sinne muuttamani tiedostot, joita voin sitten viedä paikoilleen toisessa käyttöjärjestelmässä.

Asensin Catalinaan heti alkuun Office365:n, ohjelmointityökalun Xcode ja Photoshop Elements 2020:n kokeiluversion. Ja kaikkien asennusten jälkeen shift-boot vikasietotilaan, joka puhdisti tilapäistiedostot pois.

Vastaan tuli Catalinassa parin ekan päivän aikana Finderin kaatumisia ja kerran Xcode:n kaatuminen. PSE 2020 ilmoitti kerran, että pitäisi asentaa uudestaan, mutta sovelluksen uudelleenkäynnistyksen jälkeen kaikki olikin kunnossa. Mutta nyt viikon käytön jälkeen tuntuu, että ongelmat ovat lähes poistuneet. Vain Finder alkaa välillä toimimaan hyvin verkkaisesti (kuten High Sierrassa), mutta shift-boot korjaa tällaisia tapauksia.

Ulkoinen M.2-SSD-levy on osoittautunut riittävän nopeaksi käyttöjärjestelmäkäyttöön. Käyttöjärjestelmän (Catalina) käynnistys käyttäjän valintaan asti kestää noin 35 sekuntia, kun itse Macissä se kestää (Mojave) noin 25 sekuntia.

Mojaven Finder sekosi

(21.6.2019)
Järjestelin omalla koneella lähiverkon kautta vaimon koneella olevia kuvatiedostoja. Siinä yhteydessä tiedostoja poistettiin, siirrettiin toiseen kansioon, ja tarkasteltiin sovelluksella Esikatselu.app. Auki oli vaimon koneelle kaksi Finder-ikkunaa. Jonkin ajan kuluttua kuvatiedostoa kaksoisklikatessa tuli ilmoitus "Ohjelma Esikatselu.app ei ole enää auki", eikä myöskään Finderissa näkynyt kuvatiedoston esikatselukuvaa. Pakotus lopettamaan (Finder ja Esikatselu.app) ei onnistunut, mitään ei tapahtunut. Macin sammuttaminen valikosta ei onnistunut vaikka olin katkaissut kaikki lähiverkkoyhteydet.

Seuraavaksi sammutin Macin virtanäppäimestä, ja uudelleen käynnistymisen jälkeen em. ongelma jatkui.

Lopuksi käynnistin koneen vikasietotilaan (shift-boot) ja sen jälkeen normaali käynnistys. Nyt ongelma oli korjaantunut.

Olen edelleen sitä mieltä, että Finder on huomattavan epäkäytännöllinen verrattuna Windows-koneiden Exploreriin.

MacBook Pro 2018

(5.2.2019)
Lähisukulainen oli ostanut uuden MacBook Pro 15":n, mutta epäonnistunut sen käyttöönotossa: nyt kone pyysi toistuvasti (yli 20 kertaa) käyttäjätunnuksia, ja lisäksi käyttäjän "Muu" tunnuksia, ja hääräsi välillä jotain tuntematonta. Noin neljän tunnin jälkeen sain koneen konfattavaksi. Applen systeemit toimivat hyvin koneen palauttamiseksi lähtötilaan ja käyttöjärjestelmän asentamiseksi. Näin homma tapahtui:

Alussa command - R - boot ei onnistunut, vaan kone jatkoi edelläkuvattua toimintaansa.

Seuraavaksi option - command - R - boot antoi maapallon pyörimään eli haettiin jotain netistä 36 minuuttia. Sen jälkeen esille tuli käynnistyslevyn valinta, mutta levy oli salattu eikä sukulaiseni muistanut minkä salasanan oli ehkä antanut, eikä omat tutut tunnukset kelvanneet.

Nyt command - R - boot (recover) päästi macOS-lisäohjelmiin, menin levytyökaluun ja tyhjensin järjestelmälevyn. Seuraavaksi valitsin lisäohjelmista "Asenna macOS uudelleen" ja noin tunnin kuluttua päästiin antamaan HighSierran perusasetuksia. Nyt en pyytänyt siirtämään mitään TimeMachinelta (olisi hyvin hidasta) enkä ottanut käyttöön FileVault-levynsalausta. Lopputesti eli koneen sammuttaminen ja käynnistäminen toi kaiken kunnossa esille.

Seuraavaksi oli tehtävänä Mojaven asentaminen AppStoren päivitykset-ikkunan kautta. Lataaminen kesti 40 minuttia ja varsinainen asentaminen vähän yli kaksi tuntia. Perusasetuksia ei ollut montaa määriteltävänä.

Edellisen koneen TimeMachine-levyn laitoin kiinni valmiiseen Mojave-asennukseen ja kopioin sieltä kansiosta "Latest" tiedostot (dokumentit, kuvat jne) paikoilleen. Tähän meni aikaa alle tunti. Ohjelmistoja ei tässä tilanteessa olisi kuitenkaan voinut tuoda, koska käyttöjärjestelmä oli nyt useita versioita aiempaa uudempi, ja muulloinkin niiden tuominen on epäilyttävää.

Uusi Mac Mini 2018

(22.5.2021)
Ostin uuden Mac Minin joulukuussa 2018, koska vanhaan koneeseeni (MacMini 2011) ei voi enää asentaa uusinta käyttöjärjestelmäversiota macOS Mojave. Lisäksi uuden koneen tekniset tiedot vaikuttivat lupaavilta: tehokas kone nykyaikaisilla komponenteilla. Ostin i5-prosessorilla varustetun version muuten vakiona, mutta SSD-levyn koko 512 gigaa. Tilaamisesta vastaanottoon kului viisi viikkoa.

Nyt Finder toimii takertelematta ja sukkelasti. Xcode-käännökset toimivat nopeammin (noin 3x) kuin vanhassa koneessani, mutta ei niin paljoa nopeammin kuin odotin (10x). Käyttämäni sovellukset toimivat siinä hyvin, ei tullut ikäviä yllätyksiä: Xcode, Office 365, Photoshop Elements 13, OneDrive, BBEdit, SeaMonkey, FileZilla ja FireFox. Lopetin Chromen käytön, kun tulin epäluuloiseksi Googlen suhteen ja asensin FireFoxin käyttöselaimeksi. Lopetin kuvien kaiken automaattisynkronoinnin Kuvat-sovelluksen, iPhonen, Macin ja iCloudin välillä, koska synkronoinnin logiikka oli hyvin outo ja välillä oli vaikea päästä kuvista eroon. Kuvien tuominen piuhan avulla iPhone -> Mac toimii erinomaisesti.

Näytön kaapeleista löytyi eroja: eräs HDMI-DVI-kaapeli aiheuttaa välillä lumisateen eräällä näytöllä Macin herättämisen yhteydessä. Ylipäätään näytön (uudehko Eizo) herääminen Macin herätessä lepotilasta kestää 10-15 sekuntia. Netistä selvisi, että ominaisuus liittyy Macin järjestelmäpiiriin, joka hoitelee yhteyksiä näyttöön. Ongelma koskee erityisesti HDMI-yhteyttä näyttöön. Joten näyttö pitää ensin herättää lepotilasta itse: a) sulje näyttö nappulasta, b) avaa näyttö nappulasta, c) odota muutama sekunti kunnes näyttö on valmis, d) herätä Mac esimerkiksi command-painikkeesta, e) näytöllä näkyy lähes välittömästi heränneen Macin ikkuna.

Lisäksi USB-C->DisplayPort -kaapeliksi piti pian vaihtaa laadukas StarTech-kaapeli, koska näyttö välillä muuttui lumisateeksi tai mustaksi. Laatukaapeli on ollut parempi, mutta parin kuukauden välein näyttö jämähtää paikoilleen ja päälle tulee jokin rasterikuvio tai leveitä vaakaviivoja. Mac käynnistyy tässä tilanteessa pian itse. Tämä ongelma jatkui kuukaudesta toiseen ja lopulta virallinen huolto vaihtoi koneen emolevyn (syyskuu 2021).

Vanhassa Mac Minissä on ääniportissa analogian (3.5 mm) lisäksi digitaalinen optinen liitäntä, ja olen käyttänyt sitä liitettynä viritinvahvistimeen. Uudessa Macissä ei sellaista ole, joten hankin ulkoisen äänikortin (Behringer U-Control UCA202). Tämä ottaa digitaalisen äänen usb-liitännästä ja muuttaa sen optiseksi eli S/PDIF on tarjolla. Hyvin toimii!

Mojavessa ja uudemmissa on eräs ominaisuus oletuksena käytössä: näytön elementit ovat läpikuultavia (translucent), ellei elementeille ole varta vasten annettu tiettyä väriä. Lopputulos on monessa tapauksessa ruma, taustaa ikäänkuin katselisi hyvin likaisen ikkunan läpi. Mielikuvani on, että Windows Vistassa oli vastaava toteutettu paljon miellyttävämmin. Onneksi ominaisuus voidaan ottaa pois päältä: Asetukset -> Käyttöapu -> Näyttö -> Vähennä läpinäkyvyyttä.

Vanha Mac (tai High Sierra ja Sierra) ei osannut ottaa täysin käyttöön Ducky-näppäimistöäni. Vasemman shiftin oikealla puolella oleva nappula ja escin alapuolella oleva nappula olivat "vaihtaneet paikkaa". Eli 'pienempi kuin' -merkki saatiin klikkaamalla pykälänäppäintä jne. Nyt tämä uusi Mac Mini 2018 Mojaven kanssa toimii tässä asiassa moitteettomasti. Ainoa ongelma on Alt-nappulan kanssa. Esimerkiksi alt-boot ei onnistu, vaan käytän siihen Applen langallista näppäimistöä.

Vakava käynnistyshäiriö

(1.11.2018)
Vuoden 2011 Mac Minin käynnistyminen tänä aamuna kesti minuutteja ja lopuksi näytöllä oli ilmoitus "macOS:n asentamista ei voitu suorittaa loppuun", ja taustalla oli lokitietojen näköisiä rivejä. Ilmoitusta luin hämmästyneenä monta kertaa, ettäkö yritti tapahtua käyttöjärjestelmän asentaminen? Tilanteesta pääsee ulos valitsemalla menusta Käynnistyslevy, jossa on vain yksi vaihtoehto, ja kone käynnistyy normaalisti heti tai pari kierrosta myöhemmin.

Mikään perussiivous ei korjannut tilannetta, vaan silloin tällöin Mac yrittää käynnistyä väärin. Edellisenä päivänä oli asennettu macOS suojauspäivitys ja Safari 12.0.1.

Foorumeilta selvisi, että en ole yksin tämän ongelman kanssa. Syinä arveltiin, että tämä on Mac Mini 2011:n ominaisuus nyt kun siitä on tulossa antiikkia. Vaihdoin emolevyn pariston, vaihdoin muistipiirejä keskenään, ja lopuksi asensin käyttöjärjestelmän (High Sierra) uudestaan. Tämän kaiken jälkeen edelleen tapahtuu silloin tällöin virheellinen käynnistyminen.

Oma iPhone-soittoääni

(1.2.2018)
iPhonen valmiita soittoäänet ovat hiljaista piipitystä ja kilkatusta, jotka eivät kuulu taskusta esimerkiksi ulkona tai kaupassa. Niinpä järjestin itselleni sopivan äänekkään soittoäänen. Lähteenä oli eräs itse äänitetty video.  Kuuntelin ensin huolella mistä kohdasta tulee sopiva railakas aloitus.  Seuraavassa työvaiheet. Olennainen työkalu on erittäin monipuolinen sovellus ffmpeg, jota käytetään ns. dos-ikkunassa.

Ota käyttöön
- ffmpeg.exe komentorivikehotteessa (Windows)
- ffmpeg pääteikkunassa (Mac), sitä on kutsuttava ./ffmpeg kun olet ao. kansiossa

Etsi arkistostasi sopiva video, tai jokin äänitiedosto

Ota videosta ääni irti:

ffmpeg -i coolvideo.flv -ab 160k -ac 1 -ar 44100 -vn cool.mp3

Katso ja kuuntele mistä kohdasta haluat soittoäänen, pätkän pituus saa olla enintään 30 sek.
Ota kyseinen pätkä talteen seuraavasti. Tässä alkukohta on 16 sekunnissa ja siitä eteenpäin
otetaan 29 sekuntia (29 jotta iPhonen vaatimus max 30 sek täyttyy):

ffmpeg -ss 00:00:16.00 -t 29 -i cool.mp3 -acodec copy cool2.mp3

Sitten muunna mp3-tiedosto muotoon m4a:

ffmpeg -i cool2.mp3 -y Cool_Video7.m4a

Muuta tunnisteeksi m4r ja vie m4r-tiedosto iPhoneen:
-  Käynnistä iTunes
-  Kytke iPhone tietokoneeseen
-  Esille tulee näkymä, jossa on iPhone. Osastossa Merkkiäänet on soittoäänet. Raahaa edellä tekemäsi m4a-tiedosto merkkiääniin:
iTunes-näkymä

High Sierran asennus

(18.12.2017)
Nyt oli kulunut sopivan tuntuinen aika High Sierran julkaisusta, ja arvelin, että pahimmat bugit on korjattu. Ennen asentamista tyhjensin roskakorin, otin koneesta TimeMachine -varmistuksen, ja otin talteen Xcodesta viimeisimmät app-tiedostot muutamasta sovelluksestani. Tässä koneessa on SSD, ja odotin kiinnostuneena miten uusi levyjärjestelmä (APFS) toimii. Lataaminen AppStoresta ja itse asennus veivät yhteensä 42 minuuttia. Ainoa outous oli, että ensin sanottiin että otetaan iCloud-tiliä käyttöön ja sitten työpöydän avauduttua tuli ilmoitus, että "Tämä Mac ei voi yhdistää iCloudiin". Ongelma poistui, kun menin iCloud-asetuksiin ja annoin siellä Apple-id:n salasanan. Nyt Macissä on macOS 10.13.2

Seuraavaksi päivitin Xcode:n. Asennuspaketti oli kooltaan 5,50 gigaa, ja asennus kesti 1 h 20 min. Lopuksi koneella oli versio 9.2 (9C40b). Kuten olin muiden kokemuksista lukenut, Mac vaikutti heti asennusten jälkeen laiskalta ja erityisesti Finder toimi verkkaasti.

Työskentelin pari päivää hitaahkon Macin kanssa, ja sen jälkeen tein shift-bootin eli käynnistin Macin safe-moodissa, joka samalla siivoaa yhtä ja toista. Kun tämän jälkeen käynnistin koneen normaalisti, se käynnistyi nopeasti ja Finder toimi hetken normaalisti. Seuraavina päivinä Macin käynnistys ja toiminta oli edelleen selvästi nopeampaa kuin macOS Sierran aikana. Seuraavia ongelmia kuitenkin on, ja näistä erityisesti Finderin kankeus hidastaa merkittävästi tiedostojen käsittelyä:

Finder on vanhahtava työkalu ja tiedostojen käsittely on High Sierrassa erityisen kömpelöä, verrattuna esimerkiksi Windows 10:een. Jokohan olisi Applen aika korvata se paremmalla versiolla?

Käyttöjärjestelmän (macOS) päivitys - yleisohje

(25.1.2017)
Ennen kuin päivität käyttöjärjestelmää, kannattaa tehdä kaksi varotoimenpidettä juuri ennen päivitystä:

Toimiva Sierra-versio 10.12.2

(24.12.2016)
Runsas viikko sitten asensin koneisiimme uusimman version macOS 10.12.2. Ei vieläkään ihan ole sellainen versio, jollainen Sierran olisi pitänyt olla heti. Salaperäisiä kernel-paniikkeja on edelleen, mutta sentään vähemmän. Enää ei Finder kaatuile, Logitechin hiiret skrollaavat normaalisti niin Excelissä kuin muuallakin, kone käynnistyy nopeasti eikä viivyttele yläpalkin kanssa, kone ei lämpene havaittavasti peruskäytössä. Myös Wordin tiedostovalintaikkunan sotku on siistiytynyt.

Word-tiedostojen hyperlinkit eivät kuitenkaan toimi. Microsoftin keskustelufoorumilta löytyi MS:n Office-kehittäjän vastaus tähän ongelmaan: toimimattomuus on uusi suunniteltu ominaisuus tietototurvan takia. Jos linkitetty sivu käyttää keksejä tai yhtään mitään erikoista, niin Wordissä ei ole enää toiminnallisuutta linkin käsittelemiseksi.

Myöskään Xcode:n käyttäminen NSScrollView:n sijoittamiseksi käyttöliittymään NSImageView:n ympärille ei toimi samoin kuin ennen. Foorumien kommenttien perusteella vaikuttaa siltä, että Apple on päättänyt, että homma tehdään jollain uudella tavalla, jota ei kuitenkaan kerrota käyttöohjeissa eikä NSScrollView:n dokumentaatiossa. Ehkäpä joskus saavat ne ajan tasalle. Itse sain omien sovellusteni osalta korjattua tilanteen kokeilemalla. Koodiin tarvittiin yksi rivi lisää, eli imageviewOma.setFrameSize(uuskuva!.size) ennen imagen asettamista.

Kaksiosaisen todennuksen häiriö

4.12.2016

Kaksiosainen todennus tuli väkisin asennettua meidän Macceihin Sierran asennuksen yhteydessä, kuten alempana kerroin. Nyt totesin, että se ei toiminut tilanteessa, jossa vahvistuskoodi pitäisi lähettää vahvistettuun puhelinnumeroon. Tilanne tulee eteen silloin, kun käsillä ei ole Macciä, iPhonea eikä iPadiä ja haluaisi käydä jotain tekemässä iCloudin kanssa esimerkiksi Windows-koneelta.

Minulla ei ole muuta Apple-laitetta kuin 1 kpl Maccejä, ja kun ensimmäisen kerran kirjauduin Windows-koneesta iCloudiin, eikä Mac ollut samassa osoitteessa, niin pyysin vahvistuskoodia matkapuhelimeen. Sellaista ei koskaan tullut.

Apple kyllä ottaa turvallisuuskysymykset melko vakavasti, koska pääsin ilmaiseksi arki-iltana klo 19 keskustelemaan Apple-tuen kanssa tästä ongelmasta. Heidän ratkaisunsa oli, että kaksiosainen todennus kannattaa ottaa pois päältä. Joten voidaan päätellä, että järjestelmässä on ongelmia siltä osin kun pitäisi lähettää tekstiviestejä käyttäjän matkapuhelimeen. Muutama päivä myöhemmin asensin tunnukseeni takaisin kaksiosaisen todennuksen, ja ainakin sillä kertaa se toimi hyvin myös tilanteessa, jossa oli ongelma muutama päivä aiemmin.

Huomaa googlatessasi terminologia:
"Two-step verification for Apple ID" on vanhempi järjestelmä, jossa käytettiin nelinumeroista koodia
"Two-factor authentication for Apple ID" on nykyisin käytössä oleva järjestelmä

Mitä hyötyä uudesta macOS- ja iOS-versiosta

30.11.2016

Äskettäin tulivat käyttöön macOS 10.12.1 (Sierra) ja iOS 10.1

Hyödyt minun ja vaimon käytössä ovat minimaalisia: nyt Macin Finderissa saa tiedostot järjestettyä oletusasetuksena siten, että kansiot ovat ennen tiedostoja. Haitat olivat suuremmat lähinnä sen takia, että hiiret toimivat aiempaa huonommin, ja iPhonessa puheluun vastaaminen muuttui epäkäytännöllisemmäksi (puhelun helposti vahingossa "heittää pois"). Varmaankin perusohjelmistoja kuitenkin on kehitetty ilman, että tulokset näkyvät suoraan käyttäjälle, esimerkiksi tietoturvan parannuksista on kerrottu.

Alla luettelo Applen mainostamista muutoksista ja niiden hyödyllisyydestä meille. Minä käytän Macciä lähinnä ohjelmointiin, kirjoittamiseen ja kuvankäsittelyyn. Vaimolla on käytössä Mac, iPad ja iPhone, ja käyttö on monipuolista: Mail, kuvien käsittely ja tarkastelu, elokuvat, some ym. Todennäköisesti myös Apple ymmärtää, että mainostetut uudistukset ovat merkitykseltään vähäisiä. Mutta fanit pitää saada asentamaan uusi versio...

Apple Watch avaa Macin: ei tarpeen koska Watch ei käytössä. Aika kallis vaihtoehto sille, että joutuu kirjoittamaan salasanansa.

Laitteiden välinen leikepöytä: ei ole ollut tarvetta

iCloudin oletuskäyttö tietovarastona: ei tarpeen, koska Maceissämme on tarpeeksi isot SSD-levyt. Lisäksi ominaisuus on tietoturvaltaan kyseenalainen, ja epäkäytännöllinen, koska tiedostojen kopiointi pilveen ja takaisin voi olla hidasta. Applella ominaisuuden päätarkoitus lienee saada maksavia iCloud-asiakkaita.

Apple Pay ei ole käytössä Suomessa

Mac Finder välilehdet: kätevä ominaisuus, joka vähentää tarvetta erillisille Finder-ikkunoille. Olen jonkin verran käyttänyt

Mac Kuva-kuvassa: joidenkin sovellusten avulla kuva tai video saadaan pysymään aina päällimmäisenä vaikka klikkaa jotain muuta ikkunaa. Tälle ei ole löytynyt hyödyllistä käyttöä.

Apple File System APFS: Apple mainostaa uutta levytiedostojärjestelmää jo ennakkoon Sierran yhteydessä, vaikka se on vasta pre-release -vaiheessa. Tätä ei pidä tietoturvallisuuden takia käyttää vielä moneen vuoteen.

Siri for Mac: toimii huonosti Suomen kielellä, eikä Siriä voi käyttää meidän muissa iLaitteissa. Pienen kokeilun jälkeen totesin, että tälle ei toistaiseksi ole käyttöä.

iMessage on nyt työkaluna myös Macissä. Tälle ei ole ollut käyttöä meillä edes iPadissä eikä iPhonessa.

Kuvat (Photos) -sovellus: Apple korostaa, että parempi kasvojen tunnistus ja kuvahaku ovat merkittäviä uudistuksia. Varmaan ovatkin, mutta vaimo hallinnoi kuviaan Lightroomin avulla ja minä omatekoisen sovelluksen avulla. Kuvia käsittelemme Photoshopilla. Kuvat-sovellus on tarpeen vain siinä, kun Macistä haluaa lähettää kuvia iPadiin ja iPhonesta Macciin. Kuvat kulkevat automaattisesti iCloudin kuvajaon kautta. Konffaamisessa piti olla tarkkana.

macOS Sierrassa paljon bugeja

13.12.2016

Versiossa 10.12.1 ja asentamissani perusohjelmissa on enemmän bugeja kuin mitä niitä yleensä on tullut vastaan käyttöjärjestelmän päivityksen yhteydessä:

Macin normaalin sammuttamisen yhteydessä tulee usein kernel-paniikki, ja sammumisen asemesta kone käynnistyy uudestaan. Parhaimmillaan vasta neljäs sammutusyritys onnistuu. Vaikuttaa hieman siltä, että syyllinen voi olla Xcode 8.1, koska ennen paniikkeja olen usein tehnyt paljon koodaustyötä. Ei kuitenkaan aina Xcoden jälkeen kone kaadu. Myös Xcode on itse aiheuttanut kernel paniikin muutaman kerran. Olen yrittänyt hillitä paniikkeja siivoamalla cache-tiedostoja sen avulla, että käynnistän koneen välillä vikasietotilaan (shift-boot).

Finder lakkaa välillä toimimasta ja palautuu heti. Tämä näkyy siten, että kansiot katoavat ja palaavat välähdyksenomaisesti.

Logitechin langaton ja langallinen hiiri toimivat huonommin kuin ElCapitanissa: on skrollausvaikeuksia jotka häiritsevät pahiten Excelissä. Tähän ei auttanut Logitechin Control Centerin eikä Steermousen asentaminen ja poistin niiden asennukset. Myös Applen Magic Mouse takertelee Chromessa tavalla, jota ei ollut ElCapitanissä.

Office 2011:n Wordin tekstissä oleva hyperlinkki ei avaudu vaan valittaa että ei saa yhteyttä. Tässä syyllinen on Office:n uusin versio (14.7.0), koska sama ongelma ilmaantui myös ElCapitaniin.  Lisäksi Wordin tiedostonvalintaikkunoiden päälle tulee valkoisia tai vaaleanpunaisia suorakaiteita osin peittämään kontrolleja; tämä ominaisuus katoaa välillä tai kontrollit ovat suorakaiteiden päällä. Shift-boot ei vaikuta tähän "ominaisuuteen". Mutta valikko toimii kyllä normaalisti.

TextWrangler: tiedostoa avattaessa avautuu välillä samalla myös tyhjä dokumentti ja/tai vanha, aiemmin suljettu dokumentti.

Xcode 8.1:ssä ja edelleen Xcode 8.2:ssa on paha bugi eräässä keskeisessä toiminnallisuudessa: AutoLayout ei toimi, jos yrittää tehdä ikkunaa, jossa on ScrollView ja sen sisällä ImageView, ja ScrollView:n koko on sidottu ikkunan kokoon. Kun sisälle lataa kuvan, jota ei ole ohjelmallisesti skaalattu, niin ImageView avautuu kuvan kokoiseksi eikä ScrollView:n kokoiseksi. Albumisovellukseni vanha versio toimii hyvin, mutta Xcode 8:ssa käsitelty ja Swift 3:een konvertoitu versio ei em. asiassa toimi. Toki bugeja on muitakin, mutta ne ovat harvoin tarvittavissa ominaisuuksissa.  - Tai voihan olla, että tämä ei ole bugi, vaan Apple haluaa, että ScrollView rakennetaan nyt jollain uudella tavalla hyödyntäen AutoLayouttia eri tavalla kuin ennen. Kuitenkaan ohjeistusta ja kirjastodokumentaatiota ei ole päivitetty.

Uusi Mac Mini

16.11.2016

Vaimon Mac Mini (mid 2011) hajosi kesken tavallisen tekemisen: näytölle tuli pystysuora läpikuultava raidoitus (valkoinen / vaalean sinivioletti), jonka palkit ovat melko leveät, noin 20 violettia palkkia näytöllä, eikä Mac reagoinut hiireen eikä näppäimistöön. Yhdessä Mac-huollon kanssa tehty diagnoosi oli näytönohjaimen vikaantuminen, mikä tarkoittaa emolevyn vikaantumista. Eräs huolto kertoi tarkemmin, että kyseessä on luultavasti sama ongelma kuin monissa vuoden 2011 MacBookeissa: näytönohjaimen liitos emolevyyn on menettänyt ominaisuuksiaan käytetyn lyijyttömän juotosaineen takia. Selvittelyn jälkeen totesimme, että edessä on joko uuden Macin tai uuden Windows-läppärin hankinta. Katso tarkemmin osio Korjaaminen.

Lyhyen selvittelyn jälkeen löytyi perusperiaatteet uuden Macin hankintaan:
Joten oma ratkaisumme oli: uusi Mac Mini 2.6 GHz (late 2014), jossa on standardi SATA-3 liitäntä massamuistille. Alkuperäisasennuksena koneessa on yhden teran perinteinen kovalevy, mutta siihen vaihdettiin 500 gigan SSD-levyn vanhasta koneestamme. Levy tyhjennettiin ja siihen vietiin macOS Sierran tehdasasennus.

Työtiedostojen tuonnin tein koneeseen samalla tavalla kuin täällä olen kertonut vanhemman Maccimme puhtaassa asennuksessa. Nyt ei ollut apua Time Machinesta, koska halusin myös uuteen koneeseen puhtaan macOS Sierran ilman aiempien versioiden jäänteitä.

Uusi Mac Mini käy selvästi viileämpänä kuin vanha kone. Se ei lämpene kädellä tunnistettavasti tilanteissa missä vanha kone jo oli lämmin.

HP-printteriemme ajuritiedosto (noin 600 megaa) piti erikseen hakea Applen sivuilta (HP:n tukisivuilla oli hyvät ohjeet), kun taas kaksi viikkoa aiemmin tekemäni puhtaan asennuksen (Mac Mini 2011) ladattuun asennuspakettiin ajurit sisältyivät.

Uusi Mac Mini käynnistyy omenankuva tummanharmaalla taustalla (kuten iPad), kun taas vanhassa Mac Minissä tausta on vaaleanharmaa.

macOS Sierra puhdas asennus

2.11.2016

Asensin Mac Miniin (mid 2011) uuden käyttöjärjestelmäversion tyhjään koneeseen. Viikko sitten oli tullut Sierran eka päivitysversio 10.12.1, joten Sierran asentamista ylipäätään kannatti harkita. 0-versiossa oli ollut laajalti erilaisia ongelmia ja pikkukiusoja, mm. turha prosessi joka käytti kaiken aikaa suoritinresurssia 5-15%.

Puhtaan asennuksen työvaiheet ovat tiiviisti sanottuna seuraavat:
Täällä on kuvattu puhtaan asennuksen kulku yksityiskohtaisesti.

Kuitenkin aivan ensimmäiseksi kannattaa perehtyä siihen mitä muutoksia Sierra sisältää ja millaisista asioista asennusvelho vaatii tekemään päätöksiä. Käyttäjän kannalta merkityksellisimpiä muutoksia on kuvattu seuraavassa.

Sierran asennuksessa on oletuksena vaihtoehto "Tallenna Dokumentit ja Työpöytä iCloud Driveen". Kuulostaa hyvältä, mutta useimmissa tapauksissa tämä on paha riesa. Jos tämän vaihtoehdon on hyväksynyt, niin Sierra tosiaan ensin kopioi tiedostot iCloud Driveen, mutta sen jälkeen poistaa ne omalta koneelta. Ja jatkossa tiedostoja pitäisi käsitellä netin yli iCloud Drivessa. Applen ideana on ollut, että usean Macin omistajien dokumentit ovat samanlaisina käytettävissä kaikilta koneilta, ja tietysti se, että iCloudille tulisi lisää maksavia asiakkaita. Kaiken lisäksi homma on hankala perua.

Kaksiosainen käyttäjän todennus tuli nyt Macciin väkisin, siitä riippumatta minkä vaihdoehdon asennusvelhossa valitsee. Apple lähettää tekstiviestillä matkapuhelimeen tai näyttöilmoituksella muuhun Apple-laitteeseen vahvistuskoodin, jos käyttäjä kirjautuu jonnekin apple-id:llään eri koneelta tai eri selaimelta kuin aiemmin. Tästä ei ole liikaa riesaa, joten ominaisuus kannattaa pitää voimassa ainakin kokeeksi.  Minulla ei ole muuta Apple-laitetta kuin 1 kpl Maccejä, ja kun ensi kerran kirjauduin Windows-koneesta iCloudiin, eikä Mac ollut samassa osoitteessa, niin pyysin vahvistuskoodia matkapuhelimeen. Sellaista ei koskaan tullut. Joten ellet kuljeta mukanasi toista iLaitetta (esim iPhone), niin kaksiosainen todennus on tarpeeton koska se ei toimi. Se kannatta perua osoitteesta appleid.apple.com menemällä sinne Macillä, ja sen jälkeen kirjautua Macissä ulos iCloudista (säilyttäen kopiot tiedoista) ja sen jälkeen takaisin sisään.

Kuvat-sovellus sisältää Applen hehkuttamia muutoksia, kuten paremman kasvotunnistamisen. Jos kuvakirjasto on iso, kaikkien kuvien läpikäyminen voi kestää kauan pitäen koneen kuumana. Kuulemma 24 tuntia on hyvin riittänyt isonkin kirjaston läpikäymiseen. Muut Kuvat-sovelluksen muutokset eivät ole merkityksellisiä muutoin kuin että nyt pitää opetella hieman uutta.

Ohjelmointityökalu Xcode sai Sierraan uuden version, numero 8.1, ja sen mukaan ohjelmointikielen Swift version 3. Xcode-paketti oli kooltaan 4,47 gigaa ja lataaminen ja asennus kesti noin tunnin. Käsittelin projektini uudella Xcode-versiolla ja muunsin kielen Swift 3:ksi. Valokuva-albumiprojetini lähdekoodissa oli 23 tiedostoa ja 16044 riviä. Valitsin, että Xcode automaattisesti muuttaa koodin Swift 2.3 -> Swift 3. Konversioautomaatti teki 785 muutosta. Sen jälkeen yritin kääntää projektin. Löytyi 90 virhettä ja 375 varoitusta. Eli tämän kokeen valossa koodaaja joutuu käsin korjaamaan noin 3% lähdekoodinsa riveistä.  Virheet ja varoitukset olivat pääosin hyvin samankaltaisia, eli jouduin erikseen miettimään noin 20 erilaista yksityiskohtaa.

Muutamat sovellukset eivät enää toimi Sierrassa, esimerkiksi Photoshop Elements 11.

Mac ei sammu

29.11.2015

Outo yllätys oli tänään: Mac Mini ei sammu normaalireittiä omenavalikon kautta. Vain ikkunan yläreunan valikko katoaa. Ei sammu vaikka odotin useita minuutteja. Lopuksi syylliseksi osoittautui kotiverkossa oleva Windows-läppäri, jonne olin kopioinut verkon kautta tiedostoja. Kopioinnin jälkeen Windows-läppärillä tehtiin muita hommia ja se sammutettiin. Mac ilmeisesti katsoi, että sillä on edelleen yhteys läppäriin mutta ei onnistunut katkaisemaan yhteyttä, koska läppäri ei enää ollut linjoilla. Ongelma ratkesi läppärin käynnistämisellä. Sen jälkeen Mac sammui heti.

Tällaista ongelmaa ei ole ollut aiemmin, se lienee El Capitanin ominaisuuksia.

Käyttöjärjestelmän päivitys

12.11.2015

Jälleen
päivitettiin Macissä käyttöjärjestelmää, kerran vuodessa. Se ei enää maksa mitään. En päivityksen jälkeen heti huomannut, että mitään oli muuttunut. Alkaa jokakertainen varovainen selvittely mikä ostettu sovellus ei enää toimi. Niitä ei kannata oikopäätä käynnistää, koska usein on löytynyt kikkoja jolla aiemman version saa toimimaan edellyttäen että ennen kikkailua sovellusta ei ole käynnistetty. Yleensä käyttöjärjestelmän päivitys kannattaa tehdä vasta, kun Apple on julkaissut siitä version 2.

Erityisesti Photoshop Elements on vakiotapaus, joka tuottaa päänvaivaa uudessa käyttöjärjestelmäversiossa. Versiota PSE 11 onnistuin netistä löytämilläni kikkailuohjeilla pitämään käyttökelpoisena usean käyttöjärjestelmävaihdon yli ja kuvaeditori näyttää ensi kokeilujen perusteella toimivan myös El Capitanissä. Eli vanhat kikkakorjaukset ehkä pätivät edelleen. Foorumeilla käyttäjät tuskailevat sovellustensa kanssa. Vaimo käyttää Macissään PSE 13:ta jatkuvasti, joten en toistaiseksi päivitä hänen konettaan El Capitaniin.

Minulla El Capitan -päivitys oli käytännössä pakollinen, koska versioon 7 päivitetty Xcode ei enää toiminut kunnolla Yosemite:ssa, ja käytän Maccia paljon ohjelmointiin. El Capitanissa Xcode 7 toimi erinomaisesti.

Office 2011:Mac toimi minulla, mutta olin ensin asentanut päivityksen 14.5.6  jolla oli jotain tekemistä Office 2016:n kanssa, ehkä se vaikutti myös Office 2011:een. Myös OneDrive -työasemasovellus toimii erinomaisesti.

Muistitikulle asennus

Tällä kertaa tein käyttöjärjestelmäpäivityksen yhteydessä buuttaavan El Capitan -asentajan muistitikulle. Se tapahtui seuraavasti. Aloita El Capitanin asennus normaalisti App Storesta. Kun se on menossa jossain loppupuoliskolla, niin keskeytä asennus App Storessa, käynnistä uudetaan ja keskytä kohta uudelleen. Tämän jälkeen anna ladata kokonaan. Varsinainen asennusvelho ei käynnisty itsestään, ja jos käynnistyy, keskeytä se heti. Nyt Ohjelmat -kansiosta löytyy asennustiedosto 'Asenna OS X El Capitan.app'.

Laitoin Macciin kiinni 16 gigan muistitikun ja annoin sille nimen 'elcapinst'. Pääteikkunassa annoin komennon (huomaa, että tämä on yksi komento, huolehdi välilyönneitä):
sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/elcapinst --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app –nointeraction

Enterin ja salasanakyselyn jälkeen komento teki työtään noin puoli tuntia kunnes vastasi että Done. Pääteikkunan saa sulkea.

Lopputuloksena on buuttaava muistitikku, jota voi käyttää seuraavaan:
-    käyttöjärjestelmän päivitys (upgrade install) -> El Capitan
-    El Capitan:n puhdas asennus
-    buuttaava levy ongelmien selvittelyyn

Puhtaan asennuksen ohjeet löytyvät täältä

Mac vai Windows, kumpi parempi

Perheessämme käytetään päivittäin sekä Maccejä että Windows-koneita ja niiden vuorottaisesta käytöstä on kertynyt kokemuksia jo keväältä 2012 saakka. Käytämme koneita etupäässä nettiselaamiseen, sähköpostiin, musiikin kuunteluun, valokuvien käsittelyyn, dokumenttien käsittelyyn ja ohjelmointiin. Kodissamme on toimiva lähiverkko jonka kautta käytämme tulostinta ja siirrän tiedostoja Maccien välillä.

Kokemusten yhteenveto on, että Macissä ja macOS:ssä on tänä aikana ollut isoja ja pieniä ongelmia jotakuinkin vastaavasti kuin Windows-koneissamme. Arjen käytettävyydessä Finder on epäkäytännöllisempi kuin Explorer, kun taas Mac on toimivampi lähiverkossa ja varmistuksissa, muutoin käytettävyydessä ei ole suurta eroa. Jos olisi pakko valita itselleen vain yksi työasema jossa on yksi käyttöjärjestelmä eikä älypuhelimet ole tärkeitä, niin valintani olisi Windows-kone. Jos taas mobiililaitteet ovat käyttäjälle tärkeitä, niin Mac-maailma on toimivampi. Yhdistelmä iPhone / iPad / Mac voittaa käytettävyydessään vastaavan Windows-maailman, jos vain jaksaa perehtyä ja tottua kaikkiin hienouksiin ja valita niistä itselle parhaimmat.

Macissä käytetyimmät sovellukset meillä ovat MS Office 365, Photoshop Elements, Safari, Mail, FireFox, Kuvat, iTunes, Xcode, omatekoiset sovellukset (mm. valokuva-albumi ja herbaario) ja muutama ohjelmointiin, ylläpitoon ja nettisivujen ylläpitoon liittyvä apusovellus. Ei virustorjuntasovelluksia.

Windows-koneissa käytetyimmät ovat Word, Excel, Access, Photoshop Elements, Adobe Reader, FireFox, Visual Studio Community, omatekoiset kasvinkeräilyn tietokantasovellus ja valokuva-albumisovellus sekä muutama muu omatekoinen ohjelma ja ylläpitoon liittyvä sovellus.

Meidän Mac-kokoonpanot ovat: Mac Mini Late 2014 8GB i5 ja Mac Mini Late 2018 8GB i5. Käyttöjärjestelmä uusin koneessa toimiva, UPS-virtavarmistus,  500GB ssd. Windows-kone on Windows 10 -läppäri. Näyttö 1920x1200 (Eizo), usb-hubi, langaton Logitechin hiiri (toisessa Macissä Magic Mouse), langalliset näppäimistöt (toisessa Macissä langaton). Lisäksi iPhone ja iPad. Myös vanha ThinkPad T42 XP:n kanssa on hengissä ja käytössä negaskannerin kanssa.

Macin (macOS) parhaita puolia ovat olleet:

Windowsin (W8.1, W10) parhaita puolia:


BootCamp

Macin hankinta on puolusteltavissa myös tilanteessa, että haluaisi käyttää sekä Macciä että Windowsia, eikä haluaisi kahta työasemaa. Macciin voi melko helposti asentaa Windowsin omalle osiolleen, ja sitten tarpeen mukaan käynnistää joko Macin OS X tai Windows. Molemmat puolet näkevät toisensa tiedostot.

Mitä tahansa Windows-versiota ei BootCamp-osiolle voi asentaa. Esimerkiksi OS X Yosemiten (10.10.1) BootCamp hyväksyy vain 64-bittiset W7, W8 ja 8.1. Osion koon muuttamiseen löytyy tehokas ja turvallinen softa nimeltään Paragon Camptune X. Kun OS X -versioita päivitin säännöllisesti, BootCampissä ollut W7 vähitellen rämettyi käyttökelvottomaksi. Se olisi ilmeisesti pitänyt asentaa kokonaan uusiksi ja uudemmalle Windowsille. Luovuimme BootCampistä kokonaan, koska helpompi on käyttää erillistä Windows-konetta.


Tulostin ja skanneri

Meillä on lähiverkossa HP:n monitoimilaitteet Officejet Pro 8720 (ostettu 6/2017) ja Officejet Pro 8600 Plus (ostettu 11/2012), toinen mökillä ja toinen kaupunkiasunnossa. Windows-koneissa ajurit ovat toimivammat. Tällä hetkellä Macissä ajuripäivitykset tulevat (HP:n mukaan) Macin päivityksien mukana, mutta lopputulos ei ole kaikin osin toimiva. Sinänsä tulostimien käyttöönotto Macissä oli naurettavan helppoa ("ne oli siellä jo"), mutta Windowsissa (W7, W8.1 ja W10) joutuu askartelemaan. Macin ongelmana on OS X -versiopäivitykset, joiden mukana tuki HP-printtereille on välillä ollut hukassa jopa kuukausia (tulostus onneksi toimii AirPrintin avulla ja skannaus WebScanin avulla meidän verkkotulostimilla).

Esimerkiksi El Capitan päivityksen jälkeen tuki Officejet Pro 8600 Plus -skannaukselle tuli vasta versiossa 2, aiemmin joutui katselemaan joka kerta tällaista näyttöä (lankaverkkoon tässä kytkettynä):
Officejet 8600 Pro does not scan in OS X El Capitan

Sierra-päivitys oli tässä parempi. HP:n ajurit olivat valmiina tai latautuivat heti kun kyse oli AppStoresta ladattavasta Sierran asennuspaketista, kun taas tehdasasennus-Sierraan HP:n ajurit piti itse erikseen hakea. Catalina ei ole saanut ajureita vielä versiossa 2.

HP ei osaa / ei halua tukea Mac-asiakkaitaan omilla softillaan. HP is not able / does not want to support their Mac customers.

Vuonna 2003 ostettua loistavaa Epson Perfection 3200 Photo -skanneria voi käyttää sekä Macissä että Windowsissa, mutta pitkällisten ongelmaselvittelyjen jälkeen totesin, että Macissä sitä ei kannata käyttää. Macin oma skannerien perusajuri on täysin riittämätön. Ostin Silverfast-sovelluksen Macciin skannauksen työkaluksi, mutta senkin avulla skannaustulos jää selvästi Windowsia pehmeämmäksi, sävyjä ja yksityiskohtia häipyy. Ja näin käy vaikka Windowsissa käytän pelkästään Epsonin omaa ilmaista ajuria, joka on alun perin tehty Vistalle. Epsonin ajuri toimii 32-bittisessä Windows 7:ssa, Windows 8.1:ssa ja Windows 10:ssä, mutta ei siis 64-bittisissä.

USB-hubit

Olen tehnyt mielenkiintoisen havainnon: vanha noin 2005 hankittu usb-hubi toimii Macin kanssa ilman ongelmia (näppäimistö ja hiiri kytketty), mutta sitä uudemmat eivät ainakaan kauaa. Viimeksi ihmettelin vuoden vanhaa hubia D-Link DUB-H7. Osoittautui, että siihen piti hakea firmware-päivitys, mikä piti asentaa Windows-koneen kanssa, ja päivityksen jälkeen hubi toimi ongelmitta Macissä. Ongelmana oli, että hubiin kytketyt laitteet lakkasivat vastaamasta sen jälkeen, kun Mac herätettiin nukkumasta näppäimistöllä (vain sen hetken näppäimistö toimi). Eizo-näyttöni usb-hubi toimii ongelmitta Windowsissa ja macOS:ssa.

Windows Explorer vai Macin Finder?

Macin Finder on kömpelö tiedostojen kopioinnissa ja siirrossa kansiosta toiseen, koska lähdekansio avautuu jos sen päällä viivyttelee liian kauan. Avautumishetkellä tiedostot eivät aina päädy haluttuun kansioon. Tässä aiheuttaa oman mutkansa myös Magic Mouse, jossa oikeanpuolisen "näppäimen" painaminen ei aina onnistu vaan se monesti tulkitsee komennon vasemmanpuolisen näppäimen painalluksena. Kopioinnissa on yksi työvaihe enemmän kun Windowsissa, jossa tiedostoa voi "raahata hiiren oikealla näppäimellä".

Lisäksi jos kansiosta haluaa valita useita tiedostoja siirrettäväksi, on ensin kansio saatettava aktiiviseksi, eli ei riitä että sieltä vain klikkaa ensin yhtä tiedostoa. Ja toisella klikkauksella voi valita ensimmäisen tiedostonsa. Jos nämä kaksi klikkausta tekee liian nopeasti peräkkäin, tiedosto avautuu. Windowsin Explorerissa ei ole tämän tapaisia ongelmia.

Sinänsä Finderin palstanäkymä on havainnollinen, näkee selvästi missä ollaan. Jos haluaa siirtää tiedoston toiseen kansioon samassa alikansiostossa, näkymä tähän tehtävään on mitä luontevin. Vastaava tehtävä Windowsissa on helpointa avaamalla kaksi kansiota esiin, eli aavistuksen monimutkaisempaa.

macOS HighSierran Finder-versio on lähellä käyttökelvotonta. Tiedostoa siirrettäessä hiiri "takertuu" mihin milloinkin, mutta kärsivällisesti odottaessa lopulta nytkähtää oikeaan paikkaan. Käytännössä siirryin Windows-koneeseen, jos oli paljon tiedostojen järjestelyä, ja kopioin Macciin lopuksi vain lopputuloksen. Minulla on samat tiedostot sekä Macissä että Windows-koneessa. Onneksi macOS Mojaven ja Catalinan Finder-versiot ovat selvästi nopeampia kuin HighSierra, vaikka takertumista ajoittain ilmenee. Ei ole tässä asiassa Windowsin voittanutta.


Hiiret ja näppäimistö

Macissä Magic Mouse toimii hyvin lähes kaikissa tilanteissa, paitsi Xcode:ssa jossa vahingossa tehty hiiren pinnan hipaisu sivusuunnassa vie pois tilanteesta ja paluu takaisin on hidasta.  Lisäksi Magic Mouse tekee joskus itsekseen kaksoisklikkauksen vaikka oli tarkoitettu tavallista klikkausta, myös "oikeanpuolisen näppäimen" tunnistusta ei aina tapahdu. Tämän takia runsaan vuoden jälkeen luovuin Magic Mousen käytöstä. Logitechin langaton hiiri toimii virheettömästi ja vaivattomasti Macissä. Vaimo on ollut tyytyväinen omaan taikahiireensä. Hiiriongelmia ilmaantui yllättäen Sierrassa, ennen sitä niitä ei ollut.

BootCamppiin asennetussa Windows 7:ssa MagicMouse ei toimi lainkaan (lakkasi toimimasta), enkä ole saanut konffattua sitä toimimaan netistä löytyneiden laajoistakaan ohjeista huolimatta. Kerran alkoi toimimaan, mutta uudelleenkäynnistyksen jälkeen ei enää toiminut enkä samalla tavalla saanut sitä enää toimimaan. Mutta Applen langaton näppäimistö toimii ilman ongelmia. Niinpä W7-puolella on käytettävä tavallista Windows-hiirtä. Hiiren skrollaussuunnan saa vaihdettua samaksi kuin Mac-puolella käyttäen sovellusta Autohotkey. BootCampin W7:n muututtua laiskaksi lopetimme sen käytön.
 
Applen langaton hiiri ja näppäimistö tunnistuvat käynnistyksen yhteydessä välillä hyvin hitaasti, ja yhteys joskus katkeaa kesken kaiken, vaikka paristot ovat hyvässä iskussa. Tällaista ongelmaa ei ole minulla ollut Logitechin langattomien tuotteiden kanssa. Yhteyksien pätkimisien takia käytän nyt langallisia näppäimistöjä (Logitech tai Ducky), koska kirjoitan paljon, ja Logitechin langatonta hiirtä.

Logitech K120 - ja Ducky Shine3 -näppäimistöt toimivat hyvin Macin kanssa. Command-näppäimenä toimii Windows-näppäin, ja kaarisulut löytyvät kasin ja ysin päältä (alt-shift-8 ja alt-shift-9) kuten Macin omassakin näppäimistössä. Merkit < ja > löytyvät sieltä mihin ne on merkitty näppäimistöön.


Word-yhteensopivuus

Kirjoitan ja muokkaan paljon dokumentteja, ja siksi minulle on olennaisen tärkeää dokumenttitiedostojen yhteensopivuus Mac- ja Windows-ympäristöjen välillä. Siksi useissa koneissamme on (Macit ja Windows 10) on käytössä vuosimaksullinen Office 365. Windows 8.1 ja 7-koneissa on MS Office Professional Plus 2010.

Yhteensopivuus on ollut erinomainen. Tosin välillä oli tapauksia, että Word ei ole saanut tiedostoa auki paitsi korjaavan avauksen avulla. Tilanne korjaantui kun tein Office-paketin korjaavan asennuksen Windows-koneissa. Ongelma ilmaantui samaan aikaan kun kokeilin LibreOfficea yhdessä työasemassa ja toin tiedostoja muihin. Toinen syy ongelmiin on ollut muistitikun (FAT32) käyttäminen tiedostojen siirtoon Macin ja Windows-koneen välillä. Kun siirryin käyttämään OneDrive:a muistitikun asemesta ja muistitikussa exFAT-formaattia, ei enää ole ollut Word:n avautumisien kanssa ongelmia.

Macissä ei kannata ottaa käyttöön Applen omia iWork- sovelluksia, jos haluaa että tuotoksia pitää saada auki ja muokata myös Windows-ympäristössä Wordissä, Excelissä jne. Muotoiluja ym. katoaa ja toiminta tallennusten ja avaamisien yhteydessä on turhan monimutkaista.


Selaimet
 
macOS:n vakioselain (Safari) on minulla pääselaimena Macissä, varaselaimena on FireFox. Chrome toimii Macissä kohtuullisesti, mutta bugeja tulee vastaan silloin tällöin harvoin kuten Windows-koneissakin. Poistin kuitenkin äskettäin Chromen Macistä kaatumisien takia ja menetettyäni luoton Googleen.


iPad, iPhone, Mac ja Windows

Kesällä 2013 ostimme iPadin elokuvien katselua, Hesarin ja kirjojen lukemista ja valokuvien esittelyä varten, ja matkoillemme karttakirjaksi ja nettipalveluksi. Odotukset olivat kovat, että yhteispeli Mac - iPad olisi luontevaa ja vaivatonta. Käytäntö oli toinen. Jakamisessa käytettävät iTunes ja iCloud vaativat huolellisuutta ja varovaisuutta ja niiden logiikka toi toistuvasti uusia yllätyksiä. Kokemus on osoittanut, että ennen synkronointeja on aiheellista varmistua, että kuvista on varmuuskopiot. Olemme lopettaneet iCloudin käytön tiedostojen siirtoon, ja siirron iPhonesta Macciin teemme usb-piuhan ja Kuvansiirtäjä.app:n avulla.

Itse otettujen kuvien ja videoiden tuonti iPadistä ei onnistukaan iTunesin avulla, ja iCloudin käyttö on sekavaa. Sen sijaan niiden tuonti Windows-koneeseen ja Macciin onnistuu iPadin oman piuhan avulla ilman ongelmia.

iPadissä (eli iOS:ssa) on lisäksi sellainen ominaisuus, että käyttöjärjestelmäpäivitysten yhteydessä mobiilidatan APN-asetukset joskus tyhjentyvät. Käytännössä totesin, että ei Applen tuki eikä Saunalahden asiakaspalvelu osanneet auttaa kun ensi kertaa kohtasin ongelman ja kysyin miksi mobiilidata on alhaalla. Itse lopulta havaitsin, että APN-asetukset olivat tyhjiä - eli ns. peruskäyttäjän pitäisi muistaa apn-asetus. Lisäksi iPad siirtyy huonosti eikä aina ollenkaan mobiilidatan käyttöön sen jälkeen kun on siirtynyt pois wlanin ulottuvilta, se pitää itse käydä kytkemässä asetusten kautta.
 
iCloud toimii melko ymmärrettävästi pääosiltaan. Kuvavirrat iLaitteiden välillä toimivat yleensä hyvin, jos kuvia on vähän ja videot lyhyitä, vaikka ne ilmeisesti kiertävät Yhdysvaltojen kautta. Kalenteri ja yhteystiedot välittyvät hyvin. Ongelmana ovat iCloudin perusasetukset, jotka liian karkealla tasolla sanovat mitä synkronoidaan. Epäselväksi jää mitä kopioituu iCloudiin esimerkiksi jos ruksaa Tiedostot, ohjeet mainitsevat vain iWork-dokumentit. Tämän vuoksi en ole yrittänytkään käyttää iCloudia muistitikun korvikkeena mökin ja kaupunkiasunnon välillä, vaan olen käyttänyt OneDrive:a. OneDrive toimii erinomaisesti sekä Macissä että Windowsissa osana Finderia ja Exploreria.

Kun iPhonella ottaa videoita ja valokuvia, ne kopioituvat oletusasetuksilla iCloudiin ja Kuvat-sovellukseen. Kun sitten haluan ottaa erikseen talteen videot ja kuvat (toiselle koneelle), niin valokuvat löytyvät kyllä, mutta videot ovat hukassa. Lopulta olen ne aina jostain löytänyt, mutta mitään normaalia vakiopaikkaa ei niillä tunnu olevan. Nyt olemme muuttaneet asetuksia niin, että kuvakirjastoja ei synkata iCloudiin ja nyt löytyvät helposti niin videot kuin kuvatkin Kuvansiirtäjä.app:n avulla.

Apple lanseerasi syksyllä 2014 iCloud Drive:n kilpailijaksi DropBoxille ja vastaaville, eli mainosten perusteella annettiin tällainen vahva mielikuva. Asennettuamme koneisiimme OS X Yosemiten ja iOS 8:n totesimme, että mikään ei käytännössä muuttunut. Valokuvat on edelleen hoidettava kuvavirtojen kautta kuten ennenkin. Macin Finderiin ilmaantunut iCloud Drive -kansio jäi tyhjän pantiksi. Tästä ei ollut OneDrive:n kilpailijaksi tiedostojen siirtämiseen Windows- ja Mac-koneiden välillä.


Mac ja Windows-kone lähiverkossa

Mac näkee lankaverkossa hyvin toisen Macin (konffaaminen helppoa) ja toiseen Macciin kopioiminen onnistuu hyvin, molempiin suuntiin. Mac näkyy hyvin Windows-PC:lle siten kuin Macin järjestelmäasetusten Jako-lehdellä on kerrottu, mutta tiedostojen kopiointiyritys Windows 8.1 -koneella suuntaan tai toiseen usein (ei aina!) laittaa Windowsin jumiin. Windows 7 ja XP toimivat verkossa lähes aina niinkuin pitääkin. Wlan-verkko toimii näissä asioissa huonommin kuin lankaverkko.

Eli Macit ovat hyviä kavereita kotiverkossa, ja yhteispeli Windows-koneiden kesken on usein vaikeaa Windows 8.1- ja uudemmilla koneilla.

Macin pieniä kiusoja

Adobe rahastaa innokkaasti Mac-käyttäjiä. Macin vuosittaisen käyttöjärjestelmäpäivityksen jälkeen Photoshop Elements ja Premiere Elements ei yleensä enää toimikaan, vaan Adobe neuvoo ostamaan uuden ohjelmaversion. Netistä löytyy ohjeita, miten vanhan version saattaa saada toimimaan vaikka päivittääkin Macin. Välillä ohjeet toimivat, välillä ei. Meillä Maceissämme oli pari vuotta kuukausimaksullinen Creative Cloud ja sen kautta Photoshop ja Lightroom. Hyvin toimii macOS-versiovaihdosten jälkeen, mutta monesti Creative Cloudin prosessit haukkasivat Macin tehot. Tilanteen korjaaminen onnistuu kyllä, mutta työn keskeytyminen ärsytti. Niinpä hankkiuduimme eroon kuukausimaksullisesta palvelusta, mutta Creative Cloudista eroon pääseminen oli kuin virustartunnan tappamista.

iOS:n päivitysten yhteydessä Apple yrittää (yritti aiemmin) väkisin saada päälle ja käyttöön FaceTime:n ja iMessagen. FaceTime vaaditaan aktivoitavaksi uudestaan päivityksen yhteydessä, siitä joutuu maksamaan puhelinlaskun kautta joitain euroja Applelle.

Macin teknisiä ongelmia

Kevään 2012 jälkeen on ollut pieniä selvitettäviä teknisiä ongelmia. Seuraavassa joitain esimerkkejä alkaen tuoreimmasta. Ylipäätään Mac on osapuilleen yhtä luotettava kone kuin ei-ihan-halpis-Windows-koneet. Lähipiirimme Mac-käyttäjien koneista (4 kpl) puolet (2 kpl) on hajonnut noin 6 vuoden iässä Macin emolevyvikaan.

Syksyllä 2016 hajosi vaimon vuoden 2011 Mac ministä emolevy, ja jouduimme ostamaan tilalle uuden Macin. Katso tarkempi selitys paljon ylempänä. 

Tammikuussa 2019 hajosi lähisukulaisen MacBook Pro Mid-2012 emolevyvikaan. Päätti ostaa uuden MacBook Pro:n.

Macin käyttöjärjestelmäpäivitykset ovat uhkapeliä: toimiiko Macissä kunnolla juuri minun käyttämäni ominaisuudet sen jälkeen vai ei. Kannattaa aina odottaa kolmatta virallista päivitysversiota. Xcode:n päivitysversio 6.1 kaatuili helposti, mutta 6.1.1 on jo parempi.

BootCamp-osiolla minulla oli vuosia sitten 32-bittinen Windows 7 Home Premium (asennettu jo Lion-käyttöjärjestelmän aikoina). Microsoftin OneDrive-sovellusta ei sinne voinut asentaa, koska tuloksena on blue screen. BSOD-näyttö ilmoittelee applemnt.sys -ongelmasta. No, ei haittaa, OneDrive toimi hyvin selaimen kautta. Lopulta vaikeudet kasaantuivat ja poistin koko BootCamp-osion.

Uudehkolle HP-verkkotulostimelle ei löytynyt Macissä toimivaa ajuria pariin vuoteen, ja skannaus toimi vain usb-piuhan kautta. Sitten se kerran yhtäkkiä toimi kaikin puolin, ilmeisesti jonkin macOS-päivityksen jälkeen.

Mac ei aina tunnista kameraa, jos se liitetään usb-johdolla näytön hubiin (Windows 7:ssa, 8:ssa ja 10:ssä ei ole koskaan ollut tätä ongelmaa).

Macin oheislaitteissa on pieniä ongelmia. Langaton näppäimistö ja hiiri usein löytyvät hitaasti käynnistyksen yhteydessä ja hukkaavat joskus yhteyksiään kesken hommia vaikka paristot ovat hyvät. Magic Mouse tunnistaa usein "oikeanpuolisen näppäimen" painalluksen väärin. Näytölle vievä HDMI-DVI-sovitin on molemmista päistään liian tiukka, ja jos sen onnistuu tunkemaan paikoilleen, se on työläs irroittaa (käytän nyt Verkkokauppa.com:sta ostettua HDMI-DVI-johtoa).

Alla olevan kuvan mukaisia ilmoituksia tulee joskus keskellä työskentelysessiota ilman että levyihin on koskettu. Miksi siinä ei sanota minkä levyn kanssa on ollut ongelma? Veikkaan, että tässä on kyse muistitikun ongelmista. Toistuva kopiointi Mac - muistitikku - Windows molempiin suuntiin vähitellen korruptoi muistitikun. OneDrive on toimivampi jatkuvassa käytössä. Nykyään en pidä jatkuvasti kiinni muistitikkua tai ulkoista levyasemaa.

Mac error statement

Kerran Mac ei ole suostunut käynnistymään lainkaan, vaan piti kokeilla eri vaihtoehtoja näppäin-alhaalla-käynnisty. Lopuksi niistä vain cmd-alt-P-R auttoi (nvram-muistin nollaus).

Olen välillä ihmetellyt miksi Macin uudelleen käynnistys OSX:stä BootCamp-osion Windows 7:aan kestää kauan, samoin W7:n uudelleen käynnistys, tai palaaminen OSX:ään. Joskus näytölle tulee rivi vaihtoehtoisia buuttauslevykuvakkeita. Syyksi osoittautui se, että koneessa tai usb-jakajassa oli kiinni muistitikku. Kun irrottaa muistitikun käynnistyksen ajaksi, kone käynnistyy nopeasti joka kerta.

TimeMachine on joitakin kertoja ilmoittanut, että ulkoiselle levylle ei voi kirjoittaa (näin on tapahtunut molemmissa koneissa), mutta Macin uudelleen käynnistäminen auttaa. Tätä nykyä en pidä TimeMachine-levyä kiinni Macissä kaiken aikaa, kytken sen vain silloin kun haluan tehdä varmistuksen, tämä tapa poisti ongelman.

Toisessa Macissämme noin yhden viikon käytön jälkeen mitään hiiren klikkausta ei otettu vastaan (ei Magic Mousen eikä Logitechin hiiren), tähän ei auttanut uudelleenkäynnistäminenkään. Ongelma ratkesi vasta MagicPrefs-sovelluksen asentamisella (se oli mielenkiintoinen temppu ilman hiirtä).

BootCampin asennuksen jälkeen totesin, että osiolla oleva Windows 7 kaatuu blue screeniin, jos yrittää kurkistaa OS X:n osiota. Syyksi osoittautuivat virheelliset Applen ajurit AppleMNT.sys ja AppleHFS.sys, mitkä sitten poistin ja ostin tilalle sovelluksen Paragon HFS. Mielenkiintoista on, että tätä ongelmaa ei nettikeskustelujen mukaan suinkaan ole kaikissa Maceissä. Voi olla, että ajurit on jo korjattu, mutta en enää tarvitse niitä, kun koko BootCamp-osio on nyt poistettu.

Toisesta Macistä puuttui GarageBand, iMovie ja iPhoto, joiden piti olla osa tehtyä kauppaa. Myyjä neuvoi asentamaan käyttöjärjestelmän uusiksi. En uskonut neuvoa, ja pienen oman selvittelyn jälkeen löysin sovellukset AppStoressa odottamassa, että asentaisin ne koneeseen.

Uuden koneen käyttöönoton yhteydessä käytin lähiverkon yli sovellusta Migration Assistant saadakseni Macciin Windowsista sähköpostit, tiedostot ym. Sovellus toimi puutteellisesti. En suosittele sitä kenellekään! Se teki mm. toimimattomia verkkolinkkejä ja hukkasi osasta sähköposteista liitteet (W7 Office Outlook 2010 -> Mac Mail), eikä tuonut Outlookissa viitattuja varastotiedostoja. Lisäksi se ei ollut kopioinut Windows-koneesta Windowsin ohjelmatiedostoja (kuten exe, dll, chm), mikä oli paha virhe, koska Mac toimii minulla myös varmistuskoneena. Näitä ohjelmatiedostoja on minulla esimerkiksi kansiossa T42 / alkuperäiset ajurit. Lisäksi Migration Assistant muutti kaikkien tiedostojen päiväykset migraatiohetkeen.

--------------------
(sivua muokattu  8.1.2022)